Straal krijgt meer tijd

De lokale omroep STRAAL heeft, op haar verzoek, van het commissariaat voor de media wat meer tijd gekregen om orde op zaken te stellen. De twee maanden die de omroep daarvoor eerder kreeg zijn voorbij. Het commissariaat ziet wel enige verbetering, maar constateerde ook dat STRAAL nog lang niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Wethouder Frans Hellendal heeft dat meegedeeld aan de raadscommissie Burgers en Samenleving. Volgens hem hangt intrekking van de zendmachtiging nog steeds als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de omroep. Die denkt zelf, hoewel zij al twee jaar bestaat, nog minstens tot november nodig te hebben om alles goed op de rails te krijgen. Zij voldoet onder meer niet aan de wettelijke eisen voor bestuur en programmabeleidsbepalend orgaan (PBO). Het bestuur is nog steeds niet representatief. Het PBO begint nu enigszins in de buurt van representativiteit te komen.

Lees ook:Omroep Straal dreigt vergunning te verliezen
Lees ook:Mediacommissariaat ontkent uitspraak over voorbeeldfunctie RTV Amstelveen
Lees ook:Straal krijgt nog twee maanden om orde op zaken te stellen
Lees ook:Lokale omroep met tv op de kabel
Lees ook:Alleen GroenLinks tegen wegwerken schuld STRAAL

18 reacties op “Straal krijgt meer tijd

 1. Schepsel

  Mischien is het tijd voor Elly om te stoppen met zuchten en zelf eens actief aan de gang te gaan bij Straal. Slap commentaar leveren op Straal op een website is niet zo moeilijk…

    /   Beantwoorden  / 
 2. Christian

  We zijn pas sinds twee weken met een stelletje enthousiaste en redelijk vakbekwame mensen, die er dus net bij zijn gekomen, bezig, om eerst een overzicht te krijgen, wat er überhaupt gaande is. Tegelijk proberen wij, het tv-programma een nieuw en overzichtelijk gezicht te geven, met de uiterst bescheiden middelen, die bij Straal op dit moment aanwezig zijn. Als er nu nog een beetje steun van de gemeente en ietwat geduld van de critici bij komt, dan is het zeker te doen…
  Groetjes vanuit STRAAL Christian

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan Th. Bos

  Nog meer geduld? Alles bij elkaar zou je ervan uit kunnen gaan dat Straal al drie jaar bezig is. Want toen die club nog een zendmachtiging moest krijgen en Amstelveen Lokaal van het toneel laten verdwijnen, schreeuwde zij voortdurend in de lokale kranten veel betere plannen te hebben dan de vorige lokale omroep. Straal wist het allemaal beter. Onzin dus, achteraf, want als ik het goed begrijp moeten ze zelfs nu – na twee jaar uitzenden – nog steeds plannen ontwikkelen. En gaat men nu ‘proberen’ goede programma’s te maken. Dat is het probleem: er is zo loang geprobeerd dat je burgers toch moeilijk nog kwalijk kunt nemen kritiek te hebben. Straal blijft een probeersel. Een slecht probeersel. Ze hadden beter eerst goed hun huiswerk kunnen doen – in plaats van maar wat te roepen – alvorens aanspraak op die zendmachtiging te maken. Grotere amateurs heb in nog niet ontdekt, zelfs niet in het landschap van de lokale omroepen.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Elly van Amstel

  @ Scherpsel; geen haar op mijn hoofd. Ik ben destijds benaderd en heb Maurice te kennen gegeven niets in zijn plannen te zien.. En heb gelijk gekregen. Ik heb het erg naar mijn zin bij ROSAFM en daarnaast adviseer en doe ik hand en spandiensten bij Zaanradio. Maar mijn grootste wens blijft de terugkeer van Amstelveen Lokaal.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Johan Th. Bos

