Vuurwerk

Leuk allemaal, dat lokale beleid over vuurwerk, maar in feite louter theorie. Terwijl de rotjes en dergelijke officieel pas mogen worden afgestoken tussen 18.00 en 02.00 op Oudejaarsavond, wordt er in de wijken al een paar weken lustig op los geknald. Naarmate de jaarwisseling in zicht komt, wordt dat formeel verboden solliciteren naar een visuele of andere lichamelijke handicap alleen maar frequenter. Dat mag niet, roept burgemeester Mirjam van ’t Veld dan. ‘Maak in toevallig zelf wel uit, schat’ reageren de afstekers. De kans dat zij worden gepakt, is vrijwel nihil.

Terwijl in veel gemeenten de hoeveelheid vuurwerkvrije zones – dus gebieden waar afsteken is verboden – sterk is uitgebreid, roepen B&W van Amstelveen ‘minder, minder, minder’. Ach, ik kan het ze niet eens kwalijk nemen. Verbod of niet, het maakt in feite niets uit.

Misschien dat op Oudejaarsdag die heemparken en bejaardentehuizen enigszins in het oog worden gehouden. Dan is elders de handhaving op dat tijdstip, zoals op dit moment: nul. Want handhavers kunnen nu eenmaal niet overal tegelijk zijn. Ik weet het, er is gewoon geen politionele en andere ambtelijke capaciteit genoeg. Zodat het beleid gewoon niet gehandhaafd kan worden. Al doet de gemeente alsof dat wél zo is. Verboden komen niet verder dan papier en het knallawaai gaat dagenlang gewoon onverdroten door. Opeens begrijp ik waarom burgemeester Van der Tak van Westland ooit tegen me zei: ‘Ik ben eigenlijk niet zo van beleid. Dat is papier. Het gaat om wat je doet.’ Of kán doen natuurlijk…

 

Lees ook:Actie meer afval scheiden start in Randwijck en Westwijk
Lees ook:Nieuwe methode voor stelen van auto´s
Lees ook:Gescheiden inzameling papier 1% gestegen in vier jaar
Lees ook:(Inleg) kruisje
Lees ook:Nieuwe woonregeling riekt naar verbieden

58 reacties op “Vuurwerk

 1. Kees

  Doe ook 10.000 ballonnen oplaten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Ik moet eerlijk toegeven dat het in mijn omgeving tot nu toe erg meevalt met het geknal. Dat in Amstelveen minder vuurwerkzones zijn ingesteld komt volgens mij omdat de politie wel andere dingen aan het hoofd zegt te hebben. Is dat misschien de reden dat je, waar je ook in deze gemeente bevindt, de godganse dag sirenes hoort? Het lijkt hier wat dat betreft net even te vaak een buitenwijk van een ‘echte’ stad zoals Chicago.
  In Amstelveen is handhaving op alle gebieden helaas volledig uit den boze. Dat betreft zowel het afsteken van (illegaal) vuurwerk als de belachelijke overtredingen in het verkeer. Nou kan ik wel zeggen dat ‘het mijn tijd wel zal duren’, maar zo zit ik nu eenmaal niet in elkaar. Ik pleit dan ook van harte voor een vuurwerkloos Oud & Nieuw.

    /   Beantwoorden  / 
 3. frank bikker

  Ach 1 keer per jaar mogen ze zich eens een paar uur uitleven. Ik vond het als jongen ook prachtig en heb er ook aan mee gedaan.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  “Verbod of niet, het maakt in feite niets uit,” schrijft Johan Bos.
  En:
  “De kans dat zij worden gepakt, is vrijwel nihil.”
  En:
  “Er is gewoon geen politionele en andere ambtelijke capaciteit genoeg.”

  Dit zijn in Amstelveen allemaal bekende feiten. De één legt zich erbij neer terwijl de ander er (vergeefs) tegen protesteert. Het gekste is de zogenaamde rechtvaardiging van deze toestand:
  “Zodat het beleid gewoon niet gehandhaafd kan worden.”

