Ontslag directie ziekenhuis kostte ruim half miljoen

Jacques Moors

Het financieel aan een zijden draadje hangende Ziekenhuis Amstelland was in totaal 680.000 euro kwijt aan het opstappen van de bestuurders Jacques Moors en Hans Broertjes. Daarvan betrof € 540.000 hun ontslagpremie. Onder de huidige Wet Normering Topinkomens (WNT) had dat niet meer gekund, maar volgens het ziekenhuis dateerden hun contracten nog van voordat die tot stand kwam.

Dat meldt RTL.Z. Het ziekenhuis zit de laatste jaren zwaar in de rode cijfers. Bovenop een verlies van € 3 miljoen in 2015 kwam in 2016 een verlies van € 1,3 miljoen. De cijfers over het lopende jaar zijn nog niet bekend. Volgens RTL.Z heeft het ziekenhuis, met 800 medewerkers en 88 medisch specialisten, een omzet van minder dan € 100 miljoen en hoort het tot de kleinste ziekenhuizen van Nederland. De accountant maakt zich zorgen over de continuïteit.

Het is duidelijk dat Moors en Broertjes het ziekenhuis in kommervolle financiële omstandigheden achter lieten, maar desondanks een ontslagvergoeding van respectievelijk € 215.000 en 324.450 euro ontvingen, terwijl onder de WNT daarvoor maximaal € 75.000 geldt voor bestuurders van (semi-) publieke instellingen. Behalve de premies kreeg Moors nog een vakantiedagen doorbetaald, wat neer kwam op extra kosten van € 78.000. En Broertjes bleef nog drie maanden aan als adviseur, wat € 51.000 kostte.

“Na hun vertrek viel een trits lijken uit de kast”, meldt RTL.Z. Daarmee moest interim bestuurder Ad Huijsmans aan de slag. Hij constateerde onder meer dat diverse samenwerkingsverbanden, waaraan met aandelen werd deelgenomen, veel te riskant waren. Huijsmans zette die stop. In totaal gaf het ziekenhuis € 3,6 miljoen aan incidentele kosten uit, inclusief de twee ontslagpremies.

 

 

Lees ook:Voorzitter bestuur ziekenhuis weg
Lees ook:Vertrouwensbreuk oorzaak vertrek directie ziekenhuis
Lees ook:Nieuwe bestuursvoorzitter ziekenhuis
Lees ook:1000 kraanvogels in ziekenhuis
Lees ook:Gemeente: zorg over leiding ziekenhuis

17 reacties op “Ontslag directie ziekenhuis kostte ruim half miljoen

 1. Heikneuter

  Als iemand in de zorg op de werkvloer niet voldoet wordt ie ie zonder meer ontslagen. Volgens mij mogen deze hoge ontslagpremies niet meer sinds men de grens op 75.000 heeft gesteld, ook al waren ze voor die tijd al in dienst.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Jan Demming

  Buitenproportioneel. En dat voor een ziekenhuis dat financieel al in zulk zwaar weer verkeerd. En wat die zakkenvullers betreft: net zulke hufters als al die andere.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rode Paprika

   En dan denk ik…ben daar goed geholpen met mijn borstkanker, maar misschien wel veel te veel betaald? HOE krijg je teveel betaalde eigenrisico terug?

     /   Beantwoorden  / 
   1. F. Wijlens

    @Jan Demming,

    Buiten proportie? Dat ben ik met u eens en ik herken wanbeleid van een kilometer afstand, dat soort deelnemingen behoren niet tot de kerntaak van instellingen voor het algemeen nut. Net zo als met geleend geld gokken op de kapitaalmarkt geen kerntaak van de sociale woningbouw is.

    Daarnaast moet ik u zeggen dat u op mij als een gigantische hufter overkomt

      /   Beantwoorden  / 
    1. Frank Bikker

     @ Jan Mijn vader zei vroeger altijd:”Je wordt nooit overreden door een Mercedes, maar wel door een poepkar.”
     Deze minderwaardige opmerking slaat in deze context werkelijk nergens op.

