GroenLinks: ‘Raad buitenspel gezet in kwestie golfbaan’

Hans Koot

Gemeenteraad en burgers staan zijn buitenspel gezet bij keuze voor of tegen een golfbaan en de eventuele locatie daarvoor. Dat vindt GroenLinks. Die heeft schriftelijke vragen gesteld aan B&W.  De provincie onderzoekt de mogelijkheden voor aanlag van het golfcentrum in de Middelpolder in plaats van de Bovenkerkerpolder. Volgens raadslid Hans Koot van GroenLinks (GL) wordt er nu over de gewijzigde locatie gesproken door landelijke, provinciale en gemeentelijke bestuurders, maar zijn raad en burgerij van Amstelveen daar niet bij betrokken. “Er moet openheid,” vindt hij. “Geen handje klap tussen besturuders over een andere locatie voor de golfbaan. Dat raad en burgers buitenspel staan, kan niet bij zo’n politiek gevoelig onderwerp”. De fractie pleit voor goed ruimtelijk onderzoek naar meerdere locaties, zoals de Noorder Legmeerpolder en de Thamerpolder.

De resultaten daarvan moeten eerst aan burgers worden voorgelegd en daarna in de raad besproken, vindt Koot.  “Als we nu kijken naar andere locaties moeten we dat goed doen.” De raad moet volgens hem de regie in handen houden.  

GroenLinks is er niet van overtuigd dat de Middelpolder de beste locatie is., nu van alle kanten verzet tegen een golfbaan in de Bovenkerkerpolder is gerezen.  Maar ook de Middelpolder wil GroenLinks graag open en groen houden. De fractie vraagt het college ook andere locaties te onderzoeken en die onderling te vergelijken wat betreft aantasting van de openheid van de polder, natuurwaarden, recreatief gebruik, agrarisch gebruik en kosten. Ook de noodzaak van een golfbaan moet ter discussie staan, omdat er al zoveel zijn in de regio zijn, meent GroenLinks. Zij wil dat ook de Noorder Legmeerpolder en de Thamerpolder worden onderzocht. Verder vraagt zij waarom de provincie het onderzoek uitvoert en niet de gemeente zelf. Dat zou volgens haar meer voor de hand liggen. ‘Het gaat toch immers om Amstelveens gebied.’

Als alleen adviseurs, ambtenaren, de initiatiefnemer en de wethouder bepalen wat er gebeurt, staat de openheid nogal op de tocht, meent GroenLinks. Zij vindt dat de raad zijn regierol moet opeisen. ‘Geen voorgekookte oplossing die we dan maar moeten slikken als raad.’ De fractie stelt voor de burgers bij de keuze van een locatie te betrekken.  De fractie wil de kwestie aan de orde stellen in de raadscommissie Ruimte, Wonen en Natuur.

Lees ook:GroenLinks: B&W blijven onduidelijk over locatie golfbaan
Lees ook:Gele kaart van groene fractie voor Levie
Lees ook:GroenLinks: stoppen nu met die golfbaan
Lees ook:‘Groene Pluim’ voor volkstuinders
Lees ook:GroenLinks: ‘College stuurt Golfodrama met kluitje in het riet’

2 reacties op “GroenLinks: ‘Raad buitenspel gezet in kwestie golfbaan’

 1. Hans van der Liet

  Zozo, een referendum dus? En dat binnen ons stelsel van vertegenwoordiging door gekozen raadsleden? Een novum in Amstelveen!

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rob Nijkamp

  Zo, dat zal pijn doen in GroenLinks land. Een raadslid dat roept dat er open gestaan moet worden voor inbreng van de bevolking en geluisterd moet worden en geen achterkamertjespolitiek. Goed zo Hans en slaap vrolijk verder met de bekende politieke boter op je hoofd. Waarom;
  Als politici gaan roepen dat er geluisterd moet gaan worden naar de bevolking kijk dan de (recente) geschiedenis na. En wat blijkt, in Amstelveen is dat not-done. In het gemeentehuis, de eigen wereld, worden beslissingen genomen. Een golfbaan in de Bovenkerkerpolder, prima, intern regelen tussen Loogman en wethouders met steun van Sander Mager en de buurman van Loogman, die ambtenaar VROM te Amstelveen is. Vraag maar aan Paul, toendertijd verantwoordelijk wethouder.
  Dus Hans, openheid en geen hanjeklap, prima, maar vertel dit met de kennis vanuit het verleden en niet op deze manier. Daarmee zorg jezelf ondanks aanwezige goede bedoeling voor iets wat per definitie niet geloofwaardig is met dank aan in ieder geval 2 partijleden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.