Alzheimer café over diagnose bij dementie

Er wordt  donderdag 26 januari (19.30 uur) weer een Alzheimer Café in woonzorgcentrum De Luwte van Zonnehuisgroep Amstelland gehouden (Wimbledonpark 361). Gastspreker Sigfried Schouws, neuropsycholoog bij GGZ Ingeest, en gespreksleider Job van Amerongen zullen spreken over het belang van diagnose bij dementie.

In de praktijk blijkt dat veel mensen met dementie en hun naasten lang thuis zelf “aanrommelen” voordat ze aan de bel trekken omdat het echt niet meer gaat. De signalen, de vergeetachtigheid en het “niet-pluis-gevoel” worden niet herkend als symptomen van dementie.

Het is belangrijk om dementie in een zo vroeg mogelijk stadium te herkennen en te diagnosticeren. Zowel de mantelzorger als de betrokkene zelf kan dan vanaf het begin goed worden begeleid. Het onbegrip over veranderd gedrag wordt weggenomen doordat de naasten worden geïnformeerd over de verschijnselen die horen bij dementie. Maar ook de mogelijkheden die er zijn op het gebied van ondersteuning, hulpmiddelen, zorg, activiteiten zijn effectiever als zij eerder in het ziekteproces kunnen worden ingezet.

Signalen

Sigfried Schouws zal uitleggen waar men op moet letten bij bepaalde signalen, hoe men normale vergeetachtigheid van beginnende dementie kan onderscheiden en wat het belang is van de juiste diagnose.  Voor meer informatie kan men contact opnemen met de coördinator van de Alzheimer Cafés Regio Amstelland en Meerlanden, e-mail: [email protected]

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, jong en oud, familie, mantelzorgers, hulpverleners en overige belangstellenden. Men  hoeft zich niet van te voren aan te melden, maar kan gewoon binnenlopen. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

 

 

Lees ook:Alzheimer Café over vroege signalering dementie
Lees ook:‘Vroegsignalering’ in Alzheimer café
Lees ook:Alzheimer café in de Luwte
Lees ook:Gesprek met dementie patiënt in AC
Lees ook:Bijeenkomst mantelzorg jongeren met dementie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.