Fijnstof reductie systeem kan lucht rond A9 schoner maken

Terwijl vijf fracties in een brief aan de Tweede Kamer klagen dat de A9 zonder tunnel niet mag worden verbreed, onder meer wegens de schade voor de gezondheid door fijnstof, blijkt er eigenlijk nauwelijks een vuiltje aan de lucht. Dat bericht komt dan weer van B&W, na een proef met een fijnstof reductiesysteem. Dat verminderde – bij lage windsnelheden zoals op smogdagen – de schadelijke stof met 30 procent. Door een elektrisch veld te creëren in een bepaalde opstelling worden fijnstofdeeltjes als door een magneet aangetrokken en vastgehouden. Daardoor komen zij niet in de lucht terecht. Gedurende de hele proefperiode, die nu is afgelopen, werd met die vijf tot tien procent gereduceerd.En de fijnstof blijft in Amstelveen onder de rijksnorm, weten B&W van TNO. De gemeente participeert in het project ‘om te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen’ voor veilig stellen van de luchtkwaliteit, meldt het college. Volgens de gemeente is een reductiesysteem kansrijk voor het verbeteren van de luchtkwaliteit. Waarmee dus één van de argumenten om alleen met tunnel de weg te laten verbreden dreigt weg te vallen. Sterker nog: die systemen zijn primair ontwikkeld om de lucht juist in tunnels een beetje schoon te houden.  Ze verkeren nog in de ontwikkelingsfase, maar BAM Infratechniek maakt ze nu ook in producten voor de openbare ruimte, zoals straatmeubilair. Volgens B&W is met de afronding van de proef ‘een stap gezet in de verdere kennisontwikkeling van het instrument.’  Binnenkort bespreken de partners in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (Rijk, provincie, Stadsregio Amsterdam en gemeenten) de uitkomst van de proef en de mogelijke vervolgacties.

Voor het reductiesysteem leverde TU Delft het concept en BAM Infratechniek ontwikkelde het verder. De proef vond plaats tussen eind december 2011 en eind februari 2012 ter hoogte van afrit 4 van de A9. De proef werd mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Stadsregio Amsterdam. Die heeft de laatste jaren als partner in het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit subsidie beschikbaar gesteld aan een aantal gemeenten voor innovaties waarmee de luchtkwaliteit in de toekomst verder kan worden verbeterd.

 

Lees ook:Gemeente werkt mee aan proef reductie fijn stof A9
Lees ook:Geen vuiltje aan de lucht, wel lawaai in Bankrashof
Lees ook:Gemeente krijgt twee ton van regio voor betere luchtkwaliteit
Lees ook:Gemeente wil schonere lucht in de stad
Lees ook:Twee ‘schone’ vuilniswagens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.