Raat klaagt bij Kamerfractie over Kafka in zorg

Raat toont brief aan mevrouw Woudstra

Een ouder Amstelveens echtpaar moet ruim € 700 betalen voor zorg die het niet krijgt. Tegen die misstand heeft wethouder Herbert Raat van Zorg, na een uitvoerig gesprek met het stel, uitvoerig geprotesteerd bij zijn VVD-partijgenoten in de Tweede Kamer. Het paar werd de dupe van de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Laat de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de telefoon pakken om hier doorheen te breken, adviseert Raat.

Het komt er kort gezegd op neer dat het echtpaar niet meer van een WLZ-indicatie af kan komen. Het is een Kafka-achtige situatie, waardoor mogelijk meer mensen in het land in de knel zijn gekomen, denk Raat. De man van het echtpaar Woudstra liet zich wegens een progressieve somatische ziekte, op advies van de huisarts alvast bij zorginstelling Brentano inschrijven (voor als hij op den duur niet meer zelfstandig kan wonen), waarvoor hij een WLZ-indicatie kreeg, en staat nu op een soort slapende wachtlijst.

Brentano levert ook overbruggingszorg van 30 minuten per week, waarvoor de eigen bijdrage € 28,40 bedraagt. Maar hij kreeg een brief waarin staat dat die op basis van inkomen en vermogen naar € 701,80 wordt opgetrokken, wat de wethouder kennelijk nogal idioot vindt. “Deze problematiek heeft niets met gemeentelijke zorg te maken, maar alles met landelijke procedures en regels. Daarom doe ik een dringend verzoek aan jullie om in deze situatie aan te pakken in het belang van de familie”, schrijft hij de Kamerfractie. “Als wethouder begrijp ik dat het maken van wet en regelgeving doorgaans gecompliceerd is. Ook weet ik dat de uitwerking in de praktijk niet voor iedere inwoner van Nederland altijd goed uit valt. De uitwerking bij de heer en mevrouw Woudstra kan echter niet de bedoeling zijn en zij zijn vast niet de enige die dit in Nederland overkomt. Zij lopen tegen een situatie aan die gecompliceerd is, maar niet onoplosbaar.”

Krankzinnig

Volgens de zorginstelling ontvangt Woudstra een Modulair pakket Thuis (MPT), een voor hem en zijn vrouw volstrekt nieuwe term en iets waarvoor zij nooit hebben gekozen.

De vrouw nam contact op met Zorgkantoor Amstelland-Meerlanden, gerund door Zorg en Zekerheid te Leiden, het CIZ, het CAK en een jurist, om de zaak stop te zetten, maar dat kon volgens die clubs niet. Zij krijgt wel steun van het welzijnswerk in Amstelveen. Ook stuurde mevrouw Woudstra namens haar man tevens een brief aan de Nationale Ombudsman. En zij wendde zich tenslotte tot de wethouder, die prompt de zaak krankzinnig vond en thuis horend in de Kafka-wereld.

Maar het zorgkantoor houdt vol dat er geen sprake is van een verkeerde beoordeling tijdens het indicatieproces en die kan niet worden stop gezet. Een indicatie-adviseur van het CIZ zei: ‘uw man heeft een progressieve ziekte, zijn situatie zal niet verbeteren, de indicatie klopt en kan daarom niet ongedaan worden gemaakt’. Een jurist van VWS heeft dat bevestigd. En het CAK houdt vol dat MPT nu eenmaal in het systeem staat, niet is te verwijderen en het paar dus verplicht blijft te betalen. “Dit nog los van het feit dat een cliënt een bewuste keuze voor een MPT moet hebben gemaakt (en familie Woudstra kende deze zorgvorm niet eens)”, meldt Raat. Brentano zegt trouwens dat de laatste zorg van 30 minuten eind december is verleend. Raat vraagt zich af hoe iemand die geen WLZ-indicatie meer wil hebben daar in Nederland niet vanaf kan komen en hoe er een MPT in de systemen van het CAK kan staan, terwijl een MPT op basis van Voorschrift Zorgtoewijzing WLZ niet mogelijk is en ook niet voorkomt in de systemen van het zorgkantoor.

