Weer klachtenregen over Nieuw Vredeveld

Herbert Raat

“Binnen twee jaar is Nieuw Vredeveld weg”, zegt een medewerkster van wat ooit het beste zorgcentrum van Amstelveen was. Nadat hij in maart al alarm had geslagen, heeft zorgwethouder Herbert Raat (VVD) nu opnieuw een aangetekende brandbrief naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg gestuurd, waarin hij vraagt onmiddellijk in te grijpen.

Hij deed dat op basis van hem door familie van bewoners gesignaleerde wantoestanden in het gebouw aan de Rembrandtweg. Die stuurde hem foto’s van ernstig vervuilde kleding en uitwerpselen op vloeren.

In een brief aan de (telefonisch voor hem onbereikbare) directie van Brentano, waaronder ook bijvoorbeeld ’t Huis aan de Poel en Klaasje Zevenster vallen, maakt Raat zijn zorg voor kwetsbare inwoners van Amstelveen kenbaar. Hij heeft eerder aangeboden geld voor te schieten in hun belang en herhaalt dat aanbod.

In een aan de Inspectie gezonden brief laat hij weten dat van een eerder door Brentano opgesteld verbeterplan kennelijk weinig terecht komt. ‘Helaas moet ik constateren dat dit nog niet tot de gewenste verbetering van de zorgverlening heeft geleid”, schrijft Raat.

Incidenten

Volgens directeur Lies Zuidema van Brentano staat de inspectie achter dat plan en heeft Raat de privacy van bewoners geschonden door foto’s van bevuilde kledingstukken, vloeren en meubilair te publiceren. Naar haar mening zijn dergelijke momentopnamen in het tehuis vaak te nemen, omdat bewoners – veelal dementerenden – zich dikwijls bevuilen. “Je kan niet iemand elke vijf minuten verschonen”, vertelde zij aan de Telegraaf.

Raat zou na eerdere constatering van een slechte situatie in het tehuis nog een keer langs komen om de verbeteringen te zien, maar ziet daarvan nu af, schrijft hij aan Zuidema. Hij heeft de foto’s en de klachten van familieleden ook naar de inspectie gestuurd.

“In maart van dit jaar bereikten mij de eerste signalen van onvoldoende en niet tijdige zorgverlening in verpleeghuis Nieuw Vredeveld”, brengt hij de inspectie in herinnering. “Van de betrokkenen begrijpen wij dat de medewerkers van het verpleeghuis zich met hart en ziel inzetten, maar de leiding is kennelijk niet in staat om de problemen structureel op te lossen.”

In zekere zin zit Raat wat Nieuw Vredeveld betreft dicht bij het vuur, omdat familie van iemand uit de VVD-fractie in de gemeenteraad er woont. Zuidema spreekt tegen dat het in het tehuis een puinhoop is, het beeld dat stelselmatig naar buiten is gekomen. Zij doet de klachten af als incidenten en meent dat de bewoners nog steeds met plezier in Nieuw Vredeveld verblijven.

Brentano

Nieuw Vredeveld was voorheen een verzorgingshuis van de Hervormde Gemeente en stond uiterst goed bekend. Die roem verdween als sneeuw voor de zon toen het een verpleeghuis van Brentano werd. De koepel, eerst Stichting Bejaardenzorg Amstelveen (met het Huis aan de Poel) geheten, nam die nam over van het tehuis aan de Klaasje Zevensterlaan bij de fusie daarmee, kennelijk omdat Brentano een beter imago had. De afkorting SBA kon blijven: De B werd Brentano in plaats van Bejaardenzorg. De naam van het voormalige rooms katholieke huis aan de Klaasje Zevensterlaan werd die van de straat.

 

 

Lees ook:Verbeterplan Nw Vredeveld op schema, zegt directie
Lees ook:Nieuw Vredeveld fuseert met Brentano
Lees ook:‘Heel AV kent wantoestand Nieuw Vredeveld’
Lees ook:Woontoren Brentano geopend
Lees ook:Wethouder loopt mee in zorgelijk Nieuw Vredeveld

7 reacties op “Weer klachtenregen over Nieuw Vredeveld

 1. Frank Bikker

  Blijf lekker drammen Herbert. Schending van privacy is natuurlijk onzin, waar manager Lies het over heeft.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Gerrit

   “Blijf lekker drammen Herbert.”

   Maar wat heeft dat te maken met Lies?

   Herbert heeft het helemaal niet over privacy toestanden.

   Het drammen van Frank Bikker neemt ongekende vormen aan.

     /   Beantwoorden  / 
 2. Rode Paprika

  Er zit iemand van de VVD ter huize, dus vandaar. Alleen zal het daardoor wel via de mazen van de wet alsnog goedgekeurd worden. Wat mij betreft een ons-kent-onsje.

    /   Beantwoorden  / 
  1. onskentons

   Je kunt zeggen wat je wilt over RP, maar het klopt altijd wat hij/zij zegt/schrijft.

   De enige persoon die een beetje in de gaten heeft hoe de ambtenarij/vriendjes/kartel politiek een beetje in elkaar steekt.

   Ik blijf leren van deze commentator, dank u wel.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Wil je mij er dan buiten laten .

      /   Beantwoorden  / 
 3. Kaas

  Misschien moet Raat ook eens naar andere verpleegtehuizen van Brentano gaan. Er zijn er die beter draaien maar ook net zo slecht.

    /   Beantwoorden  / 
  1. jo

   een konijn heeft het nog beter dan iem in huis ad Poel,inspectie al ingelicht

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.