  Hoezo ‘beleid’? Hoezo ‘gewoon’?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Johan Bos

   Ja, als vuurwerk in elke straat in de gaten moet worden gehouden, verandert Amstelveen nu eenmaal in een politiestaat. Vooral als ook andere overtredingen moeten worden beboet. Hebt u geen bezwaar tegen natuurlijk, maar de vraag is wel wie al die duizenden noodzakelijke extra ambtenaren betaalt. Burgers neem ik aan, via belastingen.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Demming

  @ frank

  Ik vond het vroeger ook leuk. Maar toen gebeurde het met ‘gewone’ rotjes. De laatste jaren mag het alleen nog keihard knallen en om dat te bereiken gaat men over op illegaal vuurwerk. En dan vind ik een algeheel verbod op knalvuurwerk op z’n plaats. Dat de goeden lijden onder de kwaden is een gegeven dat al heel lang speelt.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Robert van Waning

  Ivm vuurwerkterreur durven mensen in Oudejaarsnacht niet de straat op om bij elkaar bezoek te gaan of om buren een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Dat is ernstig genoeg om particulier vuurwerk in de publieke ruimte te verbieden.

  Zo’n verbod werkt ten eerste al preventief omdat het de meeste mensen ontmoedigt om nog zwaar vuurwerk (want daar gaat het om) op straat af te steken. Handhaving ervan is relatief gemakkelijk, want die krengen zijn op een kilometer afstand te horen. Een paar bekeuringen zijn al voldoende om het probleem binnen te perken te brengen en te houden.

  De VVD en haar meelopers bereiken met hun ‘terugtredende overheid’ dat samenleving verruwt en dat het beschavingsniveau van onze maatschappij merkbaar en zichtbaar daalt. De dames en heren worden bedankt.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   “Ivm vuurwerkterreur durven mensen in Oudejaarsnacht niet de straat op om bij elkaar bezoek te gaan of om buren een gelukkig Nieuwjaar te wensen. Dat is ernstig genoeg om particulier vuurwerk in de publieke ruimte te verbieden. ”

   Dat heb je nu al een paar keer gezegd.

   Wat weet jij nu van andere mensen, of die wel of niet de straat op durven te gaan?

   Jij loopt je galerij af, waar iedereen angstvallig de deur dicht houdt als je aanbelt. Het zijn de mensen die bang voor jou zijn, niet voor het vuurwerk.

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Hoe heet die Engelse serie ook al weer waar de dominee en zijn vrouw altijd op de loop gaan voor mevr. Bucket ( maar dan op z’n Frans uitgesproken volgens haar.)

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Schone schijn (Keeping up appearances): Wethouder Raat (VVD) houdt niet van handhaving en Johan Bos noemt dat ‘beleid’. Samen komen zij er wel uit en burgers hebben de keuze tussen slikken of stikken.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Drs. W

      Passende titel voor RvW.

        /  
     2. Johan Bos

      Ah, u weet behalve wat ik voel, denk, wie mijn vrienden zijn etc. dat nu ook allemaal van Raat. Waar hij wel niet van houdt bijvoorbeeld. U bent echt helderziend…Maar uw inzichten zijn feiten natuurlijk.

        /  
     3. Robert van Waning

      Het heeft niet met helderziendheid te maken, maar met observeren, lezen en proberen te begrijpen, ook het onbegrijpelijke.
      Dat Raat (VVD) niet van handhaven houdt, weet ik uit eigen ervaring en omdat hij het zelf liet weten in zijn coproductie met Henk Godthelp onder de titel ‘Dat is niet de stad die wij willen’.

      Zullen wij nu alstublieft ophouden over mij en terugkeren naar het onderwerp?

        /  
     4. Johan Bos

      Ach, ik zag tal van terreinen waarop hij wél handhaaft (sommige, zoals op woonwagenlocaties, deed de gemeente het voor het eerst sinds vele jaren). Maar het zijn vermoedelijk niet de terreinen die u interesseren. Die beperken zich tot scooters in het Stadshart, begreep ik. Zullen we alstublieft ook ophouden met klagen over mijn overleden collega Henk? En ten aanzien van uw wetenschap omtrent wat ik voel en wie mijn vrienden zijn, constateer ik toch – laat ik het zuinig zeggen – enkele lachwekkende omissies.

        /  
     5. Robert van Waning

      Ik schreef niets over uw gevoelens en uw vrienden en ik klaagde niet over Henk Godthelp. Dat slaat dus allemaal weer nergens op.

        /  
     6. Johan Bos

      U hebt dikwijls op deze site geschreven wie mijn vriendjes volgens u zijn? U lijdt toch niet aam geheugenverlies? Nou ja, zou u geschikt maken voor de politiek natuurlijk.