 

 

Lees ook:Zorgindicatie nu tóch terug gedraaid
Lees ook:Meer foute indicaties Langdurige Zorg
Lees ook:Raat: ‘Wachttijd hulp dementie moet korter’
Lees ook:Raat wil dat huishoudhulp blijft bij WLZ-mensen
Lees ook:Wethouder loopt mee in zorgelijk Nieuw Vredeveld

27 reacties op “Raat klaagt bij Kamerfractie over Kafka in zorg

 1. Frank

  Fijn dat die man nog een partner heeft die aan allerlei bomen is gaan schudden mbv allerlei instanties en politieke figuren. Het is te hopen dat het nu vlug opgelost kan worden, hoewel je het nooit weet met de Haagse bobo’s.

  Je zal maar alleenstaand en niet zo assertief zijn! Dan word je toch geheel uitgekleed door de staatspiraten.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Rotary-vriendje

  Zó typisch VVD is dit weer. Ze slopen eerst alles wat door de overheid wordt bestierd, maar vervolgens komt er op individueel niveau altijd een bak empathie waar je akelig van wordt.

  Jammer dat bij de VVD het sociale hart pas komt kijken als een probleem een gezicht krijgt. Of zouden hier andere agenda’s een rol spelen….BAH !

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Wat hebben ze dan precies gesloopt volgens jou?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Letterlijk de verzorgingstehuizen. Gelukkig heeft mijn vader nog een paar aardige laatste jaren gehad in zo’n verzorgingscentrum. M.n. sociaal!
    Daarnaast is de huishoudelijke zorg in contact- uren schrikbarend achteruit gegaan, dus gedeeltelijk gesloopt.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Het gaat hier over de eigen bijdrage krachtens de Wlz frank, niet over de huishoudelijke hulp en ook niet over verzorgingstehuizen. Er wordt een link gelegd tussen de eigen bijdrage en dat er iets gesloopt zou zijn. Ik hoor graag wat dat dan is en dan niet van jou, want ik stelde de vraag aan je kameraad.

     Ik begrijp dat je graag weer even los wilt gaan en meehuilen met de bekende SP-retoriek, maar probeer je een keer te bedwingen tot je alle feiten op tafel hebt oké?

       /   Beantwoorden  / 
     1. frank bikker

      CeeBee, dat heb ik al gedaan in mijn eerste opm.
      En dan nog iets. Weet jij een partij die zich niet van retoriek bedient?
      En als laatste: Ik schrijf wanneer ik dat wil. Doe jij ook en daar is niets mis mee.

        /  
  2. Anarchistje

   Hier spelen de agenda’s van het geld een rol @Rotary-vriendje.En niet het belang van inwoners. Die komen pas tot uiting wanneer deze gemeente vanuit hogerhand een tik op de vingers krijgt. Maar men moet natuurlijk wel VVD stemmen. Zoniet, geen hulp. En VVD, sorry dat ik het zeg Rotary-vriendje heeft geen sociaal hart, maar slechts een brein dat geld genereert. Met als goede volgers, D’66, BBA, PvdA etc.

     /   Beantwoorden  / 
   1. PeterPC

    Je schreeuwt wel veel. Maar ik heb je nog nooit met feiten gezien om e.e.a. te duiden. Het zijn altijd maar de wazige “van ik heb horen zeggen” verhalen. Maar ja dat is gebruikelijk in jullie onwelriekende kringen.

      /   Beantwoorden  / 
 3. CeeBee

  Jammer, nu het effe echt inhoudelijk wordt, komen de meeste niet verder dan (weer) iets te roepen over slopen en huishoudelijke hulp. *klok, klepel*

    /   Beantwoorden  / 
   1. CeeBee

    Ik stelde een vraag ter verduidelijking RvW. Zo begin je een discussie in plaats dit blog vol te plempen met eigen stokpaardjes.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Robert van Waning

    Jij schreef hier vier reacties, die geen van alle iets hebben verduidelijkt. Over volplempen gesproken..

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     Over jij-bak gesproken..

