D66 steunt verzet kunstenaars tegen ateliers Legmeer

Rien Alink

D66 steunt blijkbaar het verzet van Amstelveense kunstenaars die nu met gemeentesubsidie een atelier hebben tegen hun verbanning naar een leegstand kantoorpand op het bedrijventerrein Legmeer. Raadslid Rien Alink heeft daarover schriftelijke vragen aan B&W gesteld. Die willen de bestaande panden met ateliers aan de Van Weerden Poelmanlaan en de Amsterdamseweg leeg hebben. Alink wil weten waarom. Eerder was het de bedoeling een ‘Art Factory’ – zeg maar een kunstenaarsdorp – te stichten, met daarin ook expositieruimte. Maar dat gaat niet door. Het nieuwe plan van het college heeft volgens D66 te maken met de leegstand van kantoorgebouwen. “Maar de voorgestelde ruimte wordt door de kunstenaars niet als een reëel alternatief gezien, onder andere door de beperking van de ruimtes, het karakter van het gebouw en de onaantrekkelijkheid voor bezoekers”, praat Alink de kunstenaars in hun brief aan B&W na.

Hij wil van B&W weten welke dwingende noodzaak er bestaat om de ateliers aan Amsterdamseweg en Van Weerden Poelmanlaan te concentreren in een kantoorpand op een industrieterrein, nu de Art Factory er niet komt. ‘Welke voor- en nadelen zijn volgens het college verbonden aan de verplaatsing en concentratie van de huidige ateliers?’ vraagt Alink.

Hij vraagt ook of het college heeft overwogen de ateliers op één van de bestaande locaties te concentreren, om zo één pand vrij te spelen. Verder wil hij weten of er andere plannen bestaan voor Amsterdamseweg en van Weerden Poelmanlaan en, zo ja, wat die dan inhouden. Mocht het financieel aantrekkelijk zijn voor de gemeente die plaatsen waar nu ateliers zijn gevestigd voor iets anders te gebruiken, dan wil Alink weten of B&W bereid zijn een deel van de opbrengsten voor goede huisvesting van kunstenaars te gebruiken. ‘In hoeverre vindt het college dit een billijke oplossing tegen de achtergrond van het feit dat de ambitieuze plannen voor een Art-factory ( inclusief mogelijke expositieruimte) geen doorgang vinden?’ vraagt Alink. Hij wil ook weten of B&W met de kunstenaars samen een ander pand willen zoeken, nu de kunstenaars geen heil zien in de Bouwerij.

 

 

Lees ook:Levie wil kunstenaars in containers aan Zetterij
Lees ook:Gemeente wacht nu op atelier-initiatief kunstenaars
Lees ook:Art Factory even van de baan, kunstenaars aan zet
Lees ook:Aantal ateliers weer minder, huren fors omhoog
Lees ook:Ruim 70 kunstenaars bij atelierroute

Eén reactie op “D66 steunt verzet kunstenaars tegen ateliers Legmeer

  1. Frank Bikker

    Ik vind dit ronduit belachelijk. Laat de kunstenaars maar lekker zitten aan de Bouwerij. Als zij kwaliteit leveren, komt het publiek vanzelf wel. Let wel, zij hebben subsidie voor hun ateliers en het gaat toch om hun werk en niet om de lokatie?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.