        /  
     7. Robert van Waning

      Dag Johan, ga nog maar lekker even door met persoonlijke aanvallen en ouwe koeien. Fijne Kerst, verder.

        /  
     8. Johan Bos

      Over oude koeien gesproken:
      1. Die hebben dus wel degelijk bestaan.
      2. U deinst er zelfs niet voor terug keer op keer de overleden Henk Godthelp, die zich niet meer kan verdedigen, te bekladden.

        /  
     9. Robert van Waning

      Ouwe koeien hebben inderdaad bestaan, maar zijn hier niet relevant en dus off-topic.

      Het artikel ‘Dat is niet de stad die wij willen’ in het Amstelveens Nieuwsblad bevatte zowel teksten van Herbert Raat als van Henk Godthelp. Ik kreeg geen mogelijkheid om mij tegen hun aantijgingen te verweren, noch om onjuistheden recht te zetten. Er is geen reden om de waarheid te verhullen en de geschiedenis te vervalsen.

      Wat heeft dit eigenlijk met vuurwerk te maken?

        /  
     10. Johan Bos

      Een straat naar iemand noemen (of alleen dat voor te stellen) is niet de geschiedenis vervalsen. Ik zou het in een stad waar werkelijk totaal niets wordt gehandhaafd, omdat de verantwoordelijke wethouder daarvan (volgens u, ik heb hem dat nooit zelf horen zeggen, wel het tegendeel in geschriften gezien) niet houdt, zo lang als u uithouden. U bent kennelijk masochist. Maar dan niet zeuren over wat u allemaal wordt aangedaan. Zullen we nu over het (overigens ook door u zelf – althans wat mij betreft – verloochende) verleden niet meer hebben?

        /  
     11. Robert van Waning

      Wat is die straatnaam waard als hij door vervalsing van de geschiedenis en van het publieke debat werd bewerkstelligd? U begon hierover maar u verwijderde mijn reacties. Dat is geen eerlijke discussie.

        /  
     12. Johan Bos

      Kunt u niet eens opletten waarop u antwoordt? U doet het nu doorgaans op uzelf, in tegenstelling tot anderen. Alleen met antwoord op drs.W. ging het goed.

        /  
     13. PeterPC

      Geschiedvervalsing? Dat is iets wat jij ongeveer uitgevonden hebt.

      Anderen daarvan betichten is infaam en abject. Bah.

        /  
     14. Robert van Waning

      Geef één voorbeeld, als je kunt.

      Trouwens, over ‘doorzeuren’ gesproken: Daarvan ben jij onbwtwist kampioen. Voorbeelden genoeg, ook nu weer.

        /  
     15. PeterPC

      Ik hoef niet met voorbeelden aan te komen, de keren die ik jou van geschiedvervalsing betichtte, weet jezelf heel goed.

      En ik ga dit artikel niet vervuilen met off topic praat, waar jij weer op uit bent.

      Zoek maar een andere gesprekspartner.

      Of ga een goed boek lezen over vuurwerk.

        /  
    2. Rotary-vriendje

     Er is maar één partij die leeft voor de schone schijn en dat is de VVD. Allemaal zogenaamd hele beschaafde mensen met goede banen, maar moreel totaal verloederd.

     RvW zegt het héél treffend: de terugtredende overheid die zich verbaast dat het zo’n kolere zooi wordt.

       /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Van Faassen laat ook deze discussie ontsporen met zijn persoonsgerichte flauwekul. Dankzij de welwillende medewerking van Frank en Johan gaat het nu verder weer over mij. Ik voel mij gevleid.

      /   Beantwoorden  / 
    1. frank bikker

     Binnen mijn voormalig vakgebied was dit een veel voorkomend verschijnsel; Het trekken van negatieve aandacht, komt vooral voor bij kinderen en volwassenen met een gestoord zelfbeeld.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Robert van Waning

     De fout ligt dus bij de kinderen die worden gepest en niet bij de pestkoppen. Die zijn volgens jou helemaal in orde. En wat moet de meester doen in zulke gevallen? Meedoen?

     Wat heeft mijn zogenaamd gestoorde zelfbeeld eigenlijk met het vuurwerkverbod te maken?

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank bikker

      Alles, omdat jij alles wat je niet bevalt als feit presenteert en net doet of dat voor iedereen op gaat. Tja en dan lok je pestgedrag uit. Het ligt dus heus niet altijd aan de pestkoppen.

