Lokale omroep nog in financiële storm

Hoeveel de nieuwe hoofdredacteur van de lokale omroep gaat verdienen, nadat de vorige (Bert Kuizenga) wegens geldgebrek moest vertrekken, is nog niet duidelijk. RTVA kampt nog steeds met grote financiële problemen. In de afgelopen jaren sprong de gemeente keer op keer – meer dan voor enige voorganger van RTVA – geldelijk bij. Volgens een jaarverslag van 2013 lukt het zonder hulp van de gemeente niet in de lucht te blijven.

Het jaarverslag over vorig jaar is er nog niet, maar het bestuur liet eerder aan wethouder Maaike Veeningen cultuur weten dat aan in elk geval in de eerste helft ervan de financiële tegenwind allerminst was gaan liggen.  In 2013 waren de met eventueel toekomstige winsten te verrekenen verliezen opgelopen tot 53 mille.

Tegenover bijna 129 mille inkomsten (waarvan 81 mille van de gemeente) stond in 2013 bijna 161 mille aan uitgaven. Hoewel de organisatie voornamelijk met vrijwilligers werkt, werd aan lonen en salarissen € 25.336 uitgekeerd, ongeveer zeven mille meer dan een jaar eerder.  Los daarvan waren er ‘overige personeelskosten’, die opliepen tot € 40.517. Een jaar eerder bedroegen die nog 12 mille. Aangenomen kan worden dat de kostenstijging heeft te maken met het part time aantreden van de nieuwe hoofdredacteur Bert Kuizenga.

Het bestuur van de omroep bestond eind 2013 uit twee personen, Dirk Landsaat (secretaris) en Peter Montelbaan (voorzitter). De omroep heeft overigens de wens uit te groeien tot een streekomroep en een volwaardige speler in het media landschap.

De omroep had eind 2013 een balanstotaal van 73 mille, Een jaar eerder was dat een derde daarvan, maar vermoedelijk namen de activa toe door gemeentelijke hulp voor investeringen in apparatuur.

Lees ook:Kuizenga weg bij RTV Amstelveen
Lees ook:Nieuwe hoofdredacteur RTV Amstelveen
Lees ook:Geen extra geld voor RTV Amstelveen
Lees ook:Tim Lechner hoofdredacteur a.i. af bij RTVA
Lees ook:Raad hield financiële chaos omroep een jaar onder de pet

8 reacties op “Lokale omroep nog in financiële storm

 1. Donna

  Johan, het is lastig voor ouderen, maar de correcte achternaam van Bert is Kuizenga

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Ik heb uit zeer betrouwbare bron vernomen dat de nieuwe hoofdredacteur van RTV-A, de heer Tim Lechner, als vrijwilliger niets bij de lokale omroep verdient.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Hans

  Waar kunnen we de jaarrekening van RTV Amstelveen eigenlijk vinden op de website van RTV Amstelveen?

  Verantwoording subsidies vanaf 50.000 euro (uit de subsidie-verordening Amstelveen)
  “Na vaststelling en goedkeuring van de jaarrekening door de toezichthouder van de subsidieontvanger maakt de subsidieontvanger de jaarrekening openbaar en plaatst deze in ieder geval op zijn website.”

  En maker van dit blog: u schrijft dat de jaarrekening 2014 er nog niet is, maar toch vermeld u het balanstotaal van eind 2014 al. Wat is uw bron daarvoor?

    /   Beantwoorden  / 
 4. CeeBee

  Een goed moment om het nog eens over het bestaansrecht van RTVA te hebben..

    /   Beantwoorden  / 
  1. Olaf Oomes

   Bestaansrecht? Ik heb dit reeds meerdere keren als mijn mening aangegeven: RTVA is niks, wordt niks en zal nooit wat worden. Het verdient aanbeveling om de weinige locaal interessante onderwerpen onder te brengen bij AT5 dan wel RTVNH. Volgens mij gebeurt dat sowieso al. Beter voor de kwaliteit van de verslaglegging alsmede onze portemonnee.

     /   Beantwoorden  / 
 5. dONNA

  RTV Amstelveen is een zeldzaam verschijnsel tussen alle regio omroepen, waar altijd bewegende beelden te zien zijn, maar daar onderscheidt RTVA zich enorm, want ze gaan een soort diashow opvoeren in plaats van video’s draaien met wel een bewegende en pratende presentator. Dat is een dure en waardeloze liefhebberij, vooral als je soms spraakgestoorde presentators inhuurt.

  Gelukkig tussen de dia’s verschijnt af een toe een slecht belichte video van wethouder Raat, dus ik kan een cursus video-maken aanraden aan de video-amateurs van deze omroep. Hoewel voormalig hoofdredacteur Bert Kuizenga goede bedoelingen had met een dagelijkse nieuws-presentatie, als de dames en heren van RTVA op hun zachte leden blijven zitten op kantoor, het wordt in Amstelveen nooit een echte TV – omroep.

  Het is natuurlijk aan het bestuur om deze vergissingen recht te zetten, maar het is nu nog wintertijd, dus iedereen is nog in slaap gesukkeld (al jarenlang). Maar wat de kosten betreft met de Rijkssubsidie + gemeente subsidie (€ 81.700, of meer) is een dure grap, omdat hier niet over een kwalitatieve omroep gaat, maar een stelletje amateurs, die denken, dat TV maken makkelijk is.

  Over een streekomroep praten heeft geen zin zonder professionals in te huren, maar dan komen wij weer bij het geld terecht, want de VVD leden van de gemeenteraad hadden een landijsbaan laten bouwen voor meer dan 70.000 euro naast de Poel en in twee dagen per jaar in gebruik als de weergoden dat toelaten, maar ho maar, als over een geld slurpende omroep gaat.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Op de site van de gemeente stond indertijd 35.000.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.