       /   Beantwoorden  / 
    2. Jan Demming

     Liever dat u dat zegt dan iemand die ik serieus moet nemen.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Jan Demming

      En met mijn bovenstaande reactie bedoel ik uiteraard de weledele heer Wijlens.

        /  
     2. F. Wijlens

      @Jan,

      Bedankt dat u mij zo serieus neemt! De beste wensen nog : )

        /  
 3. Jan Demming

  Ach, er zullen voor bepaalde personen/posities in ons land wel uitzonderingen bestaan, denk je ook niet?

    /   Beantwoorden  / 
  1. F. Wijlens

   @Jan Demming,

   Dat ben ik 100% me u eens. Zo hebben wij bv mensen op extreemlinks/rechts(*) die groot fan zijn van bv Orban, Putin, Erdogan, Wilders, Trump, Maduro, ayatollah Khamenei etc, vroeger deed men dat al met bv Slobodan Miloseviç, Saddam Hoessein, Adolf Hitler en Pol pot en kornuiten.

   (* zelf spreek ik liever over geestelijk gehandicapt links/rechts)

   Op de een of andere manier is het hier te lande de normaalste zaak van de wereld dat onze media en politiek voor minstens een derde gevuld is met dit soort types en nog erger is dat helemaal niemand er wat van zegt en de rechter bij vastgestelde strafbare feiten zich voor de eigen neus laat beledigen en ondermijnen en dan geen straf oplegt.

   Denk hier bv ook aan de SP en Groenlinks die openlijk fan zijn van de regimes in Venezuela en Iran:
   https://nos.nl/artikel/2210153-sergeant-in-venezuela-opgepakt-voor-doodschieten-zwangere-vrouw.html
   https://www.volkskrant.nl/opinie/-nederland-grijp-de-kans-om-de-iraanse-bevolking-te-steunen~a4552258/

     /   Beantwoorden  / 
 4. Heikneuter

  Tja, maar je wordt erg zielig gevonden binnen hun kringen als je als WW niet meer dan 2000€ netto kan krijgen/mnd kan krijgen. Dat moet toch wat gecompenseerd worden!!!! 😜😜😜😜

    /   Beantwoorden  / 
 5. Jan Nepreus von Balluseck

  Toch blij dat zo’n Moors een half miljoen mee heeft gekregen. Je moet er toch niet aan denken dat deze mensen zich gaan vervelen en op straat rond gaan hangen. Beschaafde maatregel !

    /   Beantwoorden  / 
 6. Heikneuter

  Ach niet getreurd ze kunnen altijd nog terecht op het Werkplein van Maaike van Veeningen van D’66 .😂😂

    /   Beantwoorden  / 
 7. DatMoetAnders

  Het ziekenhuis werd overreden door een hele dure auto en zal nu die klap moeten zien te overleven.

  De toezichthouders verdienen toezicht. Er zijn mensen die dit soort salarissen in de zorgverlening normaal vinden.

  Mensen die zo veel geld verdienen, zijn te veel bezig met de besteding daarvan: Groter huis, duurdere auto, groter jacht, verre reizen. Zij hebben te weinig aandacht en tijd voor datgene waarvoor zij (te veel) betaald worden.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Heikneuter

   Een bestuurder mag best een bonus krijgen, maar dan moet hij het ook significant verdiend hebben en niet in zoals in dit geval een grote puinhoop achterlaten.

     /   Beantwoorden  / 
  2. DatMoetAnders

   Iedereen verdient een bonus, niet alleen overbetaalde bestuurders.

   De verschillen tussen top en werkvloer zijn schrijnend. Terwijl de top honderdduizenden euro’s per jaar ontvangt, is er geen geld voor fatsoenlijke koffie voor de medewerkers.

     /   Beantwoorden  / 
 8. Heikneuter

  Dat laatste is ook weer waar, zeker in semi overheidsfuncties, waarbij velen op de werkvloer tot op het bot qua rechtspositie en betaling uitgeknepen worden.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.