        /  
     2. Robert van Waning

      Je blijft maar doorzeiken over mij.

      Een meerderheid van de bevolking is voor een vuurwerkverbod als de gemeente iets centraal organiseert.

      Pest jij iedereen met wie jij het niet eens bent? En deed jij als leraar mee met de pestkoppen?

        /  
     3. PeterPC

      Ja frank, daar moet je eens mee stoppen.

      Blijft onverlet dat onze geluidsoverlast, geen handhaving mantra herhaler (pleonasme?)dit natuurlijk over zichzelf afroept.

      Em misschien kan rvw die smerige praat (doorzeiken)voor zichzelf houden of onder zijn vrienden (proest) bezigen?

        /  
     4. frank bikker

      “Afzeiken”!!!!! Foei wat een verkrachting van ons mooie ABN. Ga je mond spoelen. Zeg dan urineren of plassen en bezig niet die ordinaire straattaal.

        /  
    3. PeterPC

     Ik laat niets ontsporen, maar je kunt toch geen serieuze reactie verwachten op die hersenspinsels die je hier dag in dag uit uitkotst.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Rotary-vriendje

      Nee PC, een serieuze opmerking verwacht ik van jou inderdaad niet meer.

        /  
 7. Jan Demming

  Los van bovenstaand onderwerp wens ik eenieder prettige feestdagen en een gelukkig 2016, ook de mensen die het niet met me eens zijn en de mensen met wie ik het niet eens ben,

    /   Beantwoorden  / 
 8. PeterPC

  Ik moet zeggen Johan, dat dit stukje eng geleuter is. Misschien is het nuttig je eens onder de mensen te begeven, zodat je de werkelijkheid hoort/ziet.

  Sinds vorig jaar is de overlast bijna nihil, tenminste waar ik woon (dus niet in een tokkie wijk of bij een tuigplein.

  Bijna tot en met oudjaarsdag kon ik lekker mijn hondje uitlaten (die enorm bang is voor lawaai, ja hij heeft ook de reacties van rvw gelezen) met af en toe een harde knal in de verte.

  Al met al een enorme verbetering hier in Amstelveen, met dank aan de keiharde handhaving van de gemeente.

    /   Beantwoorden  / 
   1. Tomaat

    Bij mij in de buurt valt het ook zeer mee. Het knettert en knalt hoogstens nog wel eens in mijn broek.

      /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Amstelveners respecteren dus het vuurwerkverbod. Dat is opmerkelijk, want volgens Johan Bos zouden daarvoor ‘duizenden noodzakelijke extra ambtenaren’ nodig zijn.

     /   Beantwoorden  / 
 9. Rotary-vriendje

  Nou moet ik toegeven dat ik zelf ook met het klimmen der jaren banger voor vuurwerk word. Maar aan de andere kant, het zijn veelal kinderen van 10-15 jaar die lopen te knallen. Dat mag niet. MAAR daarom is het juist zo leuk om te doen. Ik ben ook kind geweest. En ik vermoed iedereen hier op dit draadje……

  Dus laten we het ook niet overdrijven. Je kunt alles wel gaan verbieden. Maar dat laat onverlet dat ik hoop (ijdele hoop) dat ouders hun kinderen op het hart drukken dat ze er een béétje voorzichtig mee omgaan. Als je puber bent, ben je niet achterlijk. Gewoon opvoeden !!!

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   Behalve onze Rob dan. Dat was al een oud mannetje toen ie aan mamma’s bobbie lag.

     /   Beantwoorden  / 
 10. Robert van Waning

  “Zes op de tien Nederlanders willen dat het afsteken van consumentenvuurwerk tijdens de jaarwisseling wordt verboden. Dat melden de GroenLinks-fracties van Rotterdam en Den Haag zondag op basis van een onderzoek van peil.nl. Een jaar geleden was een krappe meerderheid van 53 procent nog tegen een verbod.
  De ondervraagden vinden de overlast en talrijke gewonden niet opwegen tegen het knalgenot. Ruim de helft vindt dat consumentenvuurwerk plaats moet maken voor professionele vuurwerkshows.
  Een paar weken geleden deed peil.nl een dergelijk onderzoek naar vuurwerk. In die enquête was geen sprake van door de gemeente te organiseren vuurwerkshows. Er werd alleen de vraag gesteld: bent u voor of tegen een vuurwerkverbod. Toen was nog 57 procent van de ondervraagden tegen, en 38 procent vóór.”
  Bron: http://www.nu.nl/binnenland/2997616/meerderheid-vuurwerkverbod.html

  Het gaat dus de goede kant op.

