Zorg voor mantelzorgers

Of wie een familielid, vriend, buurman of überhaupt iemand anders verzorgt, zich nu maar even aan wil melden. Bij Mantelzorg & Meer, de regionale organisatie die een gat in de markt heeft ontdekt, nu om financiële redenen de zorg steeds meer van professionals naar vrijwilligers gaat. Waarbij de overheid dan zegt dat zij de sociale samenhang in de wijken op het oog heeft. Geleuter natuurlijk. Het gaat gewoon om poen.

Bij Mantelzorg & Meer kunnen mantelzorgers kosteloos terecht met vragen over de materie, laat de club weten. En de organisatie zet ook vrijwilligers in, die ‘het zorgen een paar uur per week van u overnemen’. Nou ja, een paar uur waarin de zorgverlener bijvoorbeeld even naar de kapper kan of zo. Zet natuurlijk niet echt zoden aan de dijk, maar houdt in elk geval die regionale instelling met wél betaalde krachten overeind.

Mantelzorg en Meer is overigens het bewijs van de complexiteit van de zorg. Logisch natuurlijk, want het moet niet al te simpel zijn. Als iedereen weet waar hij moet zijn en er te weinig muren overblijven, kost het alsnog teveel geld. Hoewel bij al die instellingen natuurlijk ook betaalde krachten werken.

Mantelzorg en Meer soms een aantal vragen op waarop zij het antwoord weet. Zoals: Waarvoor en hoe kan ik hulp inschakelen? Welke zorg- en hulpinstanties zijn er in mijn omgeving? Welke financiële regelingen zijn er? Hoe vraag ik een indicatie aan? Wat kan ik met mijn werkgever regelen? Hoe versterk ik mijn sociale netwerk? Waar vind ik emotionele ondersteuning?

Wie met dergelijke vragen rondloopt, wordt bij haar door ‘deskundige mantelzorgconsulenten’ verder geholpen, zegt ze. Of dat dat mensen zijn die zelf ooit aan mantelzorg hebben gedaan en dáárdoor het klappen van de zweep kennen, is niet duidelijk. De kans bestaat natuurlijk dan en tegen een mantelpakje achter een bureau praat.

Maar de club moet natuurlijk wel klanten krijgen. Vandaar de oproep: ‘Meld ons dat u mantelzorger bent, dan houden wij op de hoogte van ons aanbod.’ Dat bestaat onder meer uit cursussen over omgaan met dementie en niet aangeboren hersenletsel, gespreksgroepen, mantelzorgcafés, informatiebijeenkomsten en de ‘Dag van de Mantelzorg’. Men komt aan mantelzorg niet meer toe, zogezegd…. Voor informatie en aanmelden”020 333 53 53, [email protected] en www.mantelzorgenmeer.nl.

 

 

Lees ook:Vrijwilligers gezocht voor mantelzorg
Lees ook:Mantelzorg
Lees ook:Mantelzorgers tevreden over geboden hulp
Lees ook:Vrijwillig…
Lees ook:Informatie bijeenkomst over haken en ogen mantelzorg

10 reacties op “Zorg voor mantelzorgers

 1. Frank Bikker

  Deze “mantelpakjes” kunnen beter zelf in de zorg gaan werken inclusief hun managers. Zonde geld! Ga eens echt wat doen. Hoeveel kost deze ongein, eigenlijk?

    /   Beantwoorden  / 
 2. Robert van Waning

  Is M&M een B.V. of een Stichting? Is dit een column of een advertentie? Hoe denken de hier dominante (neo)liberalen over deze vorm van marktwerking?

    /   Beantwoorden  / 
 3. Rotary-vriendje

  Ik heb de dames van Mantelzorg en Meer meegemaakt op een studiemiddag waar allerhande participatiegroepen aan mee deden. Je krijgt dan geoliede verhalen te horen van D66-achtige dames met net iets te dure mantelpakjes aan – maar ja, ze voelen zich ook wel even iets meer dan wie ze vertegenwoordigen – die daar wel even vertellen hoe de wereld en problemen van de mantelzorger er uit ziet. Zelf nog nooit een stap in een zorginstelling, laat staan werkvloer gezet. Nee, wij zijn hoog opgeleid en hebben onderzocht hoe mantelzorg het beste begeleid kan worden. De industrie van de coachingsterreur. Brrrrr.

    /   Beantwoorden  / 
 4. PeterPC

  Geoliede D66 dames? Heerlijk, mogen direct mij de mantel uitvegen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Biggie Mamma

   Gezien je leeftijd nog maar eventjes geduld.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Nog langer wachten, Mammalia?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Rotary-vriendje

   Eéntje kleedde zich helemaal uit. Ik schrok. Ik zei: “Ik weet niet wat je nu hebt aangetrokken, maar het moet nodig gestreken worden.”

     /   Beantwoorden  / 
   1. frank

    Over wie heb je het nu?
    Biggie Mamma of PC?

      /   Beantwoorden  / 
   2. PeterPC

    Briljant, Rotary. Sjapo.

      /   Beantwoorden  / 
 5. Frank Bikker

  Deze club is in ieder geval gehuisvest in een riant kantoorpand + winkel met vele dure spullen aan de Laan der Helende Meesters. Het lijkt mij toch al wat goedkoper om zich te vestigen op 1 of ander industrieterrein. Ze hebben een prachtige website, waarop allerlei foto’s staan van gelukkige “cliënten” en “mantelzorgers”. (modellen dus!)

  Hoeveel mensen zij in loondienst hebben, weet ik niet, maar het lijkt me dat veel van deze mensen zich beter kunnen inzetten bij de zorg. Lijkt mij wat beter besteed geld.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.