Lokaal?

Kan iemand uitleggen wat er lokaal is aan de Amstelveense lokale radio? Het speeltje van wethouder Hellendall, waaraan tonnen gemeenschapsgeld werden uitgegeven, is in de praktijk gewoon de zoveelste imitatie van de landelijke muziekzenders is. Uit het uitzendschema blijkt dat hooguit een paar promille van de beschikbare tijd aan iets anders wordt besteed. Bij raadsvergaderingen of persgesprekken met onze plaatselijke bestuurders kwam ik nog nooit een verslaggever van RTV Amstelveen tegen. Terwijl volgens B&W zonodig geld naar dat station moest om de broodnodige communicatie tussen bestuur en bestuurden te dienen. Maar de programmamakers hebben kennelijk een unieke opvatting over die taak. Zij draaien gewoon dezelfde plaatjes die u op 101 andere zenders ook kunt horen.

Als publieke omroep met een licentie moet RTV Amstelveen voldoen aan wettelijke normen. Die houden onder meer in het aanbieden van een gevarieerd pakket met in redelijke onderlinge verhouding culturele, informatieve, verstrooiende en educatieve elementen. Ik heb het station er nog niet op kunnen betrappen daar ook maar enigszins serieus mee bezig te zijn. Journalistiek lijkt de zender geheel vreemd. Wie wil horen wat er in de gemeenteraad en de raadscommissies wordt besproken, is aangewezen op de internetuitzendingen van de gemeente zelf. Een soort stedelijke variant van een staatsomroep dus.

De voorganger van RTV Amstelveen, STRAAL – die op haar beurt Amstelveen Lokaal juridisch weg treiterde – moest stoppen omdat zij er een zooitje van had gemaakt en in haar bestuursorganen niet de stromingen binnen de samenleving breed waren vertegenwoordigd. Maar STRAAL deed wel haar best, zij het heel amateuristisch, onze volksvertegenwoordigers en bestuurders voor het voetlicht te brengen. Kun je van RTV Amstelveen niet zeggen. Die weet volgens mij niet eens waar het raadhuis ligt. O nee, foutje. Tuurlijk wel. Het is dat pand waar zijn meer geld in de wacht wist te slepen dan ooit een van haar voorgangsters. En waar de politiek groen licht gaf voor haar disfunctioneren.

Ons huidige ten onrechte lokaal genoemde station meldt alleen zo nu en dan wat er in het theater speelt. Daar houdt de informatiestroom zo ongeveer mee op. Zoals veel plaatselijke omroepen, is ook de Amstelveense weer zo’n station waar gefrustreerde plaatjesdraaiers, die eigenlijk vinden dat zij allang een ster bij een landelijke zender hadden moeten zijn, hun hobby kunnen botvieren. Niet omdat ze daar de burgers een dienst mee bewijzen, maar vooral zichzelf. De gemeente financiert dus gewoon de vrijetijdsbesteding van een handjevol mannetjes (en vrouwtjes) van de radio. Misschien kan ze er het hangjongerenprobleem mee oplossen.

 

 

 

 

 

Lees ook:Straal krijgt nog twee maanden om orde op zaken te stellen
Lees ook:RTV Amstelveen gestart met radiouitzendingen
Lees ook:Mediacommissariaat ontkent uitspraak over voorbeeldfunctie RTV Amstelveen
Lees ook:Geen extra geld voor RTV Amstelveen
Lees ook:Gemeente krijgt stevige vinger in lokale omroep

11 reacties op “Lokaal?

 1. Jan Demming

  En dan heb je het nog niet eens over de TV-uitzendingen die volgens mij al meer dan een jaar geleden zouden beginnen. Je ziet praktisch alleen stilstaande beelden. Dankzij de tienduizenden euro’s die de gemeente erin heeft gestopt zijn die beelden kwalitatief wel wat beter dan die van Straal, maar verder houdt elke vergelijking met die voorganger op. Uit ervaring weet ik dat bij dat lokale station in elk geval gedreven mensen werkten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. David de Jong

  Je hebt waarschijnlijk gelijk met betrekking tot het gehalte aan Informatie, Cultuur en Educatie.

  Johan Bos, je kan als vrijwilliger bijdragen dat beter te maken…wat belet je, om je aan te melden als vrijwilliger om daar journalistieke lokale radio te gaan maken? :-)

    /   Beantwoorden  / 
 3. Johan

  Dus als ik vaststel dat aan de lokale omroep meer dan aan enige voorganger is uitgegeven, met een bedroevend lokaal resultaat, moet ik het zelf maar gaan doen? Gaat een raadslid alles waarop het kritiek heeft zelf doen? Wat een onzin. Die enorme bedragen werden gevoteerd omdat Amstelveen een vreselijk professionele omroep zou krijgen. En ik constateer dat ook dit geld niet helemaal goed terecht is gekomen. Zoveelste putje waarin de reserves van de gemeente afvloeiden. En de politiek zwijgt. Ook bij de begroting heb er niemand over gehoord. Alle gefrustreerde vrijwilligers van Amstelveen Lokaal zijn inmiddels van het podium verdwenen en van RTV Amstelveen vraag ik me af of daar wel Amstelveners bij zitten. Ik denk dat het tijd wordt het Commissariaat voor de Media maar weer eens te benaderen…RTV Amstelveen is een schertsvertoning. Duurder dan alle voorgaande, maar ook minder lokaal dan zij…

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gerard Lohuis (bestuur RTV)

  Beste Johan,
  Toen we op 11 april dit jaar als nieuw bestuur aantraden erfden we een enorme financiële en organisatorische chaos wat triest is gezien de middelen die er tot die tijd vanuit de lokale overheid ingestopt zijn en waar nauwelijks iets meer van over was. Daar is meteen een juridisch traject op gestart. De zender was uit de lucht en komt binnenkort weer in de lucht. Daarvoor moest namelijk een uitgebreide bouwaanvraag ingediend worden met alle (lange) termijnen die daarbij horen. Verwachting is eind januari in de lucht.
  Een groot aantal nieuwe programma’s gaat starten in 2009 met nadruk op nieuws, sport en cultuur.
  Er wordt door een kleine groep vrijwilligers hard gewerkt en we krijgen het volgend jaar goed op de rit. Daar mag je ons op afrekenen.

