Alzheimer café april weel vroeger

Er wordt weer een Alzheimer Café gehouden in de Luwte van Zonnehuisgroep Amstelland, Wimbledonpark 361, op donderdag 20 april (19.30 uur). Wegens Koningsdag op 27 april is het café een week vervroegd.

Gespreksleider Annetje Bootsma, SOG-arts, komt er praten over seksualiteit en intimiteit. Die zijn ook voor mensen met dementie belangrijk. Bootsma spreekt samen met gespreksleider Cornelie Swart over mogelijke problemen op dat gebied bij mensen met dementie.

Intimiteit kunnen delen is een belangrijk en positief aspect voor partners om de zorg goed vol te houden. Ook seksuele gemeenschap kan zowel voor ouderen met dementie als voor hun partners heel fijn zijn omdat men juist minder gehinderd wordt door die nare ziekte en achteruitgang van geheugen.

Maar bij toename van lichamelijke zorg kan intimiteit zowel door verzorgers als patiënt als ongemakkelijk en ongewenst worden ervaren. En seksualiteit kan vervelend uitpakken bij dementie als de partner ontremd raakt, na opname verliefd wordt op een ander, of als men als partner zo in de zorgrol zit, dat seksualiteit de grens en bescherming voor zichzelf doorbreekt. Het bespreken van problemen met intimiteit en seksualiteit met de kinderen of naasten is vaak lastig.

Vragen

S.O.G.-arts Annetje Bootsma zal ingaan op problemen, vragen en onzekerheden op het gebied van intimiteit. Uiteraard is er uitgebreid gelegenheid tot het stellen van vragen.

Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator van de Alzheimer Cafés Regio Amstelland en Meerlanden, e-mail: [email protected]

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. Men hoeft zich niet van te voren aan te melden, man kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

 

Lees ook:Alzheimer café in De Luwte
Lees ook:‘Vroegsignalering’ in Alzheimer café
Lees ook:Meeting over jonge dementen nu in Meent
Lees ook:Alzheimer Café Amstelveen in De Luwte
Lees ook:Alzheimer café over diagnose bij dementie

5 reacties op “Alzheimer café april weel vroeger

 1. Gerben

  Ook aandacht voor LGTB?

    /   Beantwoorden  / 
  1. Rotary-vriendje

   Wat een overbodige opmerking, Gerben. Seksualiteit is seksualiteit en slaat dus op alle vormen daarvan.

   Misschien heel incorrect van mij, maar waarom moet het altijd gespecificeerd worden? Als de dood dat we minderheden kwetsen. Misschien voor iedereen beter als we eens uit die kramp schieten.

     /   Beantwoorden  / 
 2. PeterPC

  Het is trouwens LGBT. Gerben behoort zeker een halve eeuw tot die groep, maar heeft nog steeds moeite met de juiste afkorting.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Gerben

  Moedig. Goed dat er in de Luwte aandacht is voor sex.
  Bootsma & Swart, hoor graag over de aanpak nadien.

    /   Beantwoorden  / 
 4. Gerben

  Sex in de Luwte. Annetje en Cornelie, hulde. Zeg ons hoe we kunnen helpen.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.