Pizzeria Gusto moet stoppen met houtoven

Foto: amstelveenweb.com

‘Gusto World of Pizza’, de pizzeria aan de Dorpsstraat 84, moet nu toch stoppen van de gemeente met het gebruik van een op hout gestookte oven. Het bedrijf krijgt zes weken de tijd tot een acceptabele oplossing te komen. Omwonenden achter het restaurant aan Tempelhof klaagden herhaaldelijk over overlast door roetneerslag en stank, via de afvoerpijp van de oven.

Diverse omwonenden kwamen met hun klachten ook naar een raadscommissie. Wethouder Herbert Raat van Vergunningen en Handhaving (VVD), die tot het uiterste zowel de belangen van de ondernemer als die van de omwonenden wilde beschermen, onder meer mediation voorstelde, vertrouwt er nu niet meer op dat door de pizzeria aangedragen oplossingen gaan werken. “Ondanks een handhavingstraject, waarin maatwerkvoorschriften zijn opgelegd, is de situatie niet verbeterd”, schrijft Raat nu aan de gemeenteraad.

Succes

De gemeente heeft Gusto gesommeerd te stoppen met de houtoven. Hij krijgt zes weken, want dat is overeenkomstig de rechtspraak die een redelijke termijn voorschrijft.

Volgens de ondernemer is juist die traditionele houtoven het succes van zijn pizzeria. De wethouder geeft in zijn brief aan de gemeenteraad ook wel toe dat zijn besluit ingrijpend is voor de ondernemer. Die heeft zich naar zijn mening ingespannen om verbetering in de situatie te brengen, maar dat heeft kennelijk niet geholpen. De rookgas-, roet- en geuroverlast moet binnen zes weken na aanschrijving “tot een aanvaardbaar niveau” zijn terug gebracht. Als Gusto op hout wil blijven stoken, moeten afgezogen dampen en gassen volgens Raat “naar de buitenlucht twee meter boven het hoogste punt in een straal van 25 meter” uit worden gestoten en door een ‘ontgeuringsinstallatie’ geleid.

Een andere oplossing, die ook een van de insprekers bij de raadscommissie aandroeg, is stoppen met houtstook en kiezen voor elektra of gasverwarming. Maar in dat geval blijft nog altijd de heurhinder, schrijft Raat. En ook die moet aan een ‘aanvaardbaar niveau’. En over wat aanvaardbaar is verschillen omwonenden en ondernemer van mening.

 

 

 

 

 

Lees ook:SP: ‘Raat schept precedent rond pizzeria’
Lees ook:Oplossing voor houtoven pizzeria lijkt gevonden
Lees ook:Laatste kans voor pizzeria met stankoverlast
Lees ook:Raat hoopt dat OD er met pizzeria uitkomt
Lees ook:Pijp pizzeria moet weg, vinden omwonenden

Eén reactie op “Pizzeria Gusto moet stoppen met houtoven

  1. Heikneuter

    Wat een gek( R) onkel van de hr. Raat. Zeker een één of andere ambtenaar die heeft zitten te slapen en ook dom van de hr. Gusto, iedereen weet dat dit in Nederland niet kan.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.