Pijp pizzeria moet weg, vinden omwonenden

Foto: amstelveenweb.com

Namens tientallen omwonenden hebben er vier donderdagavond bij de raadscommissie Algemeen Bestuur en Middelen (ABM) hartgrondig geklaagd over de overlast die zij zeggen te ervaren door de afvoerpijp van een hout gestookte over in pizzeria Gusto aan de Dorpsstraat. De bewoners van het daarachter gelegen Tempelhof zeggen dat hun gezondheid wordt aangetast door rook die schadelijke elementen als fijnstof bevat.

Zij baseren zich behalve op persoonlijke ellende op een rapport van de GGD. Wethouder Herbert Raat, door sommige insprekers als hoofdschuldige aangewezen, wil overigens een onderzoek door de GGD of een andere instelling naar de relatie tussen de uitstoot en de gezondheidsklachten, die onder anderen omwonenden Gorissen en Van Eeuwe te berde brachten. Zij hebben die ook in een brief aan de gemeente aan de orde gesteld.

Tuin

“Mijn dochtertje kan niet meer tuin spelen”, zei mevrouw Gorissen. De rook is naar haar mening volgens de GGD kankerverwekkend en de door de gemeente voorgestelde mediation zou teveel aan voorwaarden vooraf zijn gebonden. Ook zou de gemeente niet op brieven en mails reageren. “Ik vind het ontluisterend hoe de gemeente zich opstelt. Ik wil niet een ondernemer ontdoen van zijn broodwinning, maar die kan ook op een andere manier.” Volgens haar duurt de situatie al anderhalf jaar voort.

VVE

Intussen zou de Vereniging van Eigenaren (VVE) toestemming hebben gegeven voor de pijp. Maar daarvan is alleen de eigenaar lid, terwijl de pizzeria huurt. “Het gaat mij om schone lucht”, zei inspreekster Van Vugt tegen de commissie. De vergunning voor het plaatsen van de pijp is volgens haar op onjuiste grpnden afgegeven. “Er gebeurt iets dat niet mag.” Naar haar mening zou een gasgestookte over, zoals de meeste pizzeria’s die hebben, de oplossing zijn. Gusto werpt tegen dat er geen gasleiding in het pand aanwezig is, maar dat is op te lossen, meent Van Vugt. “Hout is niet meer van deze tijd en er is een gebrek aan handhaving.”

Rechter

SP-raadslid Van Erp stelde de vraag of omwonenden ooit hebben overwogen naar de rechter te stappen als zij er van overtuigd zijn dat de wet is overtreden. Volgens Van Vugt zit de gang naar de rechter er nog in als mediation niet tot een oplossing leidt.

“Het gaat mij om de gezondheid”, zei mevrouw Punch-Venneman. “De rook die nu wordt uitgestoten bevat fijnstof en blijft heel lang hangen. Hoe is het mogelijk dat de gemeente, ondanks haar milieuzorg, vergunning geeft voor een hout gestookte oven. Als het om gezondheid gaat, is het altijd zwart of wit.”

Wethouder Raat liet de gemeenteraad weten te willen laten onderzoeken of er een causaal verband bestaat tussen de vermeende klachten (hoesten, enzovoort) en de pijp.

Voor de mediation hebben inmiddels intake gesprekken plaats gevonden door de mediator met omwonenden en staan die met ambtenaren van de gemeente op de agenda, schreef Raat aan de gemeenteraad. De externe mediator adviseert daarna of en hoe het traject is voort te zetten. De wethouder wil voor het einde van het jaar een oplossing. Maar dat is de omwonenden mogelijk te laat.

 

Lees ook:SP: ‘Raat schept precedent rond pizzeria’
Lees ook:Pizzeria Gusto moet stoppen met houtoven
Lees ook:Oplossing voor houtoven pizzeria lijkt gevonden
Lees ook:Laatste kans voor pizzeria met stankoverlast
Lees ook:Raat wil verwarde man uit bomenbuurt houden

7 reacties op “Pijp pizzeria moet weg, vinden omwonenden

 1. Heikneuter

  Dit is toch gewoon een farce, elke onbenul die foto’s ziet van het terras waarop deze pijp uitkomt, begrijpt dat dit niet kan. Nee, de gemeente heeft een mediator aangesteld en gaat eerst een onderzoek doen. Kwaadwillenden zullen spreken over de zaak traineren. Dom!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Pizzaman

  Vreemd, dat de GGD niet direct ingrijpt, als de volksgezondheid zo duidelijk in gevaar komt. Sluiten de handel!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   Daar moet de gemeente dan wel een aanvraag toe doen. En dat doet de VVD uiteraard niet, want ondernemer he? Bewoners kunnen dat doen en hopelijk hebben ze dat ook gedaan.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Jan Kees

  Per brief is toch aan de raad gemeld (ja, helaas door een VVD-wethouder) dat aan de GGD een onderzoek is gevraagd?

    /   Beantwoorden  / 
 4. CeeBee

  Het kan natuurlijk gebeuren dat de gemeente procedureel een keer de fout ingaat, ook al is zij misschien op een enkel punt op het verkeerde been gezet. Dat zo’n vergissing geld gaat kosten lijkt me dan onvermijdelijk, maar beter nu de pijn nemen dan nog maanden voortsudderen denk ik dan. Los van het feit of je dan wél een oplossing hebt gevonden

  In plaats daarvan echter probeerde sommige commissieleden in hun vraagstelling aan de insprekers het probleem te relativeren. Ook werd de bewoners subtiel een soort van weigerachtigheid tot het komen van een oplossing in de schoenen geschoven. En dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Alsof de omwonenden het probleem hebben veroorzaakt..

  Los het op gemeente. Tik het af met Gusto en haal die pijp weg. Dan is iedereen blij en het scheelt je een hoop tijd, geld én kopzorgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   Zo kun je het ook formuleren. Komt ook wat sjieker over naar de bewoners, want verbeeld je dat de gemeente door de GGD in het ongelijk wordt gesteld, wat me zeer waarschijnlijk lijkt, dan staat ze wel voor joker en ze zijn nog meer geld en goodwill kwijt.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  Er moet onderzocht worden of er een causaal verband bestaat tussen een walmende afvoerpijp op 1 m afstand van je terras en kuchen. Nou vraag ik je!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.