Rijkswaterstaat wil Annakerk kopen

Rijkswaterstaat (RWS) wil best de Annakerk kopen en is daarover in gesprek met het bisdom Haarlem. Ben Viveen, projectleider voor de aanleg van de A9-tunnel, heeft dat gezegd tegen de speciale raadscommissie die zich met de A9 bezighoudt. Verkoop van de kerk aan RWS kan weinig anders betekenen dan dat die alsnog wordt gesloopt. Noodzakelijk is dat niet, meldden Viveen en wethouder Pols eerder, omdat de extra buis voor openbaar vervoer in de tunnel niet doorgaat. Maar de gemeente houdt, anders dan het kabinet, volgens wethouder Pols formeel nog steeds vast aan die extra buis, zei hij tegen de commissie. De pastorie van de Annekerk moet in elk geval weg. Volgens het kerkbestuur verdwijnt daarmee een belangrijk deel van de accommodatie voor de activiteiten van de parochie.

Volgens Viveen waren de noodzakelijke sloop van woningen in het Oude Dorp en de hogfere kosten de argumenten voor het kabinet om niet voor een extra ov-buis te kiezen. Maar ook de geringe winst voor het openbaar vervoer, want in een tunnel kunnen geen haltes komen. Het openbaar vervoer is sneller als het over het tunneldak gaat rijden, legde Viveen uit. Volgens Pols zet de gemeente zich in elk geval in voor verbetering van het openbaar vervoer.  Overigens kunnen er nog steeds redenen ontstaan die sloopt van woningen in het Oude Dorp nodig maakt, zei Viveen. Hij wees er op dat door verkleining van de tuinen de huizen minder waard worden langs de tunnelweg. En ook de bouwkundige staat kan een rol spelen.

Tijdens de werkzaamheden aan de weg en de tunnel kan de museumtramlijn niet worden gebruikt en zal de overlast voor de omwonenden heel groot zijn. Opnieuw bleek overigens de communicatie over het project dramatisch slecht. Een inspreker bij de commissie meldde dat hij pas drie weken in de Middeldorpstraat woont en niet weet wat hem staat te wachten. Pols vindt het nog te vroeg een speciaal loket voor de A9 in te richten. Wel is er bij de gemeente iemand die volgens hem alle vragen over het project kan beantwoorden.

Lees ook:ChristenUnie wil toch busbuis in A9-tunnel
Lees ook:Sloop Annakerk toch niet nodig
Lees ook:SP ziet trams op tunneldak A9 niet zitten
Lees ook:Tunnel A9: minstens tien jaar verder
Lees ook:College: tekening extra (OV)tunnelbuis oorzaak onrust sloop Annakerk

Eén reactie op “Rijkswaterstaat wil Annakerk kopen

  1. Hans vd Liet

    Manakker en zijn extreme vriendjes misgunnen het bisdom de centjes van de verkoopopbrengst! Daarom zitten ze zo te drammen dat die kerk behouden moet blijven. Hoogst onchristelijk!

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.