Gemeente helpt RTV Amstelveen

Hoewel zij de door RTV Amstelveen gevraagde extra subsidie van € 170.000 buiten proporties vinden, willen B&W de lokale zender wel graag steunen. De gemeente gaat externen inhuren om de omroep te professionaliseren. Dat laat wethouder Maaike Veeningen van cultuur (D66) aan de gemeenteraad weten.

Zij vindt het lokale medialandschap  nogal schraal en ook dat de gemeente gebaat is bij diverse kanalen om inwoners van nieuws te voorzien, maar geeft daarbij toch de voorkeur aan een gesubsidieerde lokale zender boven media van particuliere ondernemingen.

Tot nu toe ontvangt het opnieuw in financiële problemen verkerende RTV Amstelveen jaarlijks 82 mille subsidie. Daar moet minstens ruim het dubbele bij, vindt het bestuur. Maar het bij de aanvraag gevoegde plan voor een verbeterslag wekte niet het vertrouwen van B&W. Die gaan het dus door een externe adviseur over laten doen. Daarnaast laat de gemeente een extern onderzoek uitvoeren naar de kijkcijfers (radio is kennelijk niet aan de orde) en de waardering voor de tv-programma’s.

Ondanks de bereidheid tot steun aan één medium zeggen B&W het van belang te vinden dat de lokale overheid en journalistiek onafhankelijk van elkaar opereren. “Daarom is het niet wenselijk dat lokale journalistiek om overwegende ate afhankelijk is van de gemeentelijke subsidie”, schrijft Veeningen.

‘Realistisch plan’

Een van de externen, die voor advies over werlwijze en programmering wordt ingehuurd, heeft volgens Veeningen vele jaren ervaring in lokale, regionale en landelijke journalistiek.  Hij gaat een ‘realistisch plan’ maken, zowel ‘inhoudelijk als op het gebied van exploitatie’, schrijft ze.

Veeningen wijst er op dat de landelijke organisatie van lokale omroepen en Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) in 2012 een convenant hebben getekend om het ‘Lokaal Toereikend Media-aanbod’ te vernieuwen, mede gelegt oop de ontwikkeling van digitale media. Een mogelijkheid is te komen tot streekomroepen. RTV Amstelveen is daartoe in gesprek met diverse gemeenten en andere partijen. De femeente helpt daarbij, zegt de wethouder, door in het najaar bestuurlijk te inventariseren wat de kansen en wensen zijn van de omliggende gemeenten.

 

Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:Geen extra geld voor RTV Amstelveen
Lees ook:Raad ziet als lokale journalistiek vooral RTVA
Lees ook:Gemeenteraad: lokale journalistiek is omroep
Lees ook:GroenLinks wil fonds voor lokale journalistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.