Unanieme steun voor oud Joods gebouw Randwijck

Ferry van Groeningen

Volgens Mooi Noord-Holland, de provinciale adviesorganisatie over onder meer erfgoed, heeft vastgesteld dat het houten gebouwtje aan de Randwijcklaan 13 – een voormalige Joodse synagoge en school (tot 1942) – zeker historische waarde. Dat deelde wethouder Herbert Raat woensdagavond mee aan de gemeenteraad. Die besloot, op basis van een motie van CDA-fractievoorzitter Ferry van Groeningen, dat B&W in het onderzoek naar die waarde ook de educatieve rol van de tot monument verheven bunker aan de Wolfert van Borsselenweg moet worden betrokken.

“Hetzij als alternatief, hetzij als aanvulling”, stond er in de motie. De meeste partijen waren het roerend met de motie eens, maar de VVD sputterde bij monde van raadslid Paul Feenstra nog even tegen. Hij zag het verband van de twee objecten niet meteen. “Ik zou het zeer teleurstellend vinden als de VVD niet ondersteunt dat er een educatief monument moet komen”, zei PvdA-raadslid Harry van den Bergh. Hij pleitte voor enige souplesse bij de VVD. Die kwam er tenslotte wel, maar Feenstra hield bezwaar tegen wat hij een ‘één-tweetje’ noemde van bunker en Randwijcklaan 13. Het houten gebouwtje moet mogelijk worden verplaatst, waar trouwens de eigenaar, zei Raat (ook VVD), wel aan mee wil werken. De gemeenteraad wil overigens we weten wat de financiële gevolgen zijn van het behoud van het gebouwtje er rekening mee houdend dat voor het opknappen van de bunker al € 150.000 is gereserveerd.

Voor Raat is duidelijk dat Amstelveen met haar verleden altijd onvoldoende rekening heeft gehouden. Over bunker en houten gebouwtje zei hij dat het geen kwestie van óf-óf is.

Terugkoppeling

Onderzoek kan nooit kwaad, vond raadslid Oord van Burgerbelangen, maar volgens hem moet niet bij voorbaat vaststaan dat het gevraagde onderzoek wel tot een positief resultaat zal leiden. Hij raamde de verplaatsing al gauw op een miljoen euro. “We moeten wel bedenken of dit realistisch is”, zei hij. Wat hem trouwens er niet van weerhield voor de motie te stemmen, die unaniem werd aangenomen. Er komt in elk geval voor april 2018 terugkoppeling van B&W maar de raad.

 

Het houten gebouwtje werd in 1932 gebouwd in opdracht van de hervormde gemeente, naar Amsterdamse school ontwerp van architect Philip Warners, die ook het stedenbouwkundig plan voor Randwijck maakte en ook tekende voor diverse woningen in die wijk. In 1938 werd het gebouw al ingewijd als synagoge en tot 1942 deed het ook dienst als Joodse school. Na de oorlog kwam er een kleuterschool in en nu is het een podologie-praktijkruimte.

 

Lees ook:CDA en GroenLinks: ‘Geen overhaast bunkerbesluit’
Lees ook:Eensgezindheid in politiek over aankoop ex-sjoel
Lees ook:Oud-synagoge Randwijcklaan 13 blijft bestaan
Lees ook:Villa mogelijk op plek ex-synagoge
Lees ook:OM maakt gehakt van ‘bunker-klacht’ tegen Raat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.