Raat wil af van nieuw jongerencentrum Zetterij

Herbert Raat

Wethouder Herbert raat voelt er eigenlijk niets voor de 1,3 miljoen euro kostende bouw van het jongerencentrum aan Zetterij, waartoe de gemeenteraad vorig jaar besloot, te laten doorgaan. Jaarlijks gaat het beheer van dat centrum nog eens twee ton kosten. Tot nu toe heeft Raat geen opdracht gegeven met de bouw te starten en hij hoopt dat de gemeenteraad. “Het geld is er dus nog en misschien is er ruimte in de gemeenteraad er een andere bestemming aan te geven,” schrijft Raat op zijn weblog. Hij vindt dat de jongerencentra onevenredig veel geld van de gemeente opslokken. Per jongere tussen de € 2500 en 6400, heeft hij laten uitrekenen.  Naar die centra komen tussen de 100 en 250 jongeren. Raat vindt de prijs per hoofd nogal hoog. “Onvoorstelbaar en niet uit te leggen.”Raat ziet meer in het benutten van de bestaande organisaties, waar de jeugd welkom is, zoals sportverenigingen en P60. Tussen alles wat de gemeente subsidieert, vormen de jongerencentra volgens hem nu een hoge uitschieter. De gemeente moet miljoenen minder uitgeven om de begroting sluitend te houden, constateert Raat. “Gelukkig kunnen we de minima buiten schot houden, is er geld voor veiligheid, leerlingenvervoer, sport, jeugdzorg en wordt de OZB niet verhoogd.”

Raat gaat ook in op de felle protesten tegen de forse bezuinigingen op de muziekschool, Die wordt met een kwart gekort, van 1,2 miljoen euro naar negen ton. Nu kost elke leerling de gemeente 400 euro per jaar. Dat wordt dus 300. “Nog steeds veel geld,” vindt Raat, ook al zou hij liever niet bezuinigen.

Lees ook:Geen ‘na ons de zondvloed’ begroting
Lees ook:Uitvoering nieuw jeugdbeleid start medio dit jaar
Lees ook:Weer miljoen uit IJsland terug
Lees ook:Schoolbesturen in Amstelveen schatrijk
Lees ook:Gezonde gemeentefinanciën geen aanleiding voor feest

9 reacties op “Raat wil af van nieuw jongerencentrum Zetterij

 1. Ronald Pino

  @Rob Ik kijk er ook van op. Waarom zijn de overige lezers zo stil? Stil van schrik of van bewondering?

    /   Beantwoorden  / 
 2. jo

  is de gemeentewerf, geen optie-waar de Meent nu tijdelijk in zit?
  ook is het van de zotte, dat Galjoen zo vaak gesloten is op tijdstippen, waarop je veel jongeren zou kunnen verwachten…

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rob Nijkamp

  @Ronald, stil van schrik ja, want het wordt nu inzichtelijk, was bij voorgaande colleges niet zichtbaar, link GroenLinks/PvdA, Cardanus.
  Gelijktijdig bewondering, dit college met name Herbert vanuit zijn rol is duidelijk en transparant. En heeft ook vanwege geen geld weinig keuze. Betalen wat kan en echt belangrijk is en verder niets. Er komen nog voldoende financiële drama’s aan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Roberto2010

  @Rob Nijkamp! Toppie Rob Nijkamp! Was niet voor mij bedoeld maar heb toch ff meegelezen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Mark de R.

  Ik kijk er niet echt van op, er ging voorheen wel meer geld in de gemeente in de verkeerde zakken en plannen.
  Ben blij dat Herbert dit soort dingen wel ziet.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Jan Demming

  Ja, ik geef graag toe dat dit college veel meer aan transparantie doet dan het vorige. Of het altijd de juiste prioriteiten stelt zou je je kunnen afvragen, maar Herbert Raat doet in het algemeen goede dingen.

    /   Beantwoorden  / 
 7. bakker bik

  Om alle jongerencentra af te schaffen (waar daar komt het op neer) is ook overdreven. Er moet een plek zijn waar deze mensen zonder verplichtingen, behalve normaal gedrag bij elkaar kunnen komen. Voor de alternatieven die hr. Raat noemde, moet allemaal geld betaald worden. Er is vast wel ergens een ruimte waar ze niemand kwaad kunnen doen en laat ze zelf maar de boel inrichten. Gebeurde vroeger ook! Waarom nu niet meer? Daar hebben die jongeren ook geen duur betaalde krachten van Cardanus voor nodig. Op het platteland praten ze over zuipketen, maar oorspronkelijk waren dat hangketen. Met een klein beetje toezicht moet dat nu toch ook wel kunnen lukken? Of is dat naïef ? (die hangketen dan wel, he)

    /   Beantwoorden  / 
 8. bakker bik

  De hr. Raat gaat ook niet in op de huisvesting van de muziekschool. Ik zou graag willen weten hoeveel dat uitmaakt van het totaalbudget en of dat niet goedkoper kan in een leegstaand schoolgebouw. (Vroeger was het toch de streekschool.)

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.