       /   Beantwoorden  / 
 4. Matthijs

  Dit is toch geen discussie op basis van feiten. Sommigen zijn gewoon tegen alles wat de gemeente (vooral Raat) doet, wat dat ook moge zijn. Overigens zonder onderbouwing. Ze zijn tegen de VVD, klaar. Anderen zijn meer van de richting ‘alles wat de coalitie bedenkt, is nu eenmaal goed’. Maar van beide kanten blijkt de onderbouwing heel dun.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   MMM, in deze lijkt me dat je gelijk hebt.

     /   Beantwoorden  / 
  2. CeeBee

   Ik ga graag de discussie aan op basis van feiten, die ik dus ook middels een vraag wilde checken.

   Echter niet iedereen is bezig met feiten of weet zich aan het onderwerp te houden en dan wordt het moeilijk discussiëren, laat staan dat je het eens wordt. Dat is natuurlijk jammer zeg ik maar heel voorzichtig.

     /   Beantwoorden  / 
 5. Robert van Waning

  ‘Wethouder wil pols in zorg voelen.’ Met foto van Herbert Raat.
  ‘Muurvaste plannen A9 op info-avond.’ Met foto van Herbert Raat. ‘Raat klaagt bij Kamerfractie over Kafka in zorg.’ Met foto van Herbert Raat.

  In Dichtbij en AmstelveenZ idem dito, steeds met een foto van Herbert Raat. Dat is wel een beetje veel van het ‘goede’. Hier is een voorlichter bezig om zichzelf te promoten, geen bestuurder die het te druk heeft met zijn echte werk om tijd te hebben voor dit soort flauwekul. Wie zorgt ervoor dat er steeds een fotograaf aanwezig is? Precies: Herbert Raat zelf.

  Stel je voor dat alle Amstelveners die in de afgelopen werk gewoon hun werk hebben gedaan met hun foto in alle lokale media willen?

  @Matthijs, hoezo, ‘zonder onderbouwing’?

    /   Beantwoorden  / 
 6. Matthijs

  Ach, hebt u nu ook al wat tegen foto’s? Volgens mij heeft elke woordvierder van elke wethouder altijd een fototoestel bij zich. Maar Raat treedt inderdaad vaak op de voorgrond, omdat hij nu eenmaal essentiele portefeuilles heeft. Ik denk trouwens dat er een beetje verschil is tussen burgers die hun werk doen en bestuurders die namens de inwoners de stad regeren.

    /   Beantwoorden  / 
  1. Robert van Waning

   Matthijs doet mij aan iemand denken. Volgens mij noemde hij zich toen nog Theo.

     /   Beantwoorden  / 
  2. frank bikker

   Nou, in het geval van die foto’s kan ik zelfs RvW wel een beetje gelijk geven. Raat heeft inderdaad essentiele portefeuilles, maar zijn die andere wethouders dan nitwits? Zijn PR-machine draait altijd op volle toeren. Zijn gezicht zie je zo vaak verschijnen als enkel in bepaalde landen het geval is. Een tikkeltje overdreven in onze Nederlandse context, dacht ik zo. En dat zegt ik niet omdat hij een VVD’er is en waarschijnlijk een bekwaam. bestuurder.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    En nogmaals om op het bericht terug te komen. De eerlijkheid gebiedt natuurlijk wel om te zeggen dat Raat meer zal bereiken bij de Haagse bobo’s dan ene RvW.

      /   Beantwoorden  / 
  3. PeterPC

   Ik heb het al zo vaak gezegd. Het is een persoonlijke hetze. Raat die het wel gemaakt heeft en een Robert van Waning die in alles mislukt is.

   Wat een kloten leven heb je dan?

     /   Beantwoorden  / 
   1. Ceaucescue

    Pardon,PC, hij was het toch tot mislukt adelborst geschopt, net zoals Brandes die ook geen enkele studie afgemaakt heeft?

      /   Beantwoorden  / 
    1. PeterPC

     @Ceaucescue, wat rvw niet zegt is dat hij Drs. is, oftewel “hij die (nog) doctor worden moet”.

     M.a.w. weer niet doorgeleerd.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Johan Bos

      Kunnen we nu weer naar AV terug?

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.