Bedrijven steunen financieel Miro expositie Cobra

Cobra-museum[1]Het Cobra Museum geeft exclusief voor bedrijven een obligatielening uit voor het financieren van de aankomende expositie Miro en CoBrA. De obligatielening biedt een geheel nieuwe aanvulling op de bestaande financieringsmix voor tentoonstellingen. Bedrijven die een obligatie kopen zijn Cobra Entrepreneurs, die een risicodragend vermogen beschikbaar stellen door aanschaf van een overdraagbare obligatie van 25.000 euro op naam.

De eerste Cobra Entrepeneurs zijn Advocatenkantoor Van Doorne, Volvo Bangarage Amsterdam en de Rabobank Amstel en Vecht. Zij hebben zich ingeschreven op het succes van “Miro en Cobra” die op 9 oktober 2015 open gaat.

Het Cobra museum is sinds de oprichting in 1995 een voorloper in cultureel ondernemerschap. Het museum kent al jaren een eigen inkomsten percentage van ruim 65 % (sinds kort is een minimale norm van 20 % voor musea vastgesteld). “Bedrijven reageren heel enthousiast op deze nieuwe vorm van samenwerken: ongekend wat een energie en creativiteit er los komt om samen van deze blockbuster een zakelijk succes te maken”, zegt Bert Mennings, verantwoordelijk voor business development en patnerships van het Cobra Museum.

Met meer dan 100 kunstwerken van Joan Miró is er voor het eerst in bijna 60 jaar een grote Miró tentoonstelling in Nederland. De tentoonstelling brengt Miró en CoBrA met elkaar in verband en geeft inzicht in de artistieke verwantschap van Joan Miró met de Cobra groep en vice versa. In de internationale kunstwereld is er de laatste jaren sprake van een opvallend grote belangstelling voor Joan Miró, één van de belangrijkste moderne meesters. Het Cobra Museum verwacht met “Miro en Cobra” een grote blockbuster te presenteren.

Guggenheim

In 2014 hebben de eerste Cobra Entrepreneurs een obligatie gekocht voor de tentoonstelling ‘From the Guggenheim collection to the Cobra Museum’. Er werden toen 51 topwerken van 44 avant-gardisten uit de jaren 50 getoond. Niet eerder waren zoveel meesterwerken uit de collectie van het Guggenheim in Nederland te zien geweest. Jackson Pollock, Mark Rothko, Willem de Kooning en Cobra kunstenaars Appel, Alechinsky en Jorn zijn maar enkele van de vermaarde kunstenaars. Het was de meest ambitieuze en succesvolste tentoonstelling die het Cobra Museum sinds de oprichting in 1995 heeft gepresenteerd. Alle Cobra Entrepreneurs hebben dan ook 100 % hun inleg retour gehad.

 Cultureel ondernemen

Els Ottenhof, zakelijk directeur van het Cobra Museum, vindt Cobra Entrepreneurs passen bij de nieuwe manier van cultureel ondernemen. “Het is een blijvend onderdeel van de financieringsmix in de toekomst, ” zegt ze. Het concept werd bedacht in samenwerking met de business club van het Cobra Museum en is juridisch uitgewerkt door Van Doorne.

Entrepreneurs en museum nemen gezamenlijk de verantwoordelijkheid om het – vooraf gestelde – bezoekersaantal minimaal te gaan realiseren. Bij succes ontvangen entrepreneurs 100 % cash back en een extra rendement in natura van 10 %. Het is een culture & profit experience.

Om het succes te behalen schakelen entrepreneurs hiervoor hun marketing- en communicatie middelen in en zijn zij ook persoonlijke ambassadeurs van de tentoonstelling via hun zakelijke en persoonlijke netwerken. Daarmee verschillen zij van sponsoren. Niet het logo van de entrepreneur staat op de middelen van het museum, maar het logo van het museum staat op de middelen van de entrepreneur.

 

Lees ook:Onvoltooid schilderij Miró in nagebouwd atelier
Lees ook:Expositie ‘Miró&CoBrA’ druk bezicht
Lees ook:Cobra Museum bijna 100.000 bezoekers
Lees ook:Katja Weitering verlaat Cobra Museum
Lees ook:Gemeente subsidieerde vorig jaar € 13 per Cobra kaartje

Eén reactie op “Bedrijven steunen financieel Miro expositie Cobra

  1. frank bikker

    Klinkt goed, maar wordt nu de bijdrage van de gemeente verminderd?
    En geeft zo´n blockbuster wat Miro inderdaad is, een financièle boost aan de toeristenindustrie, zoals dat bijvoorbeeld het geval zou zijn als deze tentoonstelling in het Stedelijk zou worden gehouden?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.