Internetforum ver dementie op komst

In Amstelveen wordt aan de ziekte dementie veel aandacht besteed. Dat was althans een constatering op de eerste bijeenkomst voor mantelzorgers, familie en naasten van jonge mensen met dementie, die dinsdag 11 april werd gehouden in wijkcentrum Westend plaats. Daar werd besloten een internetforum op te richten waar mantelzorgers en naasten in een veilige omgeving informatie, verhalen en ervaringen kunnen vinden en vragen kunnen stellen aan lotgenoten en professionals.

Het ging in die meeting over hulp aan dementie bij jongeren. In de regio Amsterdam – Amstelland – Meerlanden worden ongeveer 600 mensen op jonge leeftijd getroffen door een vorm van dementie.

In Amstelveen worden trainingen in het omgaan met dementie door de gemeente georganiseerd en momenteel druk bezocht. Het taboe wordt langzaam kleiner en men accepteert steeds meer dat mensen met de ziekte naar vermogen zelfstandig meedraaien in de stad, werd er gezegd. Toch is er rondom dementie bij jongeren (<65) volgens Alzheimer Nederland nog veel onduidelijk. ’Tot nu toe is dementie altijd met ouderdom in verband gebracht en hulp en ondersteuning richt zich dan ook op die hogere leeftijd.’

Niet alleen

Op initiatief van het afdelingsbestuur Amstelland en Meerlanden van Alzheimer Nederland is de projectgroep ‘Jonge mensen met dementie’ opgericht. Tijdens de eerste bijeenkomst met mantelzorgers en naasten van jonge mensen met dementie was er een heldere presentatie over het verloop van de ziekte, over wat naasten kunnen verwachten en hoe ze zich kunnen voorbereiden. Het ontmoeten van lotgenoten gaf steun, tijdens de eerste meeting. “Het blijkt dat je niet alleen bent”.

Daarom gaat de projectgroep door met het organiseren van de bijeenkomsten voor mantel¬zorgers. De vorm zal gelijk blijven: informatie geven, ervaringen delen en lotgenoten ontmoeten. De organisatie wil meer mensen in de regio bereiken voor de bijeenkomsten en het besloten forum. Men kan zich aanmelden bij Jeantien Brugma, [email protected], telefoon 06 23708097. Informatie over de projectgroep is te vinden op de site van Alzheimer Nederland: www.alzheimer-nederland.nl/projectgroep

 

 

Lees ook:Bijeenkomst mantelzorg jongeren met dementie
Lees ook:Meeting voor jonge mensen met dementie
Lees ook:Meeting zorg-professionals jonge dementerenden
Lees ook:Meeting over jonge dementen nu in Meent
Lees ook:Alzheimer café in de Luwte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.