Gemeente krijgt stevige vinger in lokale omroep

De gemeente krijgt blijkbaar een vinger in de pap bij de lokale omroep, die weer van de grond komt. In een communiqué staat dat ‘gemeente en RTV Amstelveen (voorheen Straal) professionaliseren.’ De gemeente heeft een visie op de lokale omroep vastgelegd en RTV Amstelveen heeft een actieplan ingediend. De overheid pompt opnieuw geld in de omroep.

B en W vinden dat de lokale omroep belangrijk is voor ‘gemeentelijke informatievoorziening.’ Overigens ook voor ‘lokale informatievoorziening’ en ‘maatschappelijke samenhang en de lokale democratie.’ Volgens de gemeente heeft ook het Commissariaat voor de media (CvdM) vertrouwen in RTV Amstelveen. Het CvdM heeft een zendmachtiging afgegeven tot 24 augustus 2009.

Er is “schoon schip” gemaakt bij de lokale omroep, meldt de gemeente, die de chaos bij dat station nu toeschrijft aan ‘opstartproblemen’ na het verdwijnen van Amstelveen Lokaal. Een actieplan van de nieuwe omroep is door de gemeente beoordeeld en zij is het ‘eens met de hoofdlijnen van het te voeren beleid.’ Er is volgens B en W sprake van een gestructureerde nieuwe aanpak en een duidelijke organisatiestructuur, met een nieuwe bezetting van het Programma Beleidsbepalend Orgaan (PBO). Het PBO vormt volgens B en W een representatieve afspiegeling van de belangrijkste stromingen in Amstelveen. Voor uitvoerende taken hebben zich al verscheidene vrijwilligers gemeld.

De gemeente zegt verantwoordelijk te zijn voor de financiële randvoorwaarden voor de lokale omroep en werkt een schuld van dertig mille van de vorige constructie royaal weg. B en W stellen de raad voor dat maar uit de gemeentelijke reserves te halen. Ook wil het college zorgen voor ‘passende huisvesting.’

In het uitvoeringsprogramma van B en W is voor de komende jaren voorzien in een eenmalige stimuleringssubsidie en een structurele subsidie. Van de eenmalige subsidie stelt het college geld beschikbaar om goede radio- en kabelkrantapparatuur aan te schaffen en in bruikleen te geven. Daarnaast is in het uitvoeringsprogramma structureel een bedrag van € 40.000 euro subsidie beschikbaar, die trouwens altijd al van het rijk kwam, maar tot nu toe niet werd doorgesluisd.

RTV Amstelveen start met radio en kabelkrant, pas daarna met televisie. Ook in TV wil de gemeente investeren, maar wel op basis van een door RTV Amstelveen voorgelegd helder plan.

Naar verwachting zijn de website www.rtvamstelveen.nl en de kabelkrant van 1 december af operationeel. Medio januari 2007 zoude de lokale radio-uitzendingen kunnen beginnen. Eerder was aangekondigd dat die in november zouden starten.

Lees ook:40 mille subsidie voor lokale omroep
Lees ook:Gemeente pompt nog meer geld in lokale omroep
Lees ook:Straal krijgt nog twee maanden om orde op zaken te stellen
Lees ook:Advies RTVA kost 11 mille
Lees ook:Urbanus krijgt weer vier klokken

7 reacties op “Gemeente krijgt stevige vinger in lokale omroep

 1. R. Olthof

  Onbegrijpelijk dat Amstelveen Lokaal moest verdwijnen. Dat was toch een prima station?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Johan Th. Bos

  Amstelveen Lokaal voldeed, evenmin als STRAAL, aan de wettelijke criteria voor de programmering. Daarom werd de hernieuwde aanvraag van een zendvergunning afgewezen. In de jaren 2001, 2002, 2003 was de ICE-norm niet gehaald, die inhoudt dat omroepen tenminste 50 procent van hun tijd aan informatieve, culturele en educatieve programma-0nderdelen moet besteden, gericht op de plaatselijke bevolking. Eindeloos dezelfde plaatjes draaien als de landelijke zenders, dj-tje spelen, is leuk voor de hobby van degenen die het doen, maar niet wat de wet bedoelt met lokale omroep. Het Commissariaat voor de Media heeft Lokaal herhaaldelijk gemaand de programmering aan te passen, maar dat gebeurde niet. Waarna het CvdM constateerde dat Lokaal gewoon niet functioneerde.

    /   Beantwoorden  / 
 3. it's me

  Straal ook niet echt en nu heb ik genoeg van de ruis op m’n buis.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Ph. Nijman

  @ Bos op 2. Hoe zit het met de laatste jaren van AVL. Volgens het toen zittende DB voldeed de omroep wel. Het is overigens de vraag of de norm van 50% ooit gehaald kan worden. Niet iedere drol op de stoep is een nieuwsitem waard. Daarmee maakt je jezelf ongeloofwaardig, hoort de luisteraar minimaal 4 keer per dag dir drol langskomen vanwege de herhalingen.

  Het is overigens een denigrerende opmerking over dj’tje spelen. De vrijwilligers die jaren lang hart en ziel in die omroep hebben gelegd en elke week weer met frisse tegenzin hun programma maakte worden nu in de hoek gezet als plaatjes draaiende jochies en meiden.
  Wat we wel kunnen constateren is dat AVL oog had voor de gemeenschap met sport en een nieuwsprogramma, aandacht voor de 52 nationaliteiten met 3 wereldmuziekprogramma’s, aandacht voor de jongeren met een hele dag top-tig meuk, plaats bood aan groepen zoals Kerk Lokaal die hun programma kwijtkonden.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Johan Bos

  Wereldmuziekprogramma’s? Wat is daar lokaal aan? Lokale journalistiek is nu eenmaal het kleine nieuws weergeven. Wie daar zijn neus voor ophaalt moet niet voor een lokaal medium gaan werken. Ik blijf er bij dat AVL probeerde – zoals veel lokale omroepen – de landelijke zenders te imiteren. Een vooral de muziekzenders. Het oordeel van het Commissariaat was natuurlijk wel op iets gebaseerd. En als het in Amstelveen niet lukt die 50 procent te halen, waar dan wel? Maar ik zie heel goede voorbeelden in het land van lokale zenders, die zich een enorme plaats hebben verworven in de samenleving. Dat merk ik aan verzoekplaten programma’s waarin veel lokale of regionale solisten, koren, muziekgroepen etc. worden gedraaid. Dat is iets anders dan de laatste hitlijsten. Die worden op al die nationale zenders al bijgehouden. Het probleem blijft dat veel lokale omroepmedewerks menen dat zij eigenlijk allang in Hilversum hadden moeten zitten en dus al vast de programmering van daar aanhouden…

    /   Beantwoorden  / 
 6. arnold

  wie kan mij wat vertellen over die omroep

    /   Beantwoorden  / 
 7. arnold

  ik krijg hier ook geen antwoord op mijn vraag

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.