Raat: ‘Je moet functioneel ruzie durven maken’

Herbert Raat

“Als je opkomt voor je gemeente moet je functioneel ruzie durven maken.” Dat zegt wethouder Herbert Raat (VVD) in een interview met André Gerritsen van het Amstelveens Nieuwsblad. Die krant begon met hem een serie ‘Zitten op het pluche’, waarin alle nu zittende wethouders aan bod komen. Over ruzie heeft Raat in de bijna ten einde zijnde zittingsperiode van het college van  B&W niet te klagen gehad. Hij ging als de zo langzamerhand wel noodzakelijke spreekwoordelijke olifant door de porseleinkast.

Zag meteen dat de € 100 miljoen waarop Amstelveen zich als bijdrage voor een A9-tunnel had vastgelegd volstrekte onzin was en tot het faillissement van de gemeente zou leiden. Hij durfde ook eindelijk de –  in de loop van tientallen jaren door ambtelijke angst op te treden ontstane – rotzooi op de woonwagencentra op te ruimen. En haalde het geldverslindende, onduidelijke en inadequate jongerenwerk van stichting Cardanus naar de gemeente. Om maar wat te noemen.

Tegenstanders klagen dat hij te vaak in de media verschijnt en publiciteitsgeil is. Daar staat tegenover dat hij, als voormalig voorlichter bij de gemeente Amsterdam en woordvoerder voor diverse wethouders, weet hoe de hazen publicitair lopen. En hij wacht dus niet altijd tot de zogenaamde communicatie experts hebben bedacht hoe iets naar buiten moet worden gebracht, maar pakt zelf de telefoon en belt journalisten als hij iets wil verduidelijken. Die korte lijnen werken sneller dan de ambtelijke lange.

Eigenlijk doet een wethouder het niet gauw goed. Is hij of zij overal bij en ventileert hij alles wat maar enigszins kan ook zo snel als het kan naar de bevolking, dan is het verwijt dat hij de graag in de media verschijnt. Verstopt hij zich op het raadhuis dan is hij te weinig transparant. En er ligt altijd een oppositie op de loer om te pogen een bestuurder over elke bananenschil te laten struikelen. Politiek is nu eenmaal een slangenkuil, waarin alleen hobbyisten met óf doorgeslagen idealisme óf onwerkelijke zelfoverschatting zich begeven. Nou ja, dat hoort bij die hobby.

Wat transparantie betreft kan het Raat, zegt hij ook in het interview, niet gauw te ver gaan. Er valt op dat punt nog veel te verbeteren, geeft hij toe. En de opstandige bewoners van het Stadshart zullen het hartgrondig met hem eens zijn. De uitbreidingsplannen voor het winkelcentrum zijn – ondanks een daarin naar het heet gespecialiseerde afdeling bij de gemeente – op de meest stupide manier naar de bevolking gecommuniceerd. Dat gaf binnen het college wel spanningen, Raat kan het er onmogelijk mee eens zijn geweest, maar doet zijn best daarvan naar buiten niets te laten merken. Want er bestaat ook nog zoiets als collegialiteit. Het werk van het college van B&W is teamwerk, zegt hij. Ook al was dat Stadshart dan bestuurlijk niet zijn portefeuille, maar die van zijn collega Groot.

Natuurlijk wil hij door als wethouder. Als even niet wordt gelet op politieke komaf, maar op lef en capaciteiten, zou Amstelveen er goed aan doen hem die pret maar te gunnen. Er zijn natuurlijk fracties die per se geen VVD-er meer in het bestuur willen. En inderdaad hebben liberale voorgangers van Raat stevig bijgedragen aan het er doorheen jassen van de gemeentelijke spaarpot. Enkele jaren geleden kwam die grootste fractie voor het eerst aan de kant te staan. Of de stad daar nou zoveel beter van is geworden, valt minimaal te betwijfelen. Als ik nu de raadsleden van sommige andere partijen bekijk, moet ik er niet aan denken dat die ooit doorschuiven naar het wethouderschap. Want de stad moet nu eenmaal toch geregeerd worden.

Lees ook:Brandveiligheid schouwburg niet in orde
Lees ook:B&W tussen HP computers
Lees ook:Raat: ‘Handen af van Schilderswijk’
Lees ook:Wethouder Raat op miljoenenjacht in IJsland
Lees ook:B&W gaan ook buiten raadhuis vergaderen

4 reacties op “Raat: ‘Je moet functioneel ruzie durven maken’

 1. frank bikker

  Mocht jij dat interview niet houden Johan, want dit is geen interview. Die Raat dicteert en Gerritsen schrijft.

    /   Beantwoorden  / 
 2. peterpc

  Mooi stukje Johan, illustratief voor een bevlogen onafhankelijke journalist. Dat de Raat haters (frank bikker, robert van waning en nog meer usual suspect) dat niet prettig vinden is van geen belang.

    /   Beantwoorden  / 
 3. gerben

  Functionele ruzie..op naar de top.

    /   Beantwoorden  / 
 4. gerben

  Functionele ruzie is wat. Polderen is beter.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.