  Nou ja, laten we eerlijk zijn, bij AL was professionaliteit ook niet optimaal. En dat na zoveel jaren. In het begin adviseerde oud-Volksrant journalist Jan Bank in een gesprek met ‘geledingen uit de samenleving’ die lui bijvoorbeeld mij erbij te betrekken (ik werkte toen voor STAD en deed enkele Hilversumse omroepen) en was goed op de hoogte met de lokale journalistiek. Bank verbaasde zich dat ze mij niet hadden gevraagd. Ik heb een vergadering bijgewoond en daarna bewust en stelselmatig gemeden. Ik had heb toen nog voorgesteld Bert Koe – hoofd techniek bij STAD en voorheen werkzaam bij de NOS – te raadplegen over de aanschaf van apparatuur, die hij bovendien met grote kortingen via de NOS kon inslaan (er waren ooki occasions). Nee hoor, ze deden liever alles zelf met de kennis van een een amateur ziekenhuispomroeptechneut. Ieder die ook maar enigszins iets met het vak had te maken werd bewust buiten de deur gehouden. Dat schijnt een ziekte van lokale broadcasters te zijn. Egotripperij. Maar goed, uiteindelijk kwam AL toch nog een beetje op de rails, al getuigde de maniet waarop het de zendmachtiging verloor niet bepaald van organisatorisch en bestuurlijk professionalisme. Het ene amateurisme lokte het volgende (STRAAL)uit, kun je zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 6. maurice van der bijl

  johan th bos
  je blijft maar hoog van de toren schreeuwen
  voor de laatste maal leg ik het je uit
  amstelveen lokaal kreeg jaarlijks 37.000 e
  incidenteel kwam daar nog wel een 5 of 7.000
  bij vervolgens is op basis van dat gegeven een plan gemaakt
  afspraken van de gemeente
  zijn vervolgens niet nagekomen
  klinkt mischien wel bekend in de oren ??
  intotaal heeft bij opstart 17.000 minnus
  huur 4.500
  minus kabel contract aansluitkosten
  notaris kosten agentschap telecom kosten
  buma stemra kosten
  website kosten telefoon aansluit kosten
  en zo heb ben we nog 10 talln andere opstart kosten gehad
  kortom volgens onze berekeningen
  heeft de gemeente 70.000 euro
  subsidie niet verstrekt
  dus aan wie ligt nu de fout
  vervolgens is de omroep inhoudelijk
  volgens i,c e normen volgens cvdm
  voorbweeldig bij een beginnende omroep
  tv is uit de lucht komen vallen
  en als je nou in plaats van jouw ivoren toren
  waar je de hele tijd maar loopt temokken
  nu eens een kijkje neemt
  en mischien iets kan komen toevoegen kan ik mischien een beetje begrip voor je opbrengen
  in ieder geval heb je me weten te ontlokken om te reageren proficiat !
  4,500 == 12.500

    /   Beantwoorden  / 
 7. Christian

  Beste mensen, jawel, misschien is er een hoop mis gegaan in de laatste jaren. Maarrr: Straal moet zien met vrijwilligers te werken, want er is niet genoeg geld om mensen in loondienst te nemen. Vrijwilligers kun je goed hebben bij het Rode Kruis -onze buren-, een keer een medische opleiding en Hein kan in een rooster ingezet worden. Komt Hein dan niet meer, dan doet Piet het werk, die heeft dezelfde opleiding. Maar zo maak je geen televisie! Je hebt vrij weinig vrijwilligers met een tv-achtergrond. Het is heel erg belangrijk, dat er tenminste een klein groepje mensen is, die er de hele dag mee bezig zijn en programmastructuur op te richten. Dat werkt langdurig alleen maar, als je deze mensen ook af en toe een zakcentje kunt geven. Maurice v.d.B. heeft er de laatste jaren heel veel tijd en energie in gestoken, bijna in z’n eentje, zonder een constante hulp. In je eentje kan zoiets gewoon niet! In de nieuwe constellatie zijn wij nu net even 2 weken bezig met het doel, er (weer) wat van te maken! je moet het (helaas maal weer) als een begin zien. Af en toe naar AV-1 gekeken? We spelen nu geen DVDs meer af zonder concept, maar maken er items van, een klein programmatje, ook komt er op dit moment niet elke dag wat nieuws bij. Het is nog ver verwijderd van mooi – maar dat kan zonder middelen ook niet binnen 2 weken gebeuren. Wij zijn op het moment hoofdzakelijk ermee bezig, om überhaupt een structuur in het hele gebeuren te brengen. Er zullen een hoop gesprekken moeten volgen met betrokken mensen. En nog eens – ook van mijn kant: wie ideeën heeft, een beetje tijd en energie, is nu in deze fase van harte welkom om mee te doen, want we moeten (maal weer) heel diep beneden beginnen. Dus – steun is gevraagd. Aan Johan: prima idee met de occassions van NOS, gaan we achteraan. Volgende week zijn er nog wat gesprekken, als dan voor ons duidelijkheid heerst, nodigen wij iedereen uit naar Straal, meningen, kritiek en voorstellen zijn dan van harte welkom, serieus! Groetjes aan Amstelveen!

