Gemeentelijke promotiefilms monumenten

 

De Bajes. Foto: amstelveenweb.com

De gemeente is begonnen met via de gesubsidieerde lokale tv-zender filmpjes over monumenten uit te zenden, vooral monumentale gebouwen, zoals ‘De Bajes’ aan de Ouderkerkerlaan. De filmpjes zijn elke dag te zien na het journaal van 19.00 uur en vervolgens bij elke herhaling ervan (om het half uur). In totaal zijn er 35 filmpjes gemaakt onder de titel ‘Een moment voor een monument’.

De monumenten worden vaak van binnen en van buiten. In beeld gebracht. Beelden uit de lucht zijn gemaakt met behulp van een drone, zodat goed is te zien hoe het monument ligt, bijvoorbeeld aan de Amstel of in het Oude Dorp. Volgens B&W tonen de filmpjes ook de ontstaansgeschiedenis van de gemeente. Er wordt onder meer aandacht besteed aan het Oude Dorp, de banpaal, Buitenplaats Wester-Amstel, Buurt over Ouderkerk en de KNSM werf.

Een aantal filmpjes zoomt in op herbestemde monumenten die een nieuwe functie kregen. Ook zijn er onlangs verbouwde panden bij, die bijvoorbeeld een moderne aanbouw kregen. De gemeente wil daarmee laten zien dat er vaak meer mogelijk is met een monument dan men geneigd is te denken, zolang maar rekening wordt gehouden met de monumentale waarden van het gebouw. Voor het restaureren en onderhouden van een gemeentelijk monument is een bescheiden subsidie te krijgen.

De gemeente, die ernaar zegt te streven haar cultureel erfgoed optimaal te houden en daarom eigenaren van gemeentelijke monumenten bij het duurzaam behoud ervan te steunen, betaalde € 5000 voor de totale productie en uitzenden van de filmpjes aan RTVA. “De productiekosten komen neer op minder dan € 150 per filmpje”, meldt een woordvoerster.  In een aantal filmpjes worden voorbeelden gegeven van door de gemeente gesubsidieerde restauraties van monumenten. Zie ook www.amstelveen.nl/monumenten.

 Het plan was eerst om een boekje en folder over de monumenten te maken. Maar wethouder Herbert Raat wilde een andere manier om met de inwoners te communiceren. Behalve voor tv zijn de filmpjes ook op andere manieren te gebruiken, zoals op de gemeentelijke website. Gemeentelijk personeel deed overigens veel zelf bij de productie van de filmpjes, zoals selecteren van de monumenten, teksten en inspreken van de filmpjes.  De kosten daarvan zijn niet in de vijf mille begrepen. Het betaalde geld komt uit de voor monumenten beschikbare subsidiepot. Daar wordt op dit moment jaarlijks geld in over gehouden, meldt een woordvoerster. “Mede hierom willen we bewoners wijzen op het bestaan van die subsidie”.

Lees ook:‘Op Reis’ thema van Monumentendagen
Lees ook:Dit jaar 30 mille subsidie gemeentelijke monumenten
Lees ook:Monumenten krijgen schilden ter herkenning
Lees ook:VVD blij met B&W-voornemen horeca in Bajes
Lees ook:CDA wil eindelijk zuiniger omgaan met cultureel erfgoed

3 reacties op “Gemeentelijke promotiefilms monumenten

 1. gjzn

  Wat kost on die lokale zender? Of moet er meer geld naar toe met oog op inzet van jeugd?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Het gaat vooral om tv. Sinds die er is, blijkt radio in de praktijk een ondergeschoven kindje, vooral
   ook doordat lokale politici nu eenmaal, tv-geil zijn. Wel slim overigens van RTVA, want daardoor blijft
   de subsidiekraan wijd open.

     /   Beantwoorden  / 
 2. vitriooltje

  De schriftelijke propaganda voor de gemeente doet Dichtbij.nl gratis en voor niets.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.