‘Sander’s voetbaltoernooi’ rijp voor jaarlijkse herhaling

 

Winnend team Bankras Boys met beker

‘Sanders Toernooi’, zoals het werd genoemd, wordt waarschijnlijk een jaarlijkse traditie. Het eerste zondag op de terreinen van NFC door jongerenteams uit diverse wijken tegen medewerkers van de gemeente en politici gespeelde voetbaltoernooi was volgens deelnemers en organisatoren geslaagd. Er namen zo’n vijftien teams aan deel. Dat uit Bankras, zich Bankras Boys noemend, won de door een uiterst tevreden wethouder Raat uitgereikde beker. Scheidsrechters constateerden dat er sportiever was gespeeld dan zij eigenlijk hadden verwacht. Het toernooi was een idee van Sander van Groeningen, een stagiaire bij de gemeente, die meteen alle medewerking van de daar kersverse afdeling Jongerenwerk kreeg. NFC stelde er graag de terreinen voor beschikbaar en het toernooi werd besloten met een barbecue. De gemeente haalde het jongerenwerk weg bij stichting Cardanus, omdat zij vond dat die niet levende wat voor bijna een miljoen euro per jaar mocht worden verwacht, en heeft er nu weer een eigen afdeling voor. In het toernooi, waaraan heel veel vrijwilligers – vooral van NFC – meewerkten, ziet Raat van de eerste bewijzen dat de nieuwe opzet werkt. Teleurgesteld waren de jongeren wel dat de politie niet meedeed, hoewel die wel een team had aangemeld. Maar dat was niet komen opdagen. “Een gemiste kans,” zeiden bezoekers. Gemeentelijke bikers, straatcoaches en beveiligers waren wel met teams present.

Van Groeningen kwam er tijdens zijn stage op het gemeentehuis achter dat er een speciale regeling bestond voor jongeren die leuke activiteiten en evenementen willen organiseren. Van Groeningen ontdekte tijdens zijn stage op het gemeentehuis dat er een speciale regeling bestaat voor jongeren die leuke activiteiten en evenementen willen organiseren. Daarvan maakte hij gebruik.

“Dit bedoel ik nou,” zei Raat na afloop van het evenement. Hij denkt dat de nieuwe aanpak van het jongerenwerk zich al begint te bewijzen. “Onze jongerenwerkers hebben in feite de teams gewoon van de straat geplukt. Zij kennen ze.”  Volgens hem is bij de gemeente nu een ander type, uit de poriën van de lokale samenleving afkomstig type jongerenwerker actief dan voorheen door Cardanus werd ingezet. ‘Aanjager’ – zo genoemd door Raat -  van de nieuwe afdeling is Hermine Janssens, die als voorzitter van het wijkplatform Waardhuizen / Middenhoven ooit gehakt maakte van de aanpak door Cardanus, wat een schok in de lokale politiek, extern onderzoek en in feite de overname door de gemeente teweeg bracht. Tegenover niet of nauwelijks geleverde diensten – omdat de capaciteit aanwezig was – stonden relatief hoge kosten.

Wat Raat betreft wordt het voetbaltoernooi een jaarlijkse terugkerende gebeurtenis, met in de toekomst nog meer dan de nu ongeveer 150 deelnemers, die werden aangemoedigd door hun supporters. Ook NFC schijnt er wel oren naar te hebben het centrum te worden van een nieuwe traditie. Raat: “Maar van mij mogen jongeren ook andere dan sportieve activiteiten organiseren, van modeshows tot een dansfeest in P60.”

Lees ook:Jongerenteam Sportlaan wint 2e Sanders voetbaltoernooi
Lees ook:Jongeren voetballen tegen politici en handhavers
Lees ook:Record aantal deelnemers bij Senders tournooi
Lees ook:Gemeente neemt ook tienerwerk over van Cardanus
Lees ook:Huis voor jongerenwerkers geopend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.