B&W tegen lokaal ambtelijk onbenul

Herbert Raat

Wie in Amstelveen gemeenteambtenaar is, moet hier eigenlijk ook wonen. Met die recent via de meest geprivilegieerde spreekbuis van de gemeente, het Amstelveens Nieuwsblad, naar buiten gebrachte opvatting van B&W kan geen burger het oneens zijn. Er zitten in de ivoren toren aan De Poel teveel beleidsmakers die absoluut niet weten voor wie en wat zij beleid maken. Zelfs als woordvoerders namens het college ingehuurde ambtenaren blijken soms lachwekkend weinig te weten van de stad die hen een inkomen verschaft. Ik herinner mij nog levendig hoe een aantal jaren geleden in een persbericht stond dat de gemeente de verplaatsing van een beeld uit een wijk, waar het door vandalen was beschadigd, naar het Sandberghplein overwoog. Even gebeld met zo’n woordvoerster over de beweegredenen. Nou ziet u, het is op de plaats waar het beeld nu staat nogal druk, betoogde zij met de stelligheid die communicatie adviseurs zich plegen aan te matigen. Drukker dan op het Sandberghplein? vroeg ik. Ongetwijfeld, dacht ze met dezelfde stelligheid. Waarop ik wel even wilde weten of zij wist waar het Sandberghplein lag. Haar stelligheid verdween als sneeuw voor de zon. En uit haar gehakkel viel op te maken dat zij blijkbaar nog nooit van die locatie in het centrum van het Stadshart (bij het Cobra Museum) had gehoord.

Als het aan wethouder Herbert Raat ligt, die personeelszaken in zijn portefeuille heeft, slapen ambtenaren – voor zover zij dat al niet overdag doen – ook ’s nachts in Amstelveen. De drie jongerenwerkers die hij onlangs aanstelde, zijn dan ook in de lokale samenleving geworteld. Ook de derde directeur op het raadhuis, die volgende maand aantreedt, woont al vijf jaar in de gemeente. Maar de nieuwe baas van communicatie wordt weer van elders binnen gehaald, las ik. Nou ja, hij woont in Buitenveldert. Net over de grens dus, maar toch. Volgens Raat heeft elk buurtje in de stad een eigen karakter.

Hij vindt dat het ambtenarenkorps een steviger binding met die wijken moet hebben en niet alleen van 9 tot 5 over de Poel staren, om zich vervolgens snel uit de voeten te maken naar het zich buiten Amstelveen afspelende sociale leven. Raat heeft zelf een ambtelijke loopbaan in Amsterdam achter de rug, waar hij naar zijn zeggen briljante ambtenaren uit Den Haag beleidsnota’s zag schrijven, die technisch wel klopten, maar gemis aan binding met de buurten verrieden. Hij houdt van korte lijnen, zegt hij in het Amstelveens Nieuwsblad. Media merken dat, moet ik eerlijk zeggen. Hoewel de kortste lijn toch blijkbaar naar dat éne medium loopt…

Lees ook:Krankzinnige ambtelijke adviezen
Lees ook:Gemeente: boete voor niet zelf wonen in woning
Lees ook:Gemeenteraad buiten spel bij fietsbrug
Lees ook:B&W: ‘gemeente was jarenlang laf’
Lees ook:Bouwwerk moet worden afgebroken

7 reacties op “B&W tegen lokaal ambtelijk onbenul

 1. frank bikker

  Afgezien van het feit, dat de hr. Johan Bos zo uithaalt naar overdag slapende ambtenaren, moet ik toegeven dat semi/ambtenaren wel verbonden dienen te zijn met de gemeente waar ze werken, maar ik heb nog wel een vraagje voor de hr Raat. Waar moeten startende ambtenaren wonen? In Almere ofzo? Of verdienen ze al genoeg om een redelijke hypotheek (volgens CDA en VVD) van 240.000 op te hoesten?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Hans van der Liet

   En wat, bakker Bik, is er dan wel mis met wonen in Almere?

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank bikker

    Nou, Hans van der Flut, omdat ik het met de hr. Raat eens ben dat ambtenaren, werkzaam voor de gemeente Amstelveen, ook dienen te wonen in de gemeente Amstelveen!, maar dat moet wel kunnen. En dat is zelfs onmogelijk met jouw tot de elite behorende inkomen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Hans van der Liet

     Ik vind niet dat ambtenaren van de gemeente er ook moeten wonen. Dat zou namelijk wel eens belemmerend kunnen werken bij het aantrekken van topkwaliteit die liever in Almere woont dan in dat rottige Amstelveen.

       /   Beantwoorden  / 
 2. Marion van Wageningen

  Argggggggggggggg,

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans

  Waar woonde Herbert Raat toen hij zelf in de Stopera ambtenaar/woordvoerder voor wethouders als Ahmet Abboetaleb, Rob Oudkerk en Lodewijk Asscher? Woonde hij dan in dezelfde gemeente als waar hij ambtenaar was en had hij dan binding met die stad waar hij voor werkte? Nee, hij ging elke dag weer lekker naar huis te Amstelveen waar die ook raadslid was. Alhoewel Herbert Raat een punt heeft, moet ie ook eerlijk naar zichzelf durven kijken als ie het over de Amsterdamse ambtenaren heeft die in Den Haag woonden.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Bulk

  Als dhr. Raat straks geen wethouder meer is, heeft hij een terugkeergarantie bij de gemeente Amsterdam. Vanzelfsprekend gaat hij dan ook in Amsterdam wonen. Dat is immers ook wat hij verwacht van ambtenaren die in Amstelveen werken. We zullen dhr. Raat hier aan houden!!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.