Lokale omroep heeft voorwaardelijke zendvergunning

De lokale publieke omroep RTV Amstelveen heeft onder voorwaarden weer een zendvergunning. Het station heeft in feite enige tijd zonder licentie uitgezonden, omdat het te laat was met de aanvraag. Een concurrent probeerde in dat gat te springen door ook vergunning aan te vragen, maar dat is mislukt. Het Commissariaat constateert in een brief aan RTV Amstelveen wel dat het ook daar, net als bijvoorganger STRAAL, de laatste jaren een organisatorische en financiële warboel is geweest. Maar meer dan bij enige voorganger (Amstelveen Lokaal en STRAAL) kreeg RTV Lokaal telkens opnieuw steun van de gemeente. Onder meer werden diverse malen alle verliezen aangevuld en zijn tonnen in een studie geïnvesteerd.Het Commissariaat constateert ook dat de wettelijke informatieplicht van de zender in de jaren 2005 tot en met 2008 gebrekkig door de zender is nageleefd, maar dat het daarvoor verantwoordelijke bestuur inmiddels alweer is afgetreden. Het werd destijds met gejuich door de gemeente begroet, omdat het aan de janboel bij STRAAL een einde zou maken en er samenwerking was met een bedrijf. Die resulteerde overigens in een financieel debacle en bestuurlijke onduidelijkheid. Er gingen zelfs geruchten over fraude, maar B&W dwongen de gemeenteraad de zaak onder te pet te houden, tot GroenLinks die vertrouwelijkheid na een jaar doorbraak, omdat zij het niet langer democratisch verantwoord vond over  nota bene een lokaal nieuwsmedium geheimzinnig te blijven doen.

Het Commissariaat zegt dat onder meer de betrokkenheid bij en forse subsidies van de gemeente aan de zender mede bepalend zijn geweest voor het toekennen van de licentie. Maar over een jaar moet die wel eindelijk voldoen aan alle wettelijke voorwaarden, onder meer op het gebied van de programmaring. Op het onderdeel informatie aan de burgers (berichtgeving) functioneert het station al sinds de oprichting ondermaats. Nog nooit is bijvoorbeeld de gemeenteraad bijgewoond door verslaggevers van RTV Amstelveen, zelfs niet toen die over het voortbestaan van de zender beraadslaagde. Tot nu toe heeft het station zich op de radio, in tegenstelling tot de voorgangers,  voornamelijk louter als muziekzender gemanifesteerd. Ook de representativiteit van het programma beleidsbepalend orgaan (PBO) komt nog aan de orde. Als die over enige tijd niet representatief is of niet aan andere wettelijke eisen voldoet, wordt de licentie weer ingetrokken.

In een persbericht van RTV Amstelveen wordt met geen woord gerept over de gestelde voorwaarden. Daarin staat alleen dat de vergunning weer voor vijf jaar is verstrekt, op basis van het feit dat de gemeenteraad het PBO representatief heeft verklaard. Met de TV uitzendingen, waarvoor de gemeente lang geleden al de apparatuur financierde, lijkt voorlopg nog steeds niet te worden begonnen. Wel gaat men die volgens het persbericht van het station aan het einde van dit jaar ‘voorbereiden.’

Lees ook:Straal krijgt nog twee maanden om orde op zaken te stellen
Lees ook:Geen zendmachtiging voor nieuwe lokale omroep
Lees ook:Lokale omroep weer in de lucht – geen extra subsidie
Lees ook:Straal krijgt meer tijd
Lees ook:RTV Amstelveen zendt uit zonder vergunning

5 reacties op “Lokale omroep heeft voorwaardelijke zendvergunning

 1. David de Jong

  “Het station heeft in feite enige tijd zonder licentie uitgezonden, omdat het te laat was met de aanvraag.”

  Dat laatste is onjuist. Het Commissariaat voor de Media was te laat met afgifte van de uitzendlicentie. Alle instanties waren formeel op tijd met de indiening!

  Kleine noot nog: ook Amstelveen Lokaal heeft zich ook voornamelijk als muziekzender geprofileerd en voldeed niet aan de Informatie/Cultuur/Educatie eisen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Bos

  Amstelveen Lokaal deed in elk geval meer aan nieuwsvoorziening dan RTV Amstelveen. Er was vrijwel altijd een vereslaggever bij de raadsvergaderingen en ik herinner mij dat ik zelfr wel eens op verzoek heb meegewerkt aan talkshows over de lokale politiek etc. STRAAL poogde ook het nieuws te volgen. Misschien deed AL niet genoeg buiten muziek, kun je nagaan hoe zeer de huidige lokaal zender dan faalt op dat punt.

    /   Beantwoorden  / 
 3. David de Jong

  Johan: mee eens, maar het was te sumier om aan de ICE eisen te voldoen….Hoorde in wandelgangen trouwens dat ex-AmstelveenLokalers die daar aan nieuws/politiek deden dat nu op nieuw bij RTV Amstelveen zouden gaan doen..

    /   Beantwoorden  / 
 4. Johan Bos

  Nog weinig van gezien. Duidelijk is dat het zwaarder dan enige voorgangster gesubsidieerde RTV Amstelveen nog minder aan de ICE eisen voldoet dan die voorgansters> Het blijkt in de praktijk geen probleem te zijn om dan toch een licentie te verkrijgen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Peter

  Ik vraag mij toch af wat de meerwaarde is van een plaatselijke omroep. Zoveel leuke dingen zijn er niet om omgeroepen te worden. Vroegah hadden we dorpsomroepers, dat was leuk en vermakelijk. Zelfs de piraten zenders waren amusant maar alleen als ze porno in hun pakket hadden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.