Grondverkoop A9-tunnel te optimistisch geraamd

Door voor de herontwikkeling van het A9-gebied (en aanleg van een tunnel voor die rijksweg) een complete projectorganisatie op te zetten, die een slordige negen miljoen euro heeft gekost, raakte de gemeente veel te afhankelijk van externe adviseurs. Tot die conclusie kwam de Rekenkamercommissie van de gemeenteraad. Het projectbureau werd door het vorige college spoorslags opgeheven, maar de miljoenen waren wel in het putje verdwenen.

De gemeentelijke bijdrage aan de tunnel (100 miljoen euro) zou uit het herontwikkelen van het gebied kunnen worden betaald. Maar de opbrengst uit de grondexploitatie werd veel te rooskleurig ingeschat, constateert de commissie. Er zijn wel financiële risico’s aangegeven, maar die zijn tot het aanbreken van de financiële crisis als laag beschouwd.

De rekenkamercommissie onderzocht het gemeentelijke besluitvormings tussen 2005 en 2014 rond het project. Met als doel de gebruikelijke open deur: lering te trekken uit wat er mis ging, voor toekomstige complexe en / of grote projecten.

 

Het doel van het project werd voor de Raad wel inzichtelijk gemaakt, de opeenvolgende besluiten stonden in logisch verband tot elkaar stonden en de Raad is altijd juist, volledig en tijdig geïnformeerd, blijkt volgems de Rekenkamercommissie uit het onderzoek. Maar over de kosten van de projectorganisatie, de aansturing en interne beheersing daarvan, was de informatie mager. Dat gold ook voor het inzicht in de taakverdeling tussen interne en externe leden van de projectorganisatie.

Het is volgens de commissie ook niet duidelijk of de Raad de beschikbare informatie gebruikte om bij te sturen. Zo is onduidelijk wat er met de resultaten van dynamische risicoanalyse en de second opinion (waartoe de raadscommissie A9 in 2009 opdracht gaf) is gebeurd.

 

De rekenkamercommissie adviseert de Raad bij de start van grote en / of complexe projecten aan te geven welke informatie nodig is voor kaderstelling en controle. En het college van B&W zou er naar haar mening goed aan doen voortdurend aandacht te schenken aan risicomanagement, vast te houden aan goed opdrachtgeverschap en te zorgen voor inzichtelijke informatie aan de Raad.

 

 

Lees ook:Raat: Rappprt over A9 klopt soms niet
Lees ook:Externe bureaus stappen na miljoenendans uit A9-project
Lees ook:Rekenkamercommissie: raad te weinig alert bij mislukte fusie sociale diensten
Lees ook:Directeur Cardanus vertrekt na golf van kritiek
Lees ook:Rekenkamer onnderzoekt informatie B&W aan gemeenteraad

Eén reactie op “Grondverkoop A9-tunnel te optimistisch geraamd

 1. gerben

  De Rekenkamercommissie keek de koe in de kont.
  Stadsstrand, Nieuw ICT, wat niet al staat nu weer op stapel.
  Net na schandaal rond inkoop-aanbesteding.

  Eeuwig jammer dat die tunnel er niet komt.
  Rijk en Provincie hadden de helpende hand kunnen bieden.
  Deden ze wel voor o.a. Badhoevedorp. Over bad gesproken.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.