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Demming

  Op 11 april dit jaar was Straal naar mijn mening al geruime tijd uit de lucht, waardoor ik aanneem dat die niet voor genoemde ‘enorme financiele en organisatorische chaos’ heeft gezorgd. Dat moeten dan de eerste opvolgers zijn geweest. Wie waren dat en kunnen zij nog ter verantwoording worden geroepen voor hun gruweldaden?
  Mijn tweede vraag is of we in 2010 eindelijk ook lokale televisie mogen verwachten, zoals ons al zo lang is beloofd?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Johan Bos

  @Gerard. Leuk dat je het bewijs levert dat RTV Amstelveen niet functioneert. Er blijkt dus een chaos te hebben geheerst, de directeur is vertrokken etc., en uitgerekend de lokale zender heeft met dat toch op haar bordje liggende nieuws niets gedaan. Al die dikke rapporten van de opvolgers van STRAAL, waarop de wethouder zo sterk vertrouwde, blijken dus achteraf ook gewoon gebakken lucht te zijn geweest. En evenals STRAAL zorgde ook de opvolger ervan voor een financiele en organisatorische chaos. Ik wil daar graag eens wat meer van weten, want het bleef allemaal nogal onderbelicht. En dat is zuinig gezegd. Hoe kan het dat de voorgangers de zenders allemaal sneller geregeld hadden? Mail me eens dan maken we een afspraak: [email protected]

    /   Beantwoorden  / 
 7. David de Jong

  Nee, Johan. Ik constateer alleen dat hier heel veel kritiek van buiten is, en ik geef je ook deels gelijk mbt het ICE-gehalte. En nee een raadslid hoeft niet noodzakelijkerwijs bij kritiek zaken zelf te doen. Het is zeker niet zo dat niemand kritiek heeft gehad in het recente verleden over RTV Amstelveen. Nee het is niet bij de begrotingsbehandeling aan de orde geweest, nee. Maar wel op andere momenten in o.a. de raadscommissie Burgers & Samenleving. De stelling dat ‘de politiek’ zwijgt is onjuist. Van het huidige RTV Amstelveen is Wim Jansen een Amstelvener en Gerard Lohuis kan als directeur van P60 ook als zodanig worden beschouwd. Jouw kritiek spitst zich in jouw artikel vooral toe op de inhoud van de zender. Zo’n lokale omroep werkt nu eenmaal met vrijwilligers, kortom mijn opmerking was vooral uitdagend bedoeld, want als geen vrijwilliger aan die zender meedoet met journalistieke achtergrond of interesse, zal het journalistieke gehalte nooit van de grond kunnen worden getild. Overigens had Amstelveen Lokaal ook een probleem met Informatie, Cultuur en Educatie en zijn bij mijn weten wel enkele medewerkers van Amstelveen Lokaal later nog wel teruggekeerd bij RTV Amstelveen, maar dat terzijde.

  Over hetgeen verder is gebeurd, adviseer ik je contact op te nemen met de verantwoordelijk wethouder en/of de huidige bestuursleden van RTV Amstelveen. Is nu even niet aan mij om daar verder eea over te melden maar in algemene zin kan ik wel melden dat mijn partij over dit soort zaken kritisch is en is geweest. Op basis van Lohuis hier in de openbaarheid meldt, is te verwachten dat het laatste woord nog lang niet hierover gesproken is. Ik verwijs je overigens ook graag naar mijn stuk over RTV Amstelveen in het Amstelveens Nieuwsblad deze week.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Jan Demming

  Ik kan me nog goed herinneren dat, toen Straal werd opgedoekt, hoog van de toren werd geblazen over hoe goed het nu allemaal zou worden. Zal best, maar ik moet het eerst nog zien. Het duurt hoe dan ook wel heel erg lang.
  Voor de Gondelkoerier wil ik graag een interview met de heer Lohuis. Misschien kan hij de lucht enigszins klaren, ook wat de TV-uitzendingen betreft.

    /   Beantwoorden  / 
 9. David de Jong

  Jan Demming: de bestuursleden en leiding van toen zijn allemaal weg; uiteindelijk bleken die idee-en vooral illusies te zijn, al hebben ze met name in het begin wel eea weten op te starten. De huidige bestuursleden zijn veel realistischer.

  Zelf denk ik dat tv pas aan de orde is bij goedlopende radio-uitzendingen + kabelkrant. Ik verwacht niet op korte termijn tv-uitzendingen.

    /   Beantwoorden  / 
 10. Johan Bos

  Maar intussen heeft de gemeente wel alvast de tv-apparatuur gefinancierd, met royale medewerking van de politiek.

    /   Beantwoorden  / 
 11. David de Jong

  Johan Bos: bij mijn weten is dat tv-geld gereserveerd en nog NIET vergeven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.