Nieuwe voorstelling Alex van Warmerdam in Schouwburg

Alex van Warmerdam

 ‘Bij het kanaal naar links’ heet de nieuwste voorstelling van de vorig jaar voor zijn hele oeuvre met de Johannes Vermeerprijs bekroonde Alex van Warmerdam en diens gezelschap De Mexicaanse Hond, in samenwerking met Olympique Dramatique (met o.a. Pierre Bokma en Annet Malherbe). Die is vrijdag (13 mei) om 20.00 uur te zien in de Schouwburg. Van Warmerdam tekent voor de regie, tekst, muziek en het toneelbeeld dat bij hem een onlosmakelijk geheel vormt. Het script en personages worden op maat geschreven voor de acteurs Pierre Bokma, Annet Malherbe, Aat Ceelen en Eva van de Wijdeven en van de Vlaamse groep Olympique Dramatique Tom Dewispelaere en Stijn Van Opstal.

Met Bokma,  Malherbe en Ceelen werkt hij al jaren samen, zij zijn meester in de droge en onverstoorde speelstijl die zijn script vereisen. Met Eva van de Wijdeven werkte hij in zijn laatste film, De laatste dagen van Emma Blank. De samenwerking met de acteurs van Olympique Dramatique is voor het eerst, de groep maakt fysieke en brutale voorstellingen met veel humor, geweld en ‘een stevige scheut testosteron.

De afgelopen jaren maakte Van Warmerdam voor De Mexicaanse Hond o.a. Welkom in het Bos (2002), De Verschrikkelijke Moeder (2004) en Wees ons genadig (2007). In 2009 maakte hij zijn zevende speelfilm De laatste dagen van Emma Blank en in 2010 was er voor het eerst een overzichtstentoonstelling van zijn werk in het Stedelijk Museum Schiedam. Zijn theatervoorstellingen worden uitgebracht door zijn gezelschap De Mexicaanse Hond en geproduceerd door Orkater. De jury prijst van de Johannes Vermeerprijs prees Van Warmerdam vanwege zijn vasthoudende perfectionisme en nimmer aflatende energie, zijn onconventionele manier van werken, zijn onnavolgbare kijk op de Nederlandse cultuur en zijn manier om sociale verhoudingen op indringende, maar toch vaak ook ironische manier op scherp te zetten.

Lees ook:‘Koeien’ van Mengelberg in schouwburg
Lees ook:Hans en Grietje in schouwburg
Lees ook:AM Groep fuseert niet
Lees ook:Pierre Cuypers lezing kerk Ouderkerk
Lees ook:Koeien (Holland Festival) in Schouwburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.