Gemeente en politiek verborgen financiële chaos RTV Amstelveen

B&W, politiek en bestuur van RTV Amstelveen blijken zorgvuldig binnenskamers te hebben gehouden dat de lokale omroep, waarin de gemeente tonnen investeerde, in chaos terecht is gekomen. Mogelijk is er sprake van fraude. Terwijl een faillissement dreigde, pompten B&W – na alle eerdere subsidies – nog eens tonnen in een studio voor het station te steken. Medio vorig jaar blijkt een raadscommissie in het geheim opnieuw geld beschikbaar te hebben gesteld om de zender ‘de zomer door te helpen.’ GroenLinks is de geheimzinnigheid blijkbaar zat en heeft nu officieel schriftelijke vragen aan het college gesteld. Fractielid Paul Regouin wil, ook met het oog op de slechte financiële positie van de gemeente, opheldering over de bodemloze omroepput. Wethouder Hellendall dreigt opnieuw onder vuur te komen.

 

Hij lijkt opnieuw niet tijdig te hebben voldaan aan zijn actieve informatieplicht jegens de raad, zoals dat ook bij onder meer Casema en de IJsland-affaire gebeurde (waarmee bij elkaar bijna 20 miljoen euro was gemoeid). Afspraken met de raad over die informatieplicht moesten er toe leiden dat financiële problemen, ‘zoekgeraakte subsidies en vermoedens ven onregelmatigheden en fraude’ direct zouden worden gemeld. Maar het college liet er drie maanden overheen gaan, voordat het de raad meldde dat er sinds medio september geen voortgang met het ontrafelen van de chaos was geboekt. Waarom, wil Regouin weten.

De juridische positie van de gemeente, die bij de start van RTV Amstelveen was gaan samenwerken met het bedrijf Global Start, bleek in december niet zo sterk. Er dreigen claims bij het station, die ook de gemeente kunnen raken.

Hoewel er sprake was van een dreigend faillissement – en daarmee een voortijdig einde aan RTV Amstelveen – heeft het college volgens Regouin doelbewust besloten de kostbare verbouwing van het bibliotheekpand aan Orion te laten doorgaan, om daarin de studio te kunnen vestigen. Om zowel de studio als de Vereniging Historisch Amstelveen er te kunnen huisvesten was zeven ton nodig. ‘Welke overwegingen hebben ten grondslag gelegen aan de beslissing een kostbare verbouwing in gang te zetten, terwijl de financiële toekomst van RTV Amstelveen zeer onzeker was geworden?’ vraagt Regouin.

Op 5 augustus blijkt nog eens 13.387,50 naar de zender te zijn gevloeid, wat in strijd was met de afspraak met de raadscommissie Burgers & Samenleving, die zelf eerder (om het station de zomer door te helpen) vijf mille beschikbaar gesteld. Het afwijken van de afspraken met de commissie is haar door de wethouder niet gemeld. GroenLinks vraagt het college waarom niet. Zij wil ook weten welke financiële risico’s de gemeente loopt. En welk risico er bestaat dat de verstrekte en nog te verstrekken subsidies niet terecht komen of zijn gekomen op de bedoelde bestemmingen.

Uit de vragen en de inleiding daarop blijkt dat de samenwerking met Global Start, het bedrijf dat ook de directeur voor de zender leverde, op een geldverslindend fiasco is uitgelopen. Inmiddels is het bestuur vervangen, maar dat slaagde er nog niet in volledig orde op zaken te stellen. Naast een structurele subsidie van 40 mille per jaar kreeg het station ongeveer twee ton voor apparatuur en het wegwerken van tekorten. In maart vorig jaar trad al een nieuw bestuur aan, dat melding maakte van financiële onduidelijkheden en bedenkelijke overboekingen, die op fraude zouden kunnen wijzen. Daarna begon bij de gemeente en de politiek het geheimzinnige gedoe achter gesloten deuren.

 

 

Lees ook:Hellendall weer onder vuur van GroenLinks over lokale omroep
Lees ook:Lokale omroep uit de lucht – zender gestolen
Lees ook:Raad hield financiële chaos omroep een jaar onder de pet
Lees ook:Lokale omroep heeft voorwaardelijke zendvergunning
Lees ook:College wil 50 mille pompen in apparatuur voor STRAAL

4 reacties op “Gemeente en politiek verborgen financiële chaos RTV Amstelveen

 1. Jan Demming

  Tonnen euro’s gestort in een dood bedrijf…. Het moet toch niet gekker worden in deze gemeente die het motto ‘hoogwaardig’ zo hoog in het vaandel heeft. Sinds STRAAL verdwenen is – al weer een paar jaar geleden – is bij RTV Amstelveen, ondanks al die tonnen, eigenlijk alleen de beeldkwaliteit enigszins verbeterd. En kennelijk ook de financiele positie van enkelen. Driewerf schande!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Bas

  Ik weet niet waar deze bedragen vandaan komen, maar tonnen is echt TE overdreven

    /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Demming

  # Bas
  Het blijkt dat Paul Regouin van GroenLinks opheldering wil over de bijna 250.000 euro gemeenschapsgeld dat sinds 2006 in RTV Amstelveen is gestopt. Het gaat dus inderdaad over ‘tonnen’.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Johan Bos

  Er ging 7 ton naar de verbouwing van het huidige pand. Daar kwam ook de VHA in (350 m2), maar er was 240 vierkante meter voor RTV Amstelveen. De totale verbouwing koste zeven ton. Reken maar uit.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.