‘Bunker werd unieke plek’

Kweekschool Leger des Heils. Foto: amstelveenweb.com

Niet iedereen in Amstelveen is er tegenstander van dat de bunker aan de Wolfert van Borsselenweg een gemeentelijk monument en gerestaureerd (kosten € 150.000) wordt. Terwi98jl omwonenden en de Joodse gemeenschap er moeite mee hebben, bewaren anderen dierbare herinneringen aan de tijd dat het door de nazi’s in 1943 neergezette bouwwerk een jeugdcentrum bij de Pauluskerk was. Daarvan getuigde de in Elsrijk geboren en getogen, nu in Westwijk wonende, Marjon Homburg dinsdagavond tegenover de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur (RWN).

Zij vertelde zich al jaren te hebben gestoord aan de tot gemeentelijk beleid behorende kaalslag van alles wat naar bouwkundige historie riekt in Amstelveen. “De mooiste gebouwen worden afgebroken. Ik noem nu slechts het Leger des Heils gebouw, de oude Roelof Venemaschool, de Julianaschool, zwembad het Poeloever, twee kerken en hele straten in het oude dorp, inclusief het huis met de kogel en het oude Vredeveld.”

Van dat laatste gebouw zou volgens haar in elk geval de gevel intact blijven bij nieuwbouw. “Dat was afgesproken met de eigenaar van de boerderij toen deze verkocht en bejaardenhuis werd. Ik weet dit omdat mijn opa in de bewonerscommissie zat. Nu staat er volledige nieuwbouw, waarin een BMW garage is gevestigd, geen spoortje meer van het oude statige gebouw. In andere steden kan men gelukkig wel oud en nieuwbouw integreren.”

Eindelijk

Homburg is dan ook enthousiast over het plan de bunker een monumentale status te geven. Eindelijk wordt een stukje historie bewaard, zei ze. Volgens haar liep vandaar een tunnel naar de woning er tegenover, aan de Van Borsselenweg 117, hoewel de hedendaagse bewoner van het toen door Duitsers gevorderde huis die nooit heeft ontdekt, verklaarde hij zelfde avond.

Op 17 oktober 1969 kreeg de bunker de bestemming jeugd sociëteit voor de Pauluskerk. Homburg: “De gemeente dichtte de ondergrondse gang en maakte het gebouw veilig. Vele jongeren in Amstelveen, meer dan een generatie, bezochten de Bunker. De leeftijdsgroep was 18-23 jaar, maar voor de meeste mensen werd die periode opgerekt omdat zij zich er zo thuis voelden. Die plek, eens ontstaan in oorlogstijd werd er een van verbondenheid, vriendschap en liefde. Veel jongeren vonden daar hun levenspartner en de huwelijken die daaruit voortgekomen zijn kan ik niet op twee handen tellen. Zelf heb ik er tien jaar rondgelopen, veel vrienden gemaakt, mijn eerste stappen gezet in het vrijwilligerswerk en bestuur. Mijn man en ik hebben daar een groot deel van onze jeugd doorgebracht. Vele vriendschappen uit die tijd bestaan nog. Het laatste jubileum, het 25 jarig bestaan in 1994 trok 400 gasten, die uiteraard buiten in een tent feest vierden.”

Verhalen

Homburg vertelde van haar moeder, tijdens de oorlog opgegroeid in de Jan Benninghstraat, vele verhalen te hebben gehoord over die wijk, het feit dat zij net zo oud is als de Pauluskerk, de bezetting van de Duitsers, de Bunker en het bombardement op de Charlotte van Montpensierlaan, een bom op huizen met veel slachtoffers, waar haar oma als verpleegster nog probeerde om mensen te redden. Later maakte een verdwaalde bom van een V1 een krater in de grond, er waren toen volkstuintjes en het is de plek waar al decennia het poppentheater staat.

Homburg: “De generatie mensen die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt brokkelt af, ik heb het nog uit eerste hand maar over niet al te lange tijd zijn deze ervaringen slechts verhalen. Maar wel verhalen die voor het nageslacht bewaard moeten worden. Het behoud van de Bunker is bijzonder, niet alleen omdat het een unieke Bunker in zijn soort is, maar ook om de functies die het gehad heeft. Door te investeren in het herstel van de Bunker kan het bewaard blijven voor het nageslacht. Wellicht kan het een functie krijgen waarbij het verhaal verteld wordt van de omgeving en Amstelveen in het bijzonder. De Amstelveense schooljeugd zou het in elk geval een keer moeten bezoeken.”

Erfgoed

Ze zei blij te zijn dat de gemeente belastinggeld wil investeren in het behoud van wat zij het culturele erfgoed en de historie van Amstelveen noemde. “Laat het een start zijn van het behoud van het karakter van onze mooie stad.”

Dat wil ook wethouder Herbert Raat, die zich de laatste jaren opwerpt als beschermen van alles wat met de historie van de stad heeft te maken en ook vindt dat teveel nonchalant is weggesmeten. Hij zei veel reacties op de bunkerplannen te hebben gekregen, instemmende en afkeurende. “Wij willen een plek creëren om ook te laten zien welke rotte dingen er zijn gebeurd. Het hoort bij onze historie. Niet alleen die bunker trouwens, wij zijn ook bezig met het digitaliseren van allerlei oude foto’s en documenten. Ons doel is recht te zetten wat er verkeerd is gegaan. Een invulling te geven die recht doet aan de geschiedenis van Amstelveen. Er zijn vele te snel allerlei dingen weggedaan.”

