RTV Amstelveen wil verdubbeling subsidie

Nadat GroenLinks-raadslid Paul Regouin na een jaar achterkamerpolitiek van de gemeenteraad de geheimzinnigheid rond de chaos bij RTV Amstelveen heeft doorbroken, mengen zich nu ook andere partijen in het publieke debat. Het CDA vindt B&W zich met het besturen van de lokale omroep moeten gaan bemoeien, wat een novum in de geschiedenis van de Amstelveense media zou zijn. Bugerbelangen (BBA) wil weten wat het college denkt te doen met de 50 duizend euro extra subsidie waarop in de begroting van het station wordt gerekend. Daarvan is 13 mille bedoeld om (opnieuw) tekorten uit van vorig jaar weg te werken. Het zou bijna op verdubbeling van de subsidie neerkomen.

 

Meer dan enige voorganger heeft RTV Amstelveen tot nu toe ontvangen. Maar de radio- programmering, die uiterst professioneel zou worden, is nog steeds niet in overeenstemming met de wettelijke criteria. Dat kon volgens David de Jong van BBA wel eens een probleem gaan worden als in augustus de licentie moet worden verlengd. Hij constateert dat de zender geen programma met de vereiste inhoud brengt (cultuur, informatie en educatie).

In het verleden sprong op zo’n moment STRAAL met een licentieaanvraag in een gat dat voorganger Amstelveen Lokaal had laten ontstaan door niet tijdig verlenging aan te vragen. Dat werd een fiasco, maar STRAAL deed wel meer aan lokale programmering, inclusief nieuws, dan RTV Amstelveen tot nu toe heeft laten zien. Dat neemt niet weg dat de gemeente ten behoeve van de huidige omroep inmiddels tonnen heeft uitgegeven. De structurele jaarlijkse subsidie is 41 duizend euro, maar daar bleef het nooit bij, omdat tekorten door de gemeente werden weggewerkt, apparatuur gekocht en een studio ingericht. Verantwoordelijk wethouder Hellendall (VVD) toonde zich heel enthousiast over RTV Amstelveen.

Inmiddels is het bestuur weg, de directeur opgestapt en wil het huidige bestuur, blijkens de begroting, een full time kracht aanstellen (ook die heeft geen van de vorige omroepen gehad). Als er niet snel orde op zaken wordt gesteld, gaat wat BBA betreft de subsidiekraan dicht.

“Wij willen RTV Amstelveen de komende periode de ruimte geven om zich alsnog te bewijzen, maar de lokale overheid hoeft een hitradiozender niet te financieren. De jaarplannen zijn weliswaar redelijk concreet, maar de realisatie ervan is een ander verhaal. BBA steunt de kritiek op het College van B&W die te lang zaken in vertrouwelijkheid heeft willen gieten,” zegt De Jong. Zijn partij heeft overigens – evenals alle andere fracties – een jaar lang die geheimzinnigheid gedoogd. Tot GroenLinks ervoor bedankte die nog langer – over gemeenschapsgeld – te laten voortbestaan.  

Het CDA zegt voorstander van een lokale omroep te blijven, maar dan meer gestuurd door de gemeente. Te zeggen dat het nooit wat wordt, doet volgens fractievoorzitter Ben Jonker geen recht aan de vrijwilligers die de zender op de kabel houden. Maar, zegt Jonker: “. “De tijd is voorbij dat we subsidie gaven in goed vertrouwen en dan een paar jaar gingen afwachten. Naast subsidie moet er nu ook aandacht komen voor de bestuurlijke kant van het runnen van een omroep.” Hij ziet er overigens een goed voorteken in dat er 24 uur radio programmering wordt geboden. Maar volgens critici, inclusief De Jong, bestaat die uit weinig meer dan muziek: de zoveelste niet lokale hitzender, die volgens De Jong niet door de gemeente behoort te worden gefinancierd. Maar het CDA denkt dat RTV Amstelveen al bijna aan TV toe is.  

 

 

Lees ook:Lokale omroep weer in de lucht – geen extra subsidie
Lees ook:Raad tegen subsidie STRAAL
Lees ook:Medewerkers RTV Amstelveen eisen vertrek bestuur
Lees ook:Gemeente bezorgd over functioneren lokale omroep
Lees ook:Levie wil conflicten bij omroep snel opgelost zien

3 reacties op “RTV Amstelveen wil verdubbeling subsidie

 1. Jaap van den Bold

  Misschien zou het goed zijn als de lokale bevolking eens geraadpeegd zou worden over wat die nu eigenlijk van een dergelijke zender verwacht. Er zijn zoveel onderwerpen te verzinnen die interessant zijn. Zelf had ik bij voorbeeld toen ik nog in Den Haag woonde, jaren geleden een wekelijks paranormaal programma op Rtv West waarop wekelijks duizenden mensen reageerden. Om maar een voorbeeld te noemen. Als je niet weet wat de mensen willen kun je ook geen behoorlijke programmering vaststellen denk ik.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Ze zullen bij RTV wel aardige ideeen hebben over de programmering, maar het ontbreekt kennelijk aan talent en vakmanschap. Na ‘dat amateurisme’ van STRAAL zou de nieuwe club het wel eens eventjes gaan máken. Tot nu toe echter alleen nog maar met de mond, en eerlijk gezegd verwacht ik er niet veel meer van.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Bos

  Nou, ze hebben natuurlijk wel geschiedenis geschreven: meer geld in de wacht gesleept dan enige voorganger en kans gezien het speeltje van de wethouder te worden. Nou ja anders had die dat geld weer naar IJsland moeten laten verhuizen en was het ook weg geweest. Nu is er in elk geval een studio, misschien voor de volgende lokale omroep. Ik denk dat Amstelveen Lokaal er met zoveel geld meer van had gebakken. Zelfs STRAAL deed haar best om okale nieuwsvoorziening te realiseren. RTV Amstelveen heeft nog nooit bijvoorbeeld een raadsvergadering bijgewoond, zelfs niet toen het over haar eigen financiering ging.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.