Voorzitter OA: ‘Stadshart moet beter worden’

 

OA-Nieuwjaarsreceptie

Mooi hoor, dat burgemeester en wethouders van overal in verre oorden bedrijven naar Amstekveen willen lokken, maar zij moeten het Nederlandse MKB niet vergeten. ‘Ons nationale MKB zorgt voor 70 % van alle banen in ons land. Heb de politieke moed om daar zwaar op in te zetten”, zei voorzitter Alphons Böggemann van Ondernemersvereniging Amstelveen (OA) donderdag in zijn nieuwjaarstoespraak.

Om van Amstelveen een kansenstad te maken is die politieke moed nodig. En – refererend aan zijn toespraak van vorig jaar – zei Böggemann dat ambtenaren ‘mogelijkmakers’ moet zijn (kennelijk in plaats van notoire tegenwerkers, met de wet in de hand). Hij pleitte voor verbetering van de kwaliteit van het Stadshart. Ook daarvoor is volgens hem politieke durf van College van B&W en gemeenteraad nodig. “De concurrentie van winkelcentra in Amsterdam en in de regio neemt snel toe”, constateerde hij. “Verbetering van kwaliteit en omvang zijn hard nodig. Er zal een forse kwaliteitsslag moeten worden gemaakt. Achteroverzitten en langer wachten betekent een verdere achteruitgang, die Amstelveen zich niet kan permitteren. Bij die boost aan het Stadshart kunnen individuele belangen van burgers in het gedrang komen, maar het grote belang van een gezond en levensvatbaar Stadshart overstijgt het individuele belang, zéker als het individu zijn discomfort of zijn financiële belang voldoende gecompenseerd krijgt.”

Electoraal verlies

Partijen hoeven en moeten niet al te bang zijn voor electoraal verlies als zij kiezen voor het algemeen belang boven dat van minimale deelbelangen van individuele burgers, betoogde hij.

Alphons Boggemann

De beperkte huisvestingsmogelijkheden moeten volgens de OA-voorzitter vooral ten goede komen aan werknemers van de in Amstelveen gevestigde bedrijven. “En minder aan Amsterdammers die Amsterdam te duur en Almere en Purmerend te vér vinden.” Ook brak hij een lans voor extra inspanning van de gemeente op het gebed van internationaal onderwijs.

Economisch gaat het goed met Nederland, inclusief Amstelveen, maar er staan wel veel onzekerheden voor de deur, zoals door Brexit, verkiezingen in Frankrijk en Duitsland, Italiaans referendum en de vermoedelijk moeilijke kabinetsformatie in eigen land. En hoewel kennis sneller veroudert dan voorheen doet men er in bedrijven toch goed aan ouderen met decennia lange ervaring niet snel buiten spel te zetten, zei hij. “Vergeet toch ook vooral niet de waardevolle 50+ers, die meestal mínder vaak ziek zijn dan wij soms denken, die weten wat company-pride is en die bovenal een schat aan tientallen ervaringsjaren meebrengen. En vergeet a.u.b. evenmin die mensen die nu nog aan de zijlijn staan bijvoorbeeld degenen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”Het jaarthema van de OA is ‘Meer voor elkaar’.

Grotere gemeente

Over Citymarketing wordt in Amstelveen al jaren gepraat, maar er gebeurt weinig, klaagde Böggemann. “Als onze stad zijn positie wil handhaven en zo mogelijk verbéteren, moet er nu snel een begin mee worden gemaakt, dat wil zeggen: een stevig budget dat een sterke campagne mogelijk maakt, die als het grote doel moet hebben de Welvaartstoename voor de stad en haar burgers. En die welvaartstoename zal toch in belangrijke mate moeten komen van de kant van het smeermiddel van onze samenleving: het bedrijfsleven.” Hij riep de politiek op Amstelveen aantrekkelijk voor ondernemers, te maken. Die gemeente moet mogelijk groter worden door fusies met omliggende gemeenten. Ook dat vergt politieke moed.

“Over de vraag hoe in de niet al te verre toekomst de buitengrenzen van Amstelveen er uit moeten gaan zien. Heten wij tegen die tijd Amstelstad of Amstelland in plaats van Amstelveen en tellen wij dan 150.000 inwoners in plaats van 90.000? En zou dat niet iets veranderen in onze positie ten opzichte van de stad Amsterdam? Het denken daarover kan nú beginnen.” De OA heeft volgens hem “een prachtig jaar” achter de rug. Prioriteit voor 2017 is wat hem betreft uitbreiding van het ledenbestand.

