Meer foute indicaties Langdurige Zorg

Herbert Raat

Wethouder Herbert Raat van Zorg (VVD) lijkt met het in het nieuws komen van de foute (en nodeloos kostbare) indicatie voor zorg aan het echtpaar Woudstra een vaker voorkomend heikel probleem te hebben aangesneden. Inmiddels zijn bij de gemeente elf andere meldingen binnen gekomen over compleet verkeerde toepassing van de zogenoemde Wet Langdurige Zorg compleet.

De meldingen kwamen van negen inwoners uit Amstelveen en twee mensen van buiten de gemeentegrenzen. Ook bij hen werkten instellingen langs elkaar heen, waardoor de betrokkenen – net als het echtpaar Woudstra – moeten betalen voor niet ontvangen zorg.

Op 21 maart stuurde Raat een brandbrief aan partijgenoot Sjoerd Potters, lid van de Tweede Kamer en portefeuillehouder WMO en Langdurige Zorg in de Tweede Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In die brief vroeg de wethouder om hulp bij een Kafkaiaanse situatie in Amstelveen. De familie Woudstra betaalde maandelijks €701,80 voor zorg waar zij geen gebruik van maakte. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft deze situatie inmiddels opgelost. Staatssecretaris van Rijn stuurde daarover op 1 april een brief naar de Tweede Kamer.

Over de andere in dezelfde situatie als echtpaar Woudstra verkerende inwoners heeft gemeente contact opgenomen met het ministerie. Aangezien het hier om landelijke wetgeving gaat, en de gemeente niet over de informatie beschikt om iedere situatie te bekijken, is afgesproken dat zij alle binnengekomen meldingen aan het ministerie doorgeeft. Voorwaarde is dat de betreffende personen dit ook willen. Het ministerie onderzoekt vervolgens of ook voor deze inwoners een oplossing mogelijk is.

 Systeem

“Het bleek dat de situatie bij de familie Woudstra geen op zichzelf staand geval was,” aldus de wethouder. “We hebben al van verscheidene vergelijkbare situaties in Amstelveen gehoord en wie weet hoeveel inwoners er nog buiten onze gemeentegrenzen tegen dit probleem aanlopen. Het ministerie heeft de situatie bij de familie Woudstra snel en adequaat opgepakt. Gelukkig heeft het ministerie de toezegging gedaan ook een oplossing te zoeken voor de andere inwoners die tegen deze problematiek aanlopen.”

Het echtpaar Woudstra had zich op advies van de huisarts vast voor op de WLZ gebaseerde zorgverlening aan de heer Woudstra laten inschrijven, maar maakte daarvan nog geen gebruik. Het Zorgkantoor gaf hem wel de daarbij behorende indicatie, waarvoor ook de daarbij behorende factuur maandelijks naar huize Woudstra ging, zonder dat de zorg werd geleverd. Die bleef, zoals voorheen, bij dertig minuten per week en niet gebaseerd op de WLZ. Na bij tal van instanties, inclusief de Nationale Ombudsman, tevergeefs te hebben aangeklopt, stapte mevrouw Woudstra naar de wethouder, die in Den Haag alarm sloeg. Daarbij vermeldde hij dat mogelijk meer huishoudens in Nederland in dezelfde Kafka toestand verkeren. De instanties zeiden het systeem niet terug te kunnen draaien. Dat kan na de ministeriële inmenging blijkbaar wel.

 

 

Lees ook:Raat klaagt bij Kamerfractie over Kafka in zorg
Lees ook:Zorgindicatie nu tóch terug gedraaid
Lees ook:Raat: ‘Vleermuizen regeren dit land’
Lees ook:Gemeente vindt ziekenhuis belangrijk voor inwoners
Lees ook:Fonds voor suggesties voor zorg en welzijn

Eén reactie op “Meer foute indicaties Langdurige Zorg

 1. Katrijn

  Even landelijk uitrekenen
  17 miljoen/ 80000= ongeveer 220 Dat weer maal 11= 2420 te hoge indicaties. Wat gebeurt met de rest?

  Het zoveelste foutje van onze sociaaldemocratische staatssecretaris van Rijn, vermag SuperRaat het weer recht weet te breien, terwijl de Nationale Ombudsman dat niet kan.

  Is toch de omgekeerde wereld in een democratie.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.