STRAAL blijft nog wekenlang uit de lucht

Eindelijk, terwijl zij al wekenlang uit de lucht is, komt de lokale omroep STRAAL met een persbericht. Daarin wordt meegedeeld wat iedereen die wel eens keek of luisterde al wist: dat et radiostilte heerst. Die gaat nog minstens een maand duren, laat het nieuwe bestuur weten.

Ook maakt het melding van de breuk met de oprichter van het station Maurice van der Bijl. Er bestond volgens het bestuur verschil van inzicht. Daarom is de samenwerking verbroken, formeel per 24 augustus. Het bestuur zegt de laatste maanden samen met Van der Bijl te hebben getracht ‘vorm te geven aan de uitzendingen op radio en televisie.’ Dat liep blijkbaar op niets uit. STRAAL gaat nu aan de slag met stagiairs van Regionale Opleidingscentra (ROC). Het bestuur zegt de organisatie te willen professionaliseren en de verouderde apparatuur te gaan vervangen.

Lees ook:Leider STRAAL opgestapt, nieuw bestuur werkt aan herstart
Lees ook:Straal krijgt toch geld van gemeente
Lees ook:Lokale omroep met tv op de kabel
Lees ook:Gemeente bezorgd over functioneren lokale omroep
Lees ook:RTV Amstelveen gestart met radiouitzendingen

17 reacties op “STRAAL blijft nog wekenlang uit de lucht

 1. Andre Wit

  Geacht bestuur van Amstelveen, was dit nu echt wat jullie wilden twee jaar geleden? Amstelveen Lokaal had wellicht wat bestuurlijke tekortkomingen, maar er waren wel zo’n 50 zeer ervaren radiomakers actief die zorgden voor professionele programma’s. Bovendien is bij het station veel talent opgeleid. Zowel het Commissariaat van de Media als het gemeentebestuur trapten met open ogen in de val van Maurice. Met een paar A4-tjes wist hij de hele club om de tuin te leiden. Op zich knap, maar zie wat er is gebeurd. Door de manier waarop STRAAL zich manifesteerde wilde niemand uit de radiowereld bij STRAAL werken. Zo gaat dat. Gevolg: weinig medewerkers en slechte programma’s. En een bestuur dat nog veel meer faalde dan dat van Amstelveen Lokaal. De Amstelveners zijn de dupe. Al bijna 2 jaren verstoken van goede lokale programma’s. STRAAL nu in stand houden is niet geloofwaardig meer. Wanneer wordt er een einde gemaakt aan deze klucht. Het Gemeentebestuur moet zich diep schamen en zal nu rigoureus in moieten grijpen om Amstelveen te behoeden voor nog meer jaren amateurisch gepruts.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Hans van der Liet

  Ik begin me inmiddels serieus af te vragen, of het überhaupt een overheidstaak is om zich te bemoeien met een lokale omroep. Willen we er niet veel liever de handen vanaf trekken?

    /   Beantwoorden  / 
 3. nl1961

  Wethouder Hellendall, toon eens moet en stop met de locale TV, geef dit geld aan een goed doel.

  Wees eens een kerel!

    /   Beantwoorden  / 
 4. Hans van der Liet

  Hear hear!

    /   Beantwoorden  / 
 5. Nico van Boxtel

  Ook ik betreur de gang van zaken zoals die bij Straal sinds circa 1.5 jaar hebben plaatsgevonden. Toch ben ik het met de diverse reacties niet eens om het idee van een lokale televisie/radiozender in Amstelveen ‘af te schrijven’ en het ingeruimde gemeentelijk budget aan een goed doel te schenken. Wellicht wil men mij verwijten wat idealistisch te zijn maar als inwoner van Amstelveen sinds 1961 heb ik Amstelveen ervaren als een ‘tuindorp’ met veel de weinig maatschappelijke cohesie. Het is meer ‘ieder voor zich’ in de vorm van rustig wonen en niet te veel bemoeienis met elkaar. Juist nu Amstelveen danig is aan het vergrijzen en steeds veel (alleenstaande) ouderen dreigen om in een sociaal isolement te geraken komt mij een inhoudelijk goede lokale televisie/ radiozender als bijzonder gewenst voor. (Kijk naar de grote populariteit van de TV zender MAX).
  Zo kan een dergelijke zender het nodige gemeenschapsgevoel in Amstelveen bevorderen en ouderen laten beleven dat zij erbij horen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. B.J. Wakker

  Nico van Boxtel slaat de spijker op zijn kop.
  Mee eens. Behoefte is een kwestie van goed om je heen kijken en luisteren. Dat laatste doet de gemeente niet erg goed, anders waren er stevigere stellingen betrokken. Het kan zijn dat men onzeker is omtrent de gevolgen van een doorwrochte zender met een kritische houding. Echter, de zender kan de specie vormen tussen overheid en burgers. Je hebt elkaar nodig en kan via dit medium een positieve impuls genereren. Begin maar eens met een goed bestuur van de zender, bestaande uit ervaren plaatsgenoten dat de basis biedt voor het aantrekken en behouden van initiatiefvolle en zich sociaal/maatschappelijk bewuste inwoners.
  Ook is een echt betrokken gemeentebestuur onontbeerlijk; niet alleen praten, maar doen!!

  Dus: 1. Degelijke Zenderbestuur aantrekken;
  2. Niet zeuren (gemeente) over
  geld/middelen, het is voor ons
  allen!;
  3. Zoek getalenteerde inwoners die een
  goed hart hebben voor onze gemeente
  en dat willen en kunnen vertalen
  naar werkbaar materiaal;
  4. Maak een duidelijk format dat voor
  de gemiddelde inwoner herkenbaar is,
  het gaat om serieuze betrokkenheid
  met alles wat hier groeit en bloeit.

