Meanderbewoners willen informatie over A9

 

Minister Schultz van Haegen

De Belangenvereniging Meander Bewoners (BVMB) wil zo langzamerhand wel eens weten of die A9-tunnel en nou wel of niet komt. Zij constateert dat B&W al sinds juli vorig jaar niets meer van zich hebben laten horen. Er zou in de zomer van 2012 een alternatief voor de tunnel aan de raad worden voorgelegd, maar dat is er nog steeds niet, verzucht de BVMB in een brief aan het college. Overigens heeft wethouder Herbert Raat wel geregeld laten weten met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in gesprek te zijn om onder de Amstelveense bijdrage van € 100 miljoen uit te komen, waarvoor het vorige college een contract tekende. Dat geldt zou dan uit herontwikkeling van het gebied langs de A9 moeten komen, maar minister Schultz van Haegen heeft de Tweede Kamer inmiddels geschreven dat in de overeenkomst geen enkele relatie wordt genoemd tussen de Amstelveense bijdrage en de opbrengst van de gebiedsontwikkeling. Ofwel: hoe de gemeente aan de vastgelegde bijdrage komt, is haar zaak.

De minister is wel bereid te praten over die bijdrage, heeft ze gemeld. Dat schijnt nu al maanden te gebeuren, maar resultaten kan Raat nog steeds niet melden. Een ding is voor hem zeker: die honderd miljoen euro heeft de gemeente niet. Overigens lijkt de verbreding van de A9 later te worden uitgevoerd dan eerder de bedoeling was. Voor het Amstelveense gedeelte ervan wordt niet aan een tunnel, maar aan – goedkopere – overkapping gedacht. In oktober antwoordde de minister al op vragen van GroenLinks in de Tweede Kamer dat ‘technisch een andere oplossing’ dan een tunnel mogelijk is, waarmee kosten zijn te besparen. Ongetwijfeld sloeg dat op de overkapping. Die oplossing is volgens de minister in overleg met de gemeente tot stand gekomen, maar blijkbaar niet gecommuniceerd. Evenmin over het bestuurlijk overleg dat de minister in november met de ondertekenaars van de overeenkomst zou voeren. Het wordt nu wel tijd dat inwoners en gemeenteraad concrete informatie krijgen over wat er rond de A9-tunnel of overkapping is te verwachten, vindt de vereniging van bewoners in het Stadshart.

Lees ook:Meanderbewoners naar Raad van State om A9
Lees ook:Raat weigert nog openheid over A9-onderhandelingen
Lees ook:Minister: ‘zonder bijdrage gemeente geen A9-tunnel’
Lees ook:Bijdrage A9-tunnel desastreus voor gemeente
Lees ook:Minister belooft snel besluit over A9-tunnel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.