Dat in de Joodse gemeenschap velen met pijn achterom kijken, terwijl er in Amstelveen geen enkel gedenkteken is, doet hem trouwens ook pijn. “Door het gemis van een Joods monument voelen velen zich tekort gedaan. Ook daar gaan wij wat aan doen. Dat gaan wij oplossen.”

 

 

Lees ook:Bunkeren (sonnet)
Lees ook:Bunker wordt fotostudio
Lees ook:Gemeente reserveert 1,5 ton voor bunker
Lees ook:CDA en GroenLinks: ‘Geen overhaast bunkerbesluit’
Lees ook:Bunker nu gemeentelijk monument

16 reacties op “‘Bunker werd unieke plek’

 1. KGB

  KGB, ach wie weet..leuke bejaardensoos in de nieuwe bunker.

    /   Beantwoorden  / 
 2. frank

  Ik snap niet waarom de hr. Bos zo veel ruimte vrij maakt voor een voormalige jeugdsoos. Een soos zoals er velen zijn geweest in die tijd ( de Bajes, Vuurbaak, Handwegkerk, Paraplu, Sectorpark, Zodiac, Reveille) in Amstelveen en waar zich dezelfde zaken afspeelde als hierboven beschreven.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Ga jij je nu ook al bemoeien met wat JB moet schrijven?

   Zijn de “de Bajes, Vuurbaak, Handwegkerk, Paraplu, Sectorpark, Zodiac, Reveille” ook door de nazi’s neer gezet?

   Nee. Dus dat is alvast niet hetzelfde.

   Interessant artikel JB, allemaal leuke weetjes om aan mijn kleinkinderen te vertellen.

   Maar waarom weer geen foto van Herbert Raat?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Robert van Waning

    Laat Raat alsjeblieft – nu dat nog kan – beginnen met de dingen rechtzetten die hij zelf verkeerd heeft gedaan, zoals A9, Stadshart en de opdeling van de zorg.

    Voor historische zaken zijn er verenigingen en vrijwilligers. Er was iemand die die bunker wilde opknappen. Laat hem dat vooral doen.

      /   Beantwoorden  / 
   2. frank

    Ga mijn woorden niet verdraaien. Ik schrijf niet voor wat hij moet schrijven, alleen valt het mij op dat de hr. Bos veel aandacht schenkt aan het jeugdsoosverleden van deze bouwval. In ieder geval deed hij dat in een vorig artikel, terwijl nagenoeg precies hetzelfde (christelijke) verhaal verteld kon worden over de Handwegkerk. Maar misschien was het voor hem ook jeugdsentiment. Dat weet ik niet.

    Van mij mogen ze dat hele ding opblazen of volstorten met beton. Van nul en generlei waarde. Hoogstens als deel uitmakende van dijklichaam.

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     Woorden verdraaien? Waar precies?

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank

      De meest goedkoopste discussietruc; Een wedervraag stellen.

        /  
     2. PeterPC

      Jawel hoor, doe gewoon antwoord geven. Jij vroeg mij niets.

        /  
  2. Robert van Waning

   De heldenverering moet worden gevoed met afbeeldingen van de grote Leider en het verleden moet beantwoorden aan de wensen van vandaag.

     /   Beantwoorden  / 
 3. KGB

  De Roze Engel in ‘t Open Hof.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Wordt die bunker dus een museum? Dan zal het niet alleen ettelijke tonnen gaan kosten om het geschikt te maken voor een publieke functie, maar daar komen dan ieder jaar nog een paar ton bij voor onderhoud en personeelskosten. Is al dat geld beschikbaar?

  Omdat Amstelveen veel fraaie historische gebouwen heeft laten slopen, wordt er een foeilelijk gebouwtje gerestaureerd, met een nog onbekende bestemming. Ik wou dat Raat eens iets deed wat ik kon begrijpen..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Zoostje

   Wethouders Raat, Veeningen, Bot, Brandes en consorten doen liever aan geldverspilling met jouw en mijn belastinggeld ipv nadenken over wat goed is voor mensen.Zij zien mensen als euro’s en producten.En al die historische gebouwen worden tkv inwoners afgebroken. Want er moet winst behaald worden uit van alles en nog wat. Dat moet vervolgens in de algemene reservepot komen om mensen vervolgens nog meer uit te buiten. Zie het ongeoormerkte zorggeld, zie het woningbeleid in deze gemeente en zie de 1 op 4 Indiers ofwel Expats die ook via het Rijk nog eens geen belasting hoeven te betalen, maar geld toekrijgen. GROTE SCHANDE.

     /   Beantwoorden  / 
   1. slimpie

    Wat die expats betreft. Ze betalen minder belasting maar ze kunnen ook minder van onze rechten gebruik maken, zoals WW, WAO, AOW+ andere zaken, zij kunnen bijvoorbeeld echt niet 2 jaar ziek zijn. en ze moeten vaak ook extra kosten maken omdat ze in een vreemd land zitten. Veel wordt vergoed door de baas maar heus niet alles. Eens gepraat met een paar van die gasten, maar ze houden vaak over iets naar Indiase maatstaven, voor ons weinig, maar voor hun een prachtsalaris.Dus gelieve niet zo gefrustreerd uit de hoek komen aub.

      /   Beantwoorden  / 
   2. expat

    U woont in Zuidoost en bemoeit zich met Amstelveen. Is dat niet raar?

    Dat verhaaltje over de expats is bijna xenofoob te noemen. Is dat wat de SP wil uitdragen?

      /   Beantwoorden  / 
 5. frank

  Misschien een suggestie om 150.000 euro te sparen voor D66?

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Bijna een week voor nodig, om deze scherpe reactie te bedenken?

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.