  Kortom: Laat deze ietwat ingeslapen gemeente eens van een geheel andere kant zien!

    /   Beantwoorden  / 
 7. it's me

  Niet mee eens. Er zijn meer dan genoeg kansen gegeven en er is meer dan genoeg geld (van ons allen) weggegooid. Dit geld hadden we veel beter kunnen bestdeb, denk aan de bezuinigingen die vele Amstelveens organisaties hebben moeten ondergaan. Dus, college, wethouder Hellendall, NIET MEER DOEN.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Johan Th. Bos

  Wie is It’s me. Kom eens voor de dag zeg, dat besmuikte stiekeme, gedoe. Net als met dat stompzinnige chatten op internet, waarbij ook altijd iedereen anoniem wil blijven. Waarom niet communiceren met open vizier?

    /   Beantwoorden  / 
 9. it's me

  Net zo mistig als jouw mistige stukjes, gnagnagna.

  Zodra je meer dan reeel opsteld en niet steeds een kant van het politieke spectrum promoot zal ik eens overwegen om de mist weg te blazen.

  dag

    /   Beantwoorden  / 
 10. nl1961

  Wow, wat is hr Bos hier streng zeg.

    /   Beantwoorden  / 
 11. it's me

  Nee hoor, jij kant et blijkbaar hebben als iemand hem eens de waarheid zegt. Jammer

    /   Beantwoorden  / 
 12. Mickey v/d Broek

  @Nico van Boxtel:
  “Juist nu Amstelveen danig is aan het vergrijzen en steeds veel (alleenstaande) ouderen dreigen om in een sociaal isolement te geraken komt mij een inhoudelijk goede lokale televisie/ radiozender als bijzonder gewenst voor. (Kijk naar de grote populariteit van de TV zender MAX).
  Zo kan een dergelijke zender het nodige gemeenschapsgevoel in Amstelveen bevorderen en ouderen laten beleven dat zij erbij horen.”

  Als ik U begrijp wilt U vooral een omroep die zich richt op de oudere in Amstelveen ?
  Een lokale omroep dient ook andere mensen in de samenleving te bereiken. De jongeren, allochtonen, de werkende 30-ers enz. Die laat u nu even achterwegen. Ook deze groepen komen voor in Amstelveen.
  Daarnaast dankt MAX haar succes vooral aan amusementsprogramma’s. Deze programma’s zou een lokale omroep moeilijk kunnen overnemen/kopieren omdat dan de verplichte ICE-norm niet behaald word.

  Ik ben wel van mening dat Amstelveen een lokale omroep nodig heeft. Alleen dient deze wel door mensen bestuurd te worden die er verstand van hebben. En niet door mensen, naar ik nu begrijp en lees, uit het bedrijfleven of stichtingen komen die vooral kijken hoe ze er zelf baat bij hebben, of zichzelf kunnen promoten ipv te kijken wat de amstelveense bevolking graag wil zien/horen.

  Ikzelf ben aktief in het mediawereldje, en kan uit eigen ervaring melden dat het opzetten, en draaiend houden, van een omroep niet een makkelijke taak is. Er komt veel meer bij kijken dan een gemiddeld persoon zou denken. Zeker op lokaal niveau is het lastig omdat je aan zoveel regels gebonden zit.
  Ik krijg de indruk dat er nu mensen bezig zijn die denken het er allemaal wel even bij te kunnen doen, en dat er even een kleine inspanning nodig is om alles op te zetten maar dat daarna alles vanzelf gaat. NO WAY!
  Een omroep heeft eigenlijk, en daar had Maurice wel gelijk in, 3 (betaldende) fulltime krachten nodig om de omroep operationeel te houden. Iets wat moeilijk haalbaar is. Zeker omdat dat mensen moeten zijn met verstand van media.
  Je laat bijv. een schilder toch ook niet voor rechter spelen ?

  Graag dus mensen met verstand bij de lokale omroep. Anders word het nooit wat.

    /   Beantwoorden  / 
 13. Ilan Kroonenberg

  Met Michel van den Broek eens is, een omroep moet niet 1 doelgroep kiezen, die moet juist open staan voor alle raakvlakken binnen Amstelveen

    /   Beantwoorden  / 
 14. ph. nijman

  Gelul, LamSTRAAL moest zo nodig een zendvergunning hebben en wist het beter als die vrijwilligers die al 15 jaar met dit bijltje hakten.
  Amstelveen is te betreuren met een zwakke gemeente, een kromme wethouder en een geloof in onrealistieche ideeen

    /   Beantwoorden  / 
 15. ph. nijman

  Joh Ilan, Wat ben je weer formeel, maar wel met je eens

  Shlomo

    /   Beantwoorden  / 
 16. mike v.

  Ik heb verleden week contact gemaakt met het huidige bestuur i.v.m. mediawerkzaamheden als vrijwilliger. Zeer positief mag ik wel zeggen. Ze krijgen erg veel medewerking van lokale bewoners en oud vrijwilligers. In het plan staat dat ze spoedig de radio uitzendingen zullen hervatten met o.a. voor Amstelveners oude bekenden. Kortom laten we het eerst even aanzien.

    /   Beantwoorden  / 
 17. anoniem

  gunnen we elkaar dan niks meer?
  wat willen jullie nu eigenlijk? zelf een raio zender hebben of een politieke pertij beginnen?
  Elk beginnetje is moeijlijk en de gemeente had geen contanten moeten geven, maar professionele ondersteuning, want alles werd gedaan door vrijwilligers…

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.