Groepen dementie Vita Amstelland scoren 8,8

Vita Amstelland heeft vier Ontmoetingsgroepen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers in Amstelveen en Uithoorn die via een enquête zijn gewaardeerd met een 8,8.  Vanaf 2015 heeft er landelijk een grote financiële en organisatorische transitie plaats gevonden, namelijk van de AWBZ naar de WMO. Ook is in die tijd de werkwijze gekanteld van aanbod gericht naar eigen kracht gericht. Voor Vita tijd voor onderzoek via enquête naar tevredenheid en effecten. Deze enquête gaf een opmerkelijk hoge score.

Er is door deelname aan de Ontmoetingsgroepen sprake van positieve sociale effecten (contacten met andere deelnemers), mentale effecten (stemmingsverbetering en minder depressiviteit), fysieke effecten (in beweging blijven en eetlust) en activering (geheugentraining en zinvolle dagbesteding). Aan de mantelzorgers is gevraagd of zij zich minder belast voelen sinds zij en hun naasten gebruik maken van de Ontmoetingsgroep: 95 % antwoordt hierop ‘ja’ of ‘eigenlijk wel’.

Het cliëntwaarderingsonderzoek ook aanbevelingen op, zoals dat meer aandacht voor mantelzorgers moest worden geboden. Hun rol wordt in de participatiesamenleving van steeds groter belang. Naast het bieden van gespreksgroepen voor mantelzorgers van mensen met dementie nemen de Ontmoetingsgroepen van Vita Amstelland deel aan het driejarig project Ontmoetingscentra 3.0 van het VUmc waarin o.a. onderzoek wordt gedaan naar twee ondersteuningsprogramma’s voor mantelzorgers. Zo zullen de Ontmoetingsgroepen zich gericht blijven inzetten voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

 

 

 

 

Lees ook:Dementie: wordt ook in AV epidemie
Lees ook:Ook symposium over dementie
Lees ook:Alzheimer café over muziek bij dementie
Lees ook:Alzheimer café in de Luwte
Lees ook:Alzheimer Café in Woonzorgcentrum ‘De Luwte’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.