Gemeente wacht nu op atelier-initiatief kunstenaars

 

Rien Alink

Er komt voorlopig even geen zogenaamde Art Factory in een bedrijfspand aan  de Bouwerij, op industrieterrein Legmeer. Kunstenaars, nu gehuisvest in twee gemeentelijke ateliers, krijgen een half jaar de tijd om met een initiatief te komen.

Het voorstel van B&W hen aan de Bouwerij ruimten te bieden, beheerd door een nog op te richten stichting, en de panden aan Van Weerden Poelmanlaan en Amsterdamseweg te verkopen, wordt door de raad voorlopig niet behandeld. De kunstenaars willen niet naar de Bouwerij en lieten weten zelf met betere (koop) plannen te kunnen komen. Daarop wacht de gemeente nu. Zij krijgen een half jaar.

D66 kwam met het voorstel daartoe ween werkgroep te vormen, waarin ook ambtenaren van cultuur, vastgoed en financiën zitten. Maar die werkgroep werd oorzaak van schorsingen en veel heen en weer gepraat tussen de fracties.

Rien Alink van D66 meende dat zijn ordevoorstel door de gehele raad werd gesteund, maar Peter Bot van Burgerbelangen voelde weinig voor een werkgroep met bij voorbaat al beschikbare ambtelijke inzet. Tenslotte werd men het erover eens dat de kunstenaars met het initiatief komen en een werkgroep daarna kan worden gevormd.

“Laten we eerst dat initiatief van de kunstenaars maar eens afwachten”, vond ook Esther Veenboer van de  PvdA. Zij voegde er aan toe dat in de nu te volgen aanpak nog niets is geregeld voor startende kunstenaars, omdat in een eventueel door de huurders van gemeentelijke ateliers te kopen pand alleen hen een plaats krijgen. Van doorstroming is op die manier weinig sprake. “Wij moeten nog steeds atelierbeleid voeren”, zei ze.

Lees ook:Art Factory even van de baan, kunstenaars aan zet
Lees ook:D66 steunt verzet kunstenaars tegen ateliers Legmeer
Lees ook:Woede in raad over vertrek VVD en CDA uit debat bestuurlijke vernieuwing
Lees ook:Voorlopig geen kunstroute Stadshart-Oude Dorp
Lees ook:‘Gemeente aardiger voor kunstenaars dan voor anderen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.