B&W: openbaar vervoer bij bezuinigingen op peil

B&W zeggen alles in het werk te hebben gesteld om – ondanks door het Rijk aan de Stadsregio opgelegde bezuinigingen – het openbaar vervoer voor Amstelveen in 2012 op ‘een redelijk niveau’ te houden. Maar inwoners kunnen niet meer uit alle wijken zonder over te stappen naar NS Station Zuid en Ziekenhuis Amstelland komen. Het college antwoordt dat op schriftelijke vragen van SP-raadslid Adriaans. De Stadsregio Amsterdam, het orgaan dat het openbaar vervoer in de regio financiert en erover beslist, moet 10% bezuinigen op het openbaar vervoer in onder meer Amstelveen. De gemeente heeft, zowel bestuurlijk als ambtelijk, de afgelopen maanden veel overleg gepleegd met Connexxion, Rover (belangenvereniging Openbaar Vervoer) en de stadsregio, zegt het college. Als resultaat daarvan presenteert het dat buslijn 149 (Uithoorn – Nes a/d Amstel) doordeweeks behouden blijft en de buslijnen 199 en 171 volledig overeind blijven (waarmee busstation Amstelveen structureel verbonden blijft met NS Station Amsterdam Zuid). Verder blijft lijn 171 over de Oranjebaan rijden van/naar NS station Amsterdam Bijlmer/ArenA.Ondanks het lage aantal reizigers ermee blijven ook de buslijnen 165 en 166 bestaan, maar de route is wel verkort naar Busstation Amstelveen. Lijn 165 rijdt ook niet meer langs Ziekenhuis Amstelland en vervalt in de avonduren en in het weekend. Nieuw is dat lijn172 inde spits vaker gaat rijden, wegens de groei van het aantal reizigers. Een nieuwe spitslijn 266 gaat rijden tussen NS station Amsterdam Zuid en KLM/Raadhuis in de ochtend- en de middagspits.

Voor de wijken die de directe verbindingen naar het ziekenhuis verliezen wordt openbaar vervoer aangeboden naar het busstation in het Stadshart. Daar vandaan kan in alle richtingen verder worden gereisd. Waar mogelijk worden lijnen slim aan elkaar gekoppeld, zeggen B&W, en korte overstappen geboden op het busstation, zodat snel naar het ziekenhuis kan worden gereisd. Zo wordt lijn 166 overdag gekoppeld aan buslijn 149 naar Nes a/d Amstel zodat het Ziekenhuis Amstelland vanuit Patrimonium/Oude Dorp rechtstreeks is te bereiken.

Lees ook:B&W: Openbaar vervoer blijft ‘redelijk’ bij bezuinigingen
Lees ook:BBA ernstig bezorgd over openbaar vervoer
Lees ook:Lijn 65 verdwijnt, 66 wordt 166
Lees ook:Busconsessie Stadsregio hoog beoordeeld
Lees ook:Informatie over tijdelijk vervoer lijn 51

Eén reactie op “B&W: openbaar vervoer bij bezuinigingen op peil

  1. frank bikker

    Kunnen overdag die kleine busjes niet meer gebruikt worden ( zie 149) Scheelt toch ook weer wat.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.