Klachten alle huizen Brentano nu pas openbaar

Een twee maanden geleden via de digitale achterkamer raadsweb naar de leden van de gemeenteraad verzonden kopie van een brief aan de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ), met klachten over de zorgcentra van Brentano, is nu door wethouder Herbert Raat openbaar gemaakt. De inspectie heeft de klachten eigenlijk naast zich neer – c.q.in een lade – gelegd en is niet van plan de wethouder op de hoogte te houden als die er in de toekomst van anderen bij haar binnen komen.

Dat schrijft zij in antwoord op de op 7 november aan haar gerichte brief, waarover ook de gemeenteraad niets doorgaf aan media en bevolking. Bij de gemeente kwam een reeks van klachten over het Huis aan de Poel en Klaasje Zevenster, nadat al eerder door B&W bij de inspectie was geklaagd over Nieuw Vredeveld aan de Rembrandtweg.

Over de twee andere tehuizen ontving de gemeente klachten over het feit dat bewoners te laat eten kregen, persoonlijke verzorging te wensen overliet (tanden werden niet gepoetst en mensen lagen urenlang in hun ontlasting), bewoners geen benodigde medicijnen kregen, een cliënte met een speciaal dieet een week op warm eten moest wachten, er geen hulp kwam bij het eten voor mensen die dat nodig hebben, regiomanagement niet – zoals toegezegd – terug kwam op klachten, belangrijke post (zoals een schema voorde trombasedienst en een spoedeisend bericht van het VU-ziekenhuis) niet tijdig werd bezorgd en een cliënte geen enkele reactie op de door haar gemelde koorts kreeg.

Veiligheid niet in geding

Nochtans ziet de Inspectie geen reden om op de gemelde gevallen (op casusniveau heet dat) in te gaan. De opgevangen signalen betekenen niet dat de veiligheid van de bewoners in het bijzonder en de zorg in het algemeen is bedreigd, meent zij. De wethouder heeft de brief van de inspectie aan de raadsleden doorgezonden.

De IGZ heeft wel de in aangedragen informatie over de tehuizen naar haar zeggen ‘opgeslagen’ en zal die mogelijk bij komende inspecties daar meewegen. Maar daar hoort de gemeente dus niets van. ‘Over eventuele in te zeggen acties door de inspectie in de toekomst krijgt u geen persoonlijke terugkoppeling”, schrijft IGZ aan de wethouder.

De gemeente moet mensen met klachten maar naar het landelijk meldpunt zorg verwijzen, laat IGZ weten. Dat is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09.00 tot 17.00 uur. Telefoon: 088-1205020. Zie ook: www.landelijkmeldpuntzorg.nl

De gemeenteraad had bij de wethouder op scherp zicht op de tehuizen aangedrongen. Raat zelf vindt ook dat daar nu eenmaal Amstelveners wonen, voor wie de gemeente verantwoordelijk is. Maar de inspectie gaat niet op de talloze individuele klachten in. Overigens opende de burgemeester recent een woontoren van Klaasje Zevenster, waarbij Raat als wethouder zorg niet aanwezig was.

 

Lees ook:Verbeterplan Nw Vredeveld op schema, zegt directie
Lees ook:Ook bij andere huizen Brentano problemen
Lees ook:Klachten zorg nu direct naar gemeente
Lees ook:Bezorgde Koops praat met Beth Shalom over zorgkwaliteit
Lees ook:Ook zorg over Amstelveense zorgcentra

3 reacties op “Klachten alle huizen Brentano nu pas openbaar

 1. Verpleegster Ans

  Den Haag vond het zo nodig allerlei zorgtaken over de schutting bij de gemeente te donderen, maar als er vanuit een gemeente wantoestanden worden gemeld betreffende beleid waar Den Haag over gaat, dan wordt er niet thuis gegeven.
  Het is toch de arrogantie ten top!
  Ook de onzelfstandige Amstelvener behoort tot onze gemeenschap en het is niet meer dan normaal dat een raad voor deze groep op komt en blijft opkomen.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jacob

  Het heeft dus geen zin om klachten in te dienen, bij welke instantie dan ook. De gemeente kán er niets mee en de inspectie dóet er niets mee. Prima geregeld, althans voor de verantwoordelijke bestuurders. Zolang zij niets doen, is er niets aan de hand.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Frank Bikker

   Integendeel gewoon mee doorgaan, anders wordt het geen nieuws ,goed nieuws. Op een bepaald moment zal men toch echt moeten reageren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.