 

 

 

Lees ook:OA: gemeente, leg rekening niet bij bedrijfsleven
Lees ook:Samenwerking thema ondernemersvereniging
Lees ook:OA: ‘Ambtenaren moeten mogelijk makers zijn’
Lees ook:OA wil meer invloed op gemeentebeleid
Lees ook:OA-voorzitter blij met college B&W

22 reacties op “Voorzitter OA: ‘Stadshart moet beter worden’

 1. Tomaat

  Nou meneer we gaa wel naar het Gelderlandsplein of Hoofddorp. Hier is het toch vaak te duur.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Olaf Oomes

  Er lag enkele jaren terug een prima plan op tafel opgesteld door het toenmalige college van B&W samen met de eigenaar van het Stadshart zijnde UR. Echter dit uitgewerkte plan werd zonder verder nadenken door Hr. Raat (toen reeds wethouder in dat zelfde college en thans nog steeds) voor de verbaasde ogen van de verantwoordelijk wethouder Jan-Willem Groot afgeschoten vanwege electorale angst voor de bewoners van de Schilderswijk.

  Kortom het plan ligt er en de dwarsligger/stoorzender is ook bekend dus de weg voorwaarts kan een ieder zich wel voorstellen denk ik.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Frank

  Het plan kan an sich nog wel prima zijn, maar dan moet er toch ook draagvlak zijn bij de bevolking c.q. belanghebbenden? Dat weet UR ook, hoewel die natuurlijk geneigd is om hier minder rekening mee te hoúden dan een politicus die altijd moet balanceren tussen belangen van alle partijen. Daarom is uitstel geen afstel. Ik vind dat Raat in dit geval juist heeft gehandeld. Alleen had hij zijn collega deze afgang kunnen besparen, maar daar waren misschien politieke redenen voor.

  De hr. Böggemann had het tevens over het belang van het MKB voor het bedrijfsleven . Hij houdt vervolgens dan een pleidooi over huisvesting, maar is het niet dat vele werknemers (winkelpersoneel in een uitgebreid Stadshart bijvoorbeeld ) hier dan ook moeten wonen, maar het beleid van de gemeente is daar helemaal niet op gericht, want vele van deze werknemers zijn juist afhankelijk van sociale woningbouw.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Robert van Waning

  Voor verbetering van de kwaliteit van het Stadshart zijn nodig:

  - politieke durf van het College van B&W;
  - het opheffen van de blokkade door wethouder Raat (VVD);
  - besef van de wederzijdse afhankelijkheid van (en zodoende betere samenwerking tussen) de lokale middenstand en Unibail-Rodamco, eigenaar/exploitant van het winkelcentrum Stadshart;
  - graag meer professionaliteit en dus minder politiek en ambtelijk amateurisme bij de herinrichting van het stadscentrum, en:
  - zo veel mogelijk ongedaan maken van de vele fouten die daarbij in het verleden zijn gemaakt;
  - een verkeersplan dat leidt tot betere verkeerscirculatie (oa een ‘binnenring’);
  - een beter parkeerplan en parkeerbeleid;
  - optimalisering, herinrichting, uitbreiding en modernisering van het winkelcentrum Stadshart;
  - meer waardering voor (en zodoende meer rekening houden met) de aanwezigheid van bewoners in het Stadshart.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank

   Juist en daar bedoel ik ook mee de bewoners die zouden moeten wijken voor de uitbreiding van het Stadshart. Die tellen net zo hard mee als de mensen die belang hebben bij een uitbreiding.

   Maar ja, dat wenst de hr. van Waning niet te zien. Jij had ook tot volle tevredenheid kunnen wonen in één van die huizen die moeten wijken in het UR-plan.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Robert van Waning

   Door Raats populisme is het zicht op de werkelijkheid ernstig verstoord geraakt. Er is geen sprake van dat de hele Schildersbuurt door de uitbreidingsplannen van UR wordt bedreigd.

   Als er een bevredigende overeenstemming wordt getroffen met de bewoners van de woningen aan de P.Lastmanweg, dan is daar niets op tegen. Velen van hen zijn inmiddels best toe aan een passende gelijkvloerse woning in de directe omgeving, net zoals wij dat een paar jaar geleden waren.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Ik ben beslist geen Raatfan, maar om iemand gelijk van populisme te beschuldigen, als een bestuurder een andere koers volgt dan jij zou willen , gaat wel erg ver.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Raats methode en ‘argumenten’ zijn populistisch. Dat is mijn mening, Frank. Jij bent vrij om het daarmee niet eens te zijn. Maar je wilt toch niet beweren dat Raat goede redenen heeft om de optimalisering, uitbreiding en modernisering van het Stadshart te blijven blokkeren?

