Groen licht voor TV bij lokale omroep

De gemeenteraad is woensdagavond (19 december) akkoord gegaan met extra investeringen in de lokale omroep. Hij gaf RTV Amstelveen daarmee groen licht voor de start met televisie. GroenLinks, D66, ChristenUnie en Ouderencombinatie stemden tegen. Die wilden onder meer dat eerst de radio uitzendingen en kabelkrant op een hoger kwaliteitsniveau worden gebracht. Maar volgens wethouder Frans Hellendall functioneert de omroep uitstekend, al moest hij de tegenstanders toegeven dat hij zich nog niet optimaal kwijt van zijn wettelijk verplichte informatieve taak via de radio. Dat wordt volgens hem goeddeels door de kabelkrant gecompenseerd. Maar die mening deelde de oppositie allerminst.

 

Bovenop de jaarlijkse structurele subsidie krijgt de zender 87 duizend euro voor het wegwerken van een verlies, dat vooral ontstond door de verbouwing aan het huidige pand waarin de studio is gevestigd (40 mille), en voor de start van de tv-programmering. Ook is 70 mille voor aanschaf van tv-apparatuur gereserveerd. Bovendien gaat de verbouwing van de bibliotheek in Middenhoven, waarin RTV Amstelveen en de Vereniging Historisch Amstelveen worden gehuisvest, ongeveer zeven ton kosten.

De Ouderencombinatie kwam met een amendement, inhoudende dat alleen de bijna 40 mille voor de financiële tegenvaller werd toegekend en 70 mille voor apparatuur door te schuiven naar 2009. Dat amendement kreeg alleen de steun van GroenLinks. Dorien Mijksenaar van die fractie verliet overigens bij de behandeling van de subsidie de raadzaal. Zij is medewerkster van de omroep.
De PvdA vroeg zich af of voor volwaardige, semi-professionele TV eigenlijk niet nog meer geld op tafel zou moeten komen. Hellendalls eigen VVD kwam niet verder dan te melden dat wie A zegt, nu eenmaal ook B moet zeggen. Een in de ogen van GroenLinks onzinnige opmerking, omdat volgens die fractie tussen A en B een moment van evaluatie en bezinning op volgende stappen heel verstandig kan zijn.
Paul Regouin van GroenLinks betoogde dat de notitie over de stand van zaken bij de omroep, waarop het voorstel was gebaseerd, meer weg had van een reclamefolder dan van een serieuze met enige objectiviteit geschreven nota. In de begroting zijn overigens de verwachte inkomsten van sponsors, c.q. adverteerder voorlopig geraamd op niet meer dan 30 mille. Daarvoor moet dan ook nog eens een betaalde kracht aantreden, van wie wordt gehoopt dat hij zijn salaris terugverdient. "De financiële situatie van de locale omroep is uiterst ondoorzichtig," aldus Regouin, die aankondigde dat zijn fractie rekenkamercommissie zal voorstellen een onderzoek in te stellen. Hij drong aan op het aangeven van kaders voor het functioneren van de omroep, overigens zonder zich met de inhoud van de programma's te bemoeien. Bij de behandeling van de financiële kadernota van de gemeente, medio dit jaar, zou de omroep dan opnieuw aan de orde kunnen komen. Maar daar wilde de coalitie (CDA, VVD en PvdA) niets van weten. Zij kreeg steun van Burgerbelangen (BBA). De ChristenUnie deelde mening van GroenLinks.
Hellendall wuifde alle kritiek weg, vond dat RTV Amstelveen een enorme prestatie heeft geleverd, dat de stad toch eigenlijk niet zonder TV kan (mede met het oog op citymarketing) en verwacht dat de inkomsten uit sponsoring zeker boven een ton kunnen stijgen. Regouin zij de juichtoon van de wethouder niet te kunnen delen. Volgens hem is Hellendall als wethouder van cultuur voornamelijk emotioneel bij de zaak betrokken.

Lees ook:Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL
Lees ook:Raad hield financiƫle chaos omroep een jaar onder de pet
Lees ook:Lokale omroep nog in financiƫle storm
Lees ook:Politiek stemt in met investeringen omroep
Lees ook:Succesvol (column)

2 reacties op “Groen licht voor TV bij lokale omroep

 1. j

  Waarom geen TT (TeleTekst)???
  Handiger kun je wat sneller bepaalde informatie vinden…..

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob Nijkamp

  Los van de evt. juistheid van de betogen die Paul Requin heeft gedaan lijkt het wel een herhaling van zetten uit een kort verleden. Toen als wethouder toch ook ingepakt met mooi reclamefoldermateriaal en ook geld willen pompen in iets op een verkeerde plek. Ook geen oog of oor hebben voor de gemeenteraad en eigen burgers. Maar ja, een raadszetel is natuurlijk anders dan wethouder zijn. Voor wethouder Hellendal: er zijn nog genoeg gemeenten die zonder eigen tv zender kunnen, want een stad is Amstelveen niet.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.