Advies RTVA kost 11 mille

Het onderzoek en advies om RTV Amstelveen te professionaliseren wordt uitgevoerd door journalist Erik van Zwam en kost € 11.000. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente. Van Zwam was hoofdredacteur van AT 5 en is tegenwoordig chef van de economieredactie van Trouw. Hij zal, zo luidt de opdracht, met een ‘realistisch plan’ ter verbetering komen.

Dat plan betreft dan zowel de inhoud van de programma’s als de exploitatie van de omroep. Daarnaast laat de gemeente door de afdeling statistiek van Amsterdam een onderzoek naar de kijkcijfers en waardering van de programma’s uitvoeren. Duidelijk is dat de focus van zowel lokale omroep als gemeente blijft liggen bij TV. Over radio wordt niet gesproken.

De lokale zender had een extra subisidie van € 170.000 gevraagd, naast de 82 mille per jaar die zij al krijgt. De omroep zei dat geld minimaal nodig te hebben om verder te professionaliseren. Maar de gemeente wilde de extra subsidie niet geven en vond de professionaliseringsplannen van de omroep, waarop de aanvraag was gebaseerd, niet vertrouwenwekkend.

Voorkeur

Inhuur van externen moet volgens cultuurwethouder Maaike Veeningen (D66) wel tot een verbeterslag leiden. Zij vindt weliswaar dat de gemeente bij nieuwsvoorziening via diverse kanalen is gebaat, maar heeft in een volgens haar schraal lokaal medialandschap toch de voorkeur aan de gesubsidieerde lokale omroep boven particuliere mediabedrijven.

Ondanks de bereidheid tot steun aan één medium zeggen B&W het van belang te vinden dat de lokale overheid en journalistiek onafhankelijk van elkaar opereren. “Daarom is het niet wenselijk dat lokale journalistiek om overwegende ate afhankelijk is van de gemeentelijke subsidie”, schreef Veeningen eerder aan de gemeenteraad.

Lees ook:Gemeente helpt RTV Amstelveen
Lees ook:Geen extra geld voor RTV Amstelveen
Lees ook:RTVA: Te weinig geld om in de lucht te blijven
Lees ook:RTVA-hoofdredacteur moet zelf sponsors zoeken
Lees ook:Veeningen niet bij B&W-besluit RTVA

13 reacties op “Advies RTVA kost 11 mille

 1. Herrie

  Wow. wat een bedrag. Voor sommigen is dit een jaarsalaris.

  Trouwens Erik van Zwam probeerde ooit als directeur/hoofdredacteur AT5 te verpatsen aan de huidige eigenaar van Ziggo (toen UPC). En dus van een publiek kanaal een supercommercieel kanaal te maken. De Amsterdamse gemeenteraad stemde dat voorstel weg omdat ze vreesde voor een soort Amsterdamse Fox News (Ziggo is van Amerikaanse kabelboeren). Een tijdje later stapte Van Zwam op bij AT5.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   AT5 heeft nog niveau, heeft RTVA dat?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Herry

    Publieke journalistiek volgens RTV Amstelveen:“Wij kunnen onder meer veel ‘feel good nieuws’ brengen waar je vooral ouderen een plezier mee doet. Ik denk dat RTV Amstelveen vooral mensen van boven de vijftig jaar heel veel kan bieden.” . Dit las ik in een ander medium uit de mond van de hoofdredacteur Tim Lechner. Feel Good Nieuws voor ouderen. Als het in het Amstelveense maar gezellig is en ons-kent-ons, voor met name de vergrijzende en kale man.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Ik ben 60, grijzen en kalend, maar als ik RTVA zie word ik spontaan depressief.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Marianne

      Ik ben net sinds een maand 58 en als ik naar RTVA kijk krijg ik zelf…..neigingen. En dan al die vreselijk zielige verhalen over hun subsidies. Terwijl ze niks doen aan enige vorm van journalistiek. Ik huil tranen met tuiten. Ik ga vanavond weer eens meerijden met hun wagentje langs de grijze kliko’s. Daar word je pas depressief van. Wat een ongein die zender.

        /  
     2. Herrie

      De cruciale fout is ook dat je je niet moet richten op EEN doelgroep waarvan zij dan weer denken dat die bepaalde dingen interessant vindt als publieke zender maar op iedereen, laat staan op ‘feel good’ nieuws. Als het niet ‘feel good’ is, is het niet interessant volgens RTV Amstelveen!

        /  
   2. Marianne

    Ik zag net het nieuws van 7 augustus 2015 voorbij komen op RTVA…hahahaah en dat vandaag op de 12 de. ‘ Dit is het nieuws van 7 augustus’……mijn hemel, wat een zender.

      /   Beantwoorden  / 
    1. gerben

     @ op naar naaldhakkenrace in het Oude Dorp.
     Gefeliciteerd met je 58. In de kracht van je leven.
     Dus meedoen met de naaldhakkenrace op 10 september a.s. Is onderdeel van de PoelPlus Loop.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Marianne

      @Gerben, ik ben bevangen door een Hernia, maar bedankt voor je uitnodiging.

        /  
    2. keesje

     De tranen stonden tussen m’n billen!

       /   Beantwoorden  / 
 2. keesje

  Zeer vreemde logica van mevr. van Veeningen. Zal wel D66 logica zijn.

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  @Marianne, je denkt in beperkingen en nog niet in mogelijkheden. Overwin jezelf met bewegen. Je kan echt veel meer dan je nu denkt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Dat zeggen altijd mensen, die zelf vaak nergens last van hebben.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.