Bunker

Foto: amstelveenweb.com

Balen van die bunker doe ik zo langzamerhand. Dat ding is er voor mijn gevoel altijd roerloos geweest, maar komt ruim 73 jaar nadat Duitsers het ding aan de Wolfert van Borsselenweg neer pleurden alsnog tot ontploffing. Nou ja, figuurlijk dan. Wat onder leiding van de Führer tot stand kwam, dus eigenlijk een regelrecht nazi-bouwwerk is, lijkt jaren na de oorlog tot oorlog te leiden.

Al die jaren was er niks aan de hand. Nou ja, de bunker werd verheven tot christelijk jeugdcentrum bij de Pauluskerk, maar toen dat niet meer ging en het verval intrad, timmerde de gemeente hem dicht, begrijp ik. Sindsdien sliep hij.

Totdat fotograaf Anko Stoffels hem ontdekte en bij de gemeente aanklopte. Hij wilde hem kopen. En tóén brak de pleuris uit.

Wethouder Herbert Raat wist, naar hij zelf zei, niet eens dat die bunker bestond. Omwonenden misschien wel, maar daar bleef het bij. Was die Stoffels nou maar nooit op de gedachte gekomen er een fotoatelier in te vestigen, denk ik soms. Dan ging het slapende bestaan van die nazi-bunker gewoon verder. Nazi-bunker is overigens een woord dat ik van de gemeente niet mag gebruiken, voldoende reden dus om het juist te doen. Ik lijd nu eenmaal niet aan het geheugenverlies dat een politicus kenmerkt. Het ding is door nazi’s gebouwd en als de gemeente, waarvan de raadsleden destijds en bloc een ariërverklaring ondertekenden, door er een monument van te maken de geschiedenis levend wil houden, is het misschien niet overbodig dat erbij te vertellen.

Want die bunker, zegt Raat, is cultureel erfgoed. En kan dienen voor educatie. Vandaar dat ik dus even de makers in herinnering breng. Maar wat zou er nou zijn gebeurd als die Stoffels zijn kop had gehouden? Opeens is die bunker de twistappel van het jaar geworden. Met twee partijen die eerder niet bestonden. Niemand liet zich er ooit over uit, voordat Stoffels erover begon. De gemeente wil er plotseling een monument van maken en de omwonenden denken even plotseling aan sloop. Zij hebben daartoe zelfs een vereniging opgericht en roepen de rechter te hulp om de sloopplannen uit te laten voeren. Gevecht rond de bunker dus. Eindelijk. Het werd misschien tijd na 73 jaar….

 

 

 

Lees ook:Omwonenden bunker vragen sloop aan rechter
Lees ook:Geen instantie ziet ‘zaak’ in protest tegen bunker
Lees ook:OM maakt gehakt van ‘bunker-klacht’ tegen Raat
Lees ook:Actievoerders bunker trekken schorsingsverzoek in
Lees ook:Joods verzet tegen bunker-monument

3 reacties op “Bunker

 1. Frank

  Waren de bouwers naar goed Nederlands gebruik dan geen vaderlanders?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Zoostje

  Nee, men ziet er ‘opeens’ winst in…en dat neem ik de Gemeente kwalijk. Laat dat ding slapend blijven. Ter nagedachtenis aan…de vergassing van al die onschuldigen!

    /   Beantwoorden  / 
 3. Olaf Oomes

  Aardig stukje. Ik denk inderdaad dat de gemeente (lees Hr. Raat) hier in de fout is gegaan. De gemeente had die bunker gewoon aan Hr. Stoffels moeten gunnen zodat hij hier zijn atelier in kon onderbrengen. No harm done.
  Echter Hr. Raat meende er ineens een cultureel stukje erfgoed van te moeten maken. In mijn ogen wederom een geweldige inschattingsfout, ik wees hier al eerder op op deze site. Nu zit de gemeente wederom met een politiek beladen dossier met dank wederom aan wethouder Raat.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.