VVD wil betere AED-burgerharthulp in de stad

Rob Ellermeijer

Volgens de VVD in de gemeenteraad weten veel Amstelveners niet waar zich de dichtstbijzijnde Automatische Externe Defibrillator (AED) bevindt. Daarover maakt de fractie zich zorgen. Dat bleek al in de raadscommissie Burgers en Samenleving (B&S) van 29 november, toen de fractieleden Bas Zwart en Rob Ellermeijer om maatregelen vroegen. Een AED is een apparaat voor reanimatie bij een hartstilstand.

Wethouder Herbert Raat zegde in de commissie toe in de komende twee maanden de vereiste voorstellen hiervoor uit te werken. “Daarmee mag Amstelveen volgend jaar een werkbare burgerharthulp tegemoet zien”, zegt raadslid Ellermeijer, die constateert dat bij een hartstilstand iedere minuut telt voor een levensreddende reanimatie. Daarbij is het van levensbelang dat een AED beschikbaar is en de reanimatie juist wordt uitgevoerd.

De VVD pleit voor een netwerk van goed opgeleide burgers, die weten waar de apparaten zijn te vinden en hoe zij er mee om moeten gaan. Er zijn in Amstelveen volgende de fractie wel voldoende AED’s beschikbaar bij bedrijven, verenigingen en maatschappelijke organisaties, maar die zijn s’ avonds na 18.00 uur en in het weekend meestal niet meer bereikbaar.

“Bovendien blijkt bij aanschaf van AED’s door verenigingen aan vrijwilligers wel een reanimatietraining te zijn gegeven, maar

Bas Zwart

opfriscursussen en nieuwe trainingen zijn minder goed georganiseerd”, zegt burgerraadslid Bas Zwart.

Volgens de VVD bleken bij navraag de meeste Amstelveners onbekend met de plaats waar AED’s beschikbaar zijn. De partij zegt zich grote zorgen te maken over inwoners die bijvoorbeeld thuis een hartstilstand krijgen, zeker als er geen beschikbare AED te vinden is.

 Netwerk

Ellermeijer en Zwart willen inwoners netwerk opzetten van getrainde vrijwilligers en de bereikbaarheid van de AED’s verbeteren. Er zouden wat hen betreft bijvoorbeeld meer AED’s in de woonwijken beschikbaar moeten zijn. En met de HartVeiligWonen App kan het netwerk van vrijwilligers en beschikbare AED’s in beeld worden gebracht.

“Met een actieve burgerharthulp kunnen vrijwilligers, mede na een melding bij 112, worden ingeschakeld om in de eerste minuten na een hartstilstand met een AED acuut een reanimatie uit te voeren”, zegt Ellermeijer. “Bij andere gemeenten werkt een dergelijke burgerharthulp goed en het aantal levens dat hierdoor extra wordt gered is indrukwekkend. Daarnaast is het essentieel dat sportverenigingen en maatschappelijke organisaties, waar AED’s aanwezig zijn, beschikken over goed getrainde vrijwilligers.” Hij wil dat die met de gemeente onderzoeken of die trainingen en opfriscursussen collectief ingekocht kunnen worden.

 

 

 

 

 

Lees ook:Subsidie van gemeente voor aanschaf AED
Lees ook:Onthulling defibrillator in Westend
Lees ook:VVD blij met pinbus collectanten
Lees ook:Gemeente wil meer AED’s en training in reanimatie
Lees ook:Publiekscampagne: brandweer komt ook voor reanimatie

Eén reactie op “VVD wil betere AED-burgerharthulp in de stad

  1. Jan De Bellefroid d'Oudoumont

    Prima, Rob. Dit zijn tenminste onderwerpen waar men niet zoveel last van heeft als de VVD zich daarmee bezighoudt.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.