Anna-, Dorps- en Apostolische kerk nu monumenten

Dorpskerk interieur

Dorpskerk en Annakerk zijn gemeentelijk monument geworden. De lijst van (potentiële) monumenten, in 2005 vastgesteld, is daarmee door de monumentencommissie afgehandeld. Behalve gebouwen staan andere elementen uit het culturele erfgoed van de gemeente er op, zoals groengebieden en zelfs bomen en archeologische monumenten. De potentiële monumentenlijst omvat 421 gebouwde monumenten. Het eerste is de Amstelzijde 20. Als laatste monumenten op de lijst zijn recentelijk de kerk en de pastorie van het Apostolisch Genootschap aan de Graaf Aelbrechtlaan aangewezen.Het juist omschrijven van de monumenten was volgens cultuurwethouder Hellendall een hele klus. “Ruim 400 markante gebouwen blijven nu voor toekomstige generaties behouden. Ook de Dorpskerk en de Annakerk, over het behoud waarvan recent zorgen waren,” zegt Hellendall.

 De commissie is nu samen met de Welstandscommissie opgegaan in de commissie Ruimtelijke Kwaliteit. De monumentencommissie onderzoekt op dit moment of drie molenrestanten aan de Amsteldijk Zuid 117 en Ringdijk BP 15 en 18 op de gebouwenlijst kunnen worden geplaatst. Ook of het Amsterdamse Bos, inclusief 32 bruggen, op de lijst van ‘groene’ monumenten kan.  De heemparken Dr. J.P. Thijssepark en park De Braak worden op de rijksmonumentenlijst geplaatst. Voor de overige parken en het (heem)groen, twintig monumentale bomen en enkele herdenkingsbomen, komt de commissie nog met een voorstel aan B&W.

Lees ook:Van Leer gebouw 300-ste gemeentelijk monument
Lees ook:Broersepark tot monument verheven
Lees ook:400 panden op monumentenlijst gemeente
Lees ook:Beide kerken in Oude Dorp dicht
Lees ook:Gemeentelijke promotiefilms monumenten

Eén reactie op “Anna-, Dorps- en Apostolische kerk nu monumenten

  1. mientje

    archeologische monumenten???????????

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.