    /   Beantwoorden  / 
 8. Johan Th. Bos

  Nou, Maurice, Straal is wel de laatste die iemand kan verwijten ‘hoog van de toren te schreeuwen.’ Ik herinner me nog goed de grote bek die jullie aan de vooravond van het verkrijgen van de zendmachtiging hadden. Toen wisten jullie precies hoe het beter kon en mijn toenmalige collega Klaartje bij het AW werd dol van jullie aanhoudende gekrijs. Toen hoorden we niet die cijfertjes, want jullie zouden het op eigen kracht allemaal weg regelen. Toch? Omdat jullie de succesformule hadden. Kijk en van dat laatste is nog niet zo bar veel gebleken. Ook jullie zijn gewoon de zoveelste instelling die om subsidie bedelt.

    /   Beantwoorden  / 
 9. maurice van der bijl

  johan th bos is een leugenaar,ik heb die vooravond waar jij het over had opgenomen
  daar is juist amstelven lokaal die
  stond te krijsen met elly van amstel voor op
  bewijst maar weer dat je onbetouwbaar bent
  dus bij deze Zeg ik m,v ,d bijl
  dat jij johan th bos een leugenaar en bedrieger van de waarheid bent.
  dat is de kracht van film
  ggrrrr

    /   Beantwoorden  / 
 10. Wokkel

  Doe eens teruggaan naar Mokum meneer van de Bijl. Bos schrijft al zesduizend jaar lokale stukjes en is volgens mij (ondanks zijn zure pen) zelden op onwaarheden betrapt. Probleem van Straal ben je zelf. Zelfs zonder subsidie is enigszins normale programmering mogelijk. Het gaat dan echter wel om lokale kennis en lokaal netwerk. Beiden zijn niet aanwezig. De bovenstaande reactie moet echter al voldoende over je zeggen.

    /   Beantwoorden  / 
 11. Johan Th. Bos

  Tsjonge, wat een stupiditeit, maurice. Ik heb het niet over die vergadering. Met ‘aan de vooravond’ bedoel ik natuurlijk de hele aanloop naar de aanvraag van de zendmachtiging, toen jullie voortdurend hoog van de toren bliezen in de pers en aangaven dat als de lokale omroep zou worden geregeld zoals jullie het wilden, die een sicces zou zijn. Ik begrijp dat je moeite hebt met de Nederlandse taal. Ook al geen voordeel voor de baas van een omroep. Een verklarend woordenboek had je kunnen leren dat ‘aan de vooravond van’ ook betekent ‘korte tijd van te voren’ zoals in: ‘aan de vooravond van grote gebeurtenissen staan.’ Je hebt in je onnozelheid niet eens begrepen waar ik het over had en noemt mij op grond daarvan een leugenaar en bedrieger. Opnieuw die domme grote bek. Ik kap ermee, want tegen zoveel stommiteit is niet op te boksen.

    /   Beantwoorden  / 
 12. dien

  volgens wokkel re 12
  is de pen van johan zuurn toen begreep ik het helemaal johan is zuur en op alles en iedereen om hem heen
  als hij schrijft dat iets beter kan is dat kritiek
  als iemand anders dat zegt heeft die volgens johan veilig thuis achter de computer een grote bek of is die persoon stupide nou veel succes zure johan

    /   Beantwoorden  / 
 13. Joan

  Het spijt mij verschrikkelijk, maar bij het zien van al dit ‘schoons’ heb ik nog steeds geen vertrouwen in Straal. Maar, probeer het gerust nog een keer en probeer het grootste deel van de kijkers terug te winnen/te overtuigen met iets goeds.

    /   Beantwoorden  / 
 14. bryan

  ik wil euronews terug

    /   Beantwoorden  / 
 15. Elly van Amstel

  Duh ik heb 1 regeltje geuit vanaf de tribune en ben een schreeuwer? Joh wat moeten we die prietpraat van Maurice dan noemen? Nb; ik en vele professionele radiomakers met mij zijn begonnen op huis-tuin-en-keuken-appartuur en draaiden.. gratis… Maar er zijn vreemd genoeg weinig mensen te vinden die bij Straal willen draaien, gek he?
  Tip 1: een slecht imago kom je niet zomaar vanaf..

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.