Verkiezingen

Johan Th. Bos

De stoelendans in de coalitie binnen de gemeenteraad lijkt nu heel langzaam te beginnen, hoewel de verkiezingen nog ongeveer driekwart jaar zijn verwijderd. Nou ja, VVD en D66 zullen wel terug keren zolang Pechtold in Den Haag die laatste club blijft leiden. Met een beetje geluk blijft D66 dan lokaal de tweede partij, met acht zetels in de gemeenteraad, of de club groeit – om volstrekt onduidelijke plaatselijke redenen – uit tot de grootste fractie.

Alleen de ronduit gluiperige en schandalige manier waarop de baas in Den Haag in eerste instantie met de ChristenUnie omsprong, kan ook in Amstelveen enig roet in het eten gooien. Dan blijft de VVD dus gewoon de grootste, met D66 en de lokale partij Burgerbelangen als liberale bijwagens.

Die drie lijken alles ook zo te willen houden als het nu is. De collegetoekomst voor de PvdA is het onzekerst. Als die partij – zoals voor nationale partijen gebruikelijk is – de landelijke trend volgt, blijven zelfs de drie zetels in de gemeenteraad niet overeind. Het gevecht speelt zich dus af rond de vierde wethouderszetel, nu bezet door Jeroen Brandes met steun van een ja-knikkende PvdA-fractie.

Die kan in de coalitie door een andere, ook volstrekt ongevaarlijke, partij uit de nu bestaande oppositie worden vervangen. SP en GroenLinks vallen, mits men er wegens de verkiezingsuitslag écht niet omheen kan, vrijwel per definitie af, want die zijn gewend de eigen linkse mening nogal duidelijk te vertolken. En daar zit het liberale gezelschap niet op te wachten.

Appeltje

Eigenlijk zou het CDA weer kunnen aansluiten, maar daarmee heeft de VVD nog wel een appeltje te schillen, sinds ex-wethouder Jan Willem Groot voor een collegecrisis zorgde. Bewoners van de Schildersbuurt kregen namelijk als donderslag bij heldere hemel een briefje in de bus, waarin zo ongeveer stond dat wegens uitbreiding van het Stadshart hun huis tegen de vlakte zou gaan. Enorme deining in de tent en Groot was destijds bestuurlijk verantwoordelijk voor wat er in dat Stadshart gebeurde. Overigens was de brief namens B&W wel getekend door burgemeester Jan van Zanen (een VVD-er trouwens).

De vraag is of die ooit aan het CDA toe gespeelde Zwarte Piet nog altijd de politieke verhoudingen bij de samenstelling van een volgend college zal vertroebelen. Dan wordt het misschien de Ouderencombinatie (OCA), die in het vervolg als Amstelveen Plus door het leven wil. Die heeft nu twee zetels, net als mogelijk de PvdA in de volgende termijn, en levert totaal geen gevaar voor de coalitie op. De vraag is alleen of in de achterban van die ouderenclub iemand met de capaciteiten voor het wethoudersambt is te vinden. Ach, misschien blijven er – als Herbert Raat (VVD) zich weer de zwaarste heeft toegeëigend – alleen een paar lichtere portefeuilles over. De OCA pleitte woensdag voor een aparte wethouder voor het ouderenbeleid. Misschien is dat wat….

 

Lees ook:VVD gegroeid, coalitie behield huidige sterkte
Lees ook:Verkiezingen veranderen niets
Lees ook:VVD blijft ook in Amstelveen grootste partij
Lees ook:VVD blijft grootste, D66 winnaar verkiezingen
Lees ook:Herbert Raat fractievoorzitter VVD

4 reacties op “Verkiezingen

 1. Melanchton

  Alleen de burgemeester verandert. Verder blijft alles hetzelfde. Zwakke organisaties kiezen zwakke leiders. Eénoog blijft koning.

  Hopelijk komt er een burgemeester die zich niet laat inpakken, die niet louter mooie praatjes verkoopt en die een échte en blijvende binding met Amstelveen zal hebben. Misschien zal die durven om ramen en deuren van het Fort aan de Poel open te zetten en een frisse wind door de gezapige onderonserige sfeer te laten waaien.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Kees

  Prima analyse van de hr. Bos. Misschien nog één dingetje en dat betreft D66. De hr. Bos stelt dat de collega-wethouders van de hr. Raat lichtgewichten zijn. Daar heeft hij zeker gelijk in. Dat geldt zeker voor mevr. Van Veeningen. Haar partij ( D66) verdient toch iets beters gezien het aantal zetels wat zij bezetten in de gemeenteraad .
  Wat betreft de partijen ter linkerzijde van het politieke spectrum. Misschien moeten zij lokaal wat meer gaan samenwerken ( iets wat nooit hun sterkste punt is geweest ) om nog iets van een krachtige oppositie te krijgen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Er zijn hier negen partijen en ik hoor achtergrond muziek van nieuwe clubs die zich opmaken. Dan worden het er misschien tien of elf en voor de sterkste dus gemakkelijker het verdeel-en-heers principe toe te passen…

     /   Beantwoorden  / 
 3. Kees

  Dat klopt, maar gezien de huidige verhoudingen alhier zou D66 met een krachtige leider en met kennis van zaken hetzelfde kunnen doen,

  De PvdA heeft zichzelf in ieder geval de laatste coalitieperiode terwille van een wethouderszetel totaal verloochend. Daarom denk ik dat kleine partijtjes beter samen kunnen werken al is het in de oppositie . Zoals eerder gezegd een krachtige oppositie is altijd beter dan een volledige accreditatie aan de VVD en een nietszeggende D66. Een CU had het in de raadsperiode daarvoor gedaan, ondanks een goede wethouder, maar wat hebben ze echt bereikt?

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.