    /   Beantwoorden  / 
  1. PeterPC

   Peil.nl is een speeltje van Maurice de Hoax. Hoe vaak zijn de voorspellingen van de Hond uitgekomen?

   De GL’er Arno Bonte belazerde de boel met zijn meldpunt vuurwerkoverlast, waar de helft van de meldingen nep waren.

   Eeen beetje jammer weer dit soort berichtgeving, en dat voor een lezer van kwaliteitskranten zoals NRC en VK.

   Blijft onverlet dat ik geen voorstander ben van vuurwerk. Het is echter helemaal uit de klauw gelopen door smerig dronken tuig met hun levensgevaarlijke illegale rotzooi.

     /   Beantwoorden  / 
 11. Robert van Waning

  Ook wat vuurwerk betreft, moeten de goeden dus onder de kwaden lijden.

  JB schreef dat het niets uitmaakt of er een vuurwerkverbod komt of niet, want de kans dat overtreders worden gepakt, is volgens hem vrijwel nihil. Dat komt omdat er gewoon geen politionele en andere ambtelijke capaciteit genoeg is.

  Het is maar wat je ‘gewoon’ noemt..

  Het is in ieder geval bemoedigend dat Amstelveners het huidige vuurwerkverbod respecteren

    /   Beantwoorden  / 
  1. Tomaat

   En jij hoort uiteraard bij de goeien!
   Wel eens gehoord van het spreekwoord; Eigen roem stinkt?

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   De goeden zijn degenen die vuurwerk afsteken zonder anderen (inclusief dieren) te hinderen of in gevaar te brengen. Rekening houden met anderen is iets wat mensen van jongs af aan dmv opvoeding moet worden aangeleerd. Anderen zomaar uitschelden is helaas vaak ook aangeleerd gedrag.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Jan Demming

    Ik wil het vuurwerkgedrag in Amstelveen tot op heden beslist toejuichen. Hoewel het er nog niet opzit, gaan we wat dat betreft de goede kant op in deze gemeente. Hulde!

      /   Beantwoorden  / 
   2. Drs. W

    Bij uw opvoeding is er kennelijk te weinig aandacht aan doorzeuren geschonken. Of hebt u dat op latere leeftijd gekregen?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Ik gaf één reactie op het artikel van JB. Daarna heb ik alleen geantwoord op wat anderen – meestal off-topic – aan of over mij schreven. Zoals jij nu weer. Over zeuren gesproken..

     Anoniem beledigen zou verboden moeten zijn, want het is laf en oneerlijk, typisch PC.

       /   Beantwoorden  / 
     1. PeterPC

      Misschien kun je je beledigende insinuaties voor je houden. Die obsessie voor mijn persoon begint nu angstig te worden.

      Zoek een hobby, ga lezen voor mijn part.

        /  
     2. Drs. W

      “Anoniem beledigen zou verboden moeten zijn”

      Daar prikt de ‘grote’ van Waning wel doorheen.

        /  
    2. Robert van Waning

     Anonieme personen kunnen niet persoonlijk geraakt worden en dus ook niet worden beledigd. Dat maakt het anoniem beledigen van werkelijke personen juist zo laf en oneerlijk.

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank bikker

      Ik ben niet anoniem. RvW kan mij ook niet raken met zijn bij elkaar gezochte argumenten, die toevallig in zijn straat passen. Wat dat betreft is internet een uitstekend medium daarvoor.

        /  
     2. PeterPC

      @frank, “ik ben niet anoniem”, dat kan iedereen wel roepen. Robert van Waning is ook een alias van een bang mannetje.

        /  
 12. Kees

  Heel Amstelveen bakt oliebollen. Wie wint?

    /   Beantwoorden  / 
 13. Robert van Waning

  De vuurwerkoorlog is uitgebroken. Wandelen, fietsen en wachten op bus of tram is nu te gevaarlijk. Binnen blijven is dus het devies. En dat in een gemeente die zegt de sociale cohesie te willen versterken..

  Amstelveen is echter een ‘liberale’ gemeente. Dat betekent dat handel en egoïstisch vermaak zwaarder wegen dan veiligheid, welzijn en algemeen belang.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.