Ruim helft Amstelveners wil wekelijkse koopzondag

Meer dan de helft (53 procent) van de lokale bevolking wil elke week een koopzondag in Amstelveen. Bijna eenderde (31%) is daar tegen.Vooral jongeren tot veertig jaar (72 procent) willen op zondag kunnen winkelen. Van de 65-plussers doet 42 procent dat. Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdamse gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek, uitgevoerd in opdracht van VVD en D66 in Amstelveen. Als de winkels wekelijks open gaan in Amsterdam, wil 58 procent van de Amstelveners dat het ook hier gebeurt. Zestig procent is overigens tegen volledig vrijgeven van de openingstijden, zodat winkels – evenals in veel andere landen – zeven etmalen per week open kunnen blijven. Eenderde is daar voor.

Niet alle voorstanders vinden dat de koopzondag voor heel Amstelveen moet gelden: 47 procent wil dat die tot het centrum beperkt moet blijven, 40 procent dat de winkels in heel de stad open moeten zijn. De enquête is telefonisch uitgevoerd onder 358 Amstelveners. Gemak (53%) en plezier (25%) zijn de meest gemelde argumenten voor openstelling van winkels op zondag. Dertien procent vindt dat winkeliers zelf moeten kunnen uitmaken wanneer zij wel en niet open willen zijn. Tegenstanders voeren vooral aan dat de zondag een rustdag moet zijn. Mannen zijn vaker voor de koopzondag dan vrouwen. Ongeveer de helft van alle ondervraagden zei meer te zullen gaan winkelen als de wekelijks koopzondag er door komt. Naar de mening van winkeliers en hun organisaties hebben de onderzoekers niet gevraagd.

Lees ook:D66 wil winkels hele zondag open
Lees ook:PvdA: strenge parkeercontrole op koopzondagen
Lees ook:Wekelijkse koopzondag start in februari
Lees ook:B&W willen wekelijks koopzondag in hele stad
Lees ook:VVD: Alle winkels open op zondag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.