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank

     Zie reactie 15.17. Lezen!

       /   Beantwoorden  / 
   3. Robert van Waning

    De reden waarom en de manier waarop Raat (VVD) zijn CDA-collega JW Groot afserveerde, was geen politiek maar verraad uit puur opportunisme. En jij geeft hem gelijk..

      /   Beantwoorden  / 
 5. Olaf Oomes

  @RdW
  In globale termen eens.
  Gelet mijn eerdere bijdrage lijkt jouw tweede punt cruciaal te zijn. Hoe gaat Hr. Raat v.w.b. het Stadshart (en wellicht Amstelveen in haar totaliteit) de geschiedenis in:
  1) Als (ten lange leste) redder van het fenomeen (4 sterren) Stadshart Amstelveen?
  2) Als degene die de stekker uit het Stadshart heeft getrokken en de concurrentieslag met het Gelderlandplein (en wat verder weg Hoofddorp) willens en wetens heeft verloren?

  Kortom noemenswaardig of een kneus?

  P.s. RvW: nu niet deze reactie aangrijpen om jouw andere stokpaardjes te gaan berijden s.v.p.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Raat gaat de geschiedenis in als de moordenaar van het Stadshart, mede doordat hij de A9-tunnel heeft opgeblazen. (Bedoeld je dat stokpaardje, OO?)

     /   Beantwoorden  / 
   1. Olaf Oomes

    Wat denk je zelf RvW?

      /   Beantwoorden  / 
 6. Rotary-vriendje

  Er zal volgens hr. Boggemann een kwaliteitsslag gemaakt moeten worden. Zo is het maar net. Aan visie geen gebrek…………

  Gênant gewauwel. Waarom staan er zoveel winkelpanden leeg? Omdat de huren kennelijk niet terug te verdienen zijn. Grappig dat in moeilijke tijden ondernemers met allerhande gelul moeten komen over kansenstad, kwaliteitsverbetering, Citymarketing, enz, enz.

  Kom Boggemann, ga ondernemen en vertrouw op je verafgode vrije markt. Klaar. Een goed product verkoopt zichzelf. Stop met al dat Rotary-gewauwel en geklaag.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Grappig dat iemand met als alias “Rotary-vriendje” (kom met je echte naam uit voor jouw mening zou ik zeggen) het heeft over “Rotary-gewauwel en geklaag”! LOL.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Karel

    Rv heeft wel een punt. Voorlopig staat er nog wel erg veel leeg! En binnenkort zal er wel weer 1 bij komen . Laatst bij die tent geweest waar du Monde heeft gezeten. Bovenverdieping werd niet gebruikt ( op een marktdag!) en de toiletten waren ronduit smerig niet eens voorzien van de meest noodzakelijke voorzieningen, zoals wc papier, maar de prijs van comsumties was hoog. Waardeloos en verre van die 30 sterren die ze zichzelf toekennen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. Robert van Waning

     Die ‘tent’ (Brasserie 14) was zojuist weer stampvol. Fraaie inrichting, prima eten, aardige bediening. Niks mis mee.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Karel

      Sorry, maar toen ik er was , was het vies en de eerste verdieping was afgesloten.

        /  
   2. Rotary-vriendje

    Ironie, noemen we dat.

    Wat verandert mijn echte naam een mijn mening ?
    Alsof er ook maar met één iemand hier door gediscussieerd wordt. In mijn kring kunnen een paar onwelgevallige woorden mij een hoop geld kosten. Dat is het me niet waard.

    Noem het laf en je krijgt gelijk. Koop van dat gelijk een lekker stuk taart. Maar het verandert de inhoud van de discussie niet. Een discussie is een slijpsteen voor de geest, zoals de Volkskrant dat ooit zo mooi placht te zeggen.

      /   Beantwoorden  / 
 7. Gerben

  Voorzitter heeft een blinde vlek voor cultuur. Ondernemers, steun de cultuur in Amstelveen/Aalsmeer. De warme kant steunt U ook.

    /   Beantwoorden  / 
 8. Frank

  Kan allemaal wel, maar voorlopig draait Amstelveen voor een zeer groot gedeelte op de luchthaven.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.