Pilot woonruimte mantelzorg levert negen urgenties op

Wethouder J. Koops

De pilot voor het beschikbaar stellen van woonurgenties voor mantelzorgers is dinsdag met een symposium min of meer officieel geëindigd. De bedoeling ervan was dat voor mensen die mantelzorg verlenen woonruimte beschikbaar komt bij degenen die zij verzorgen. De gemeente geeft hen een voorkeursbehandeling bij het toewijzen. Wethouder Jacqueline Koops vertelde dat de gemeente ook dit jaar tien urgenties voor mantelzorgers wil toekennen. Er kwamen voor de pilot 20 aanvragen binnen, waarvan er negen met een urgentieverklaring zijn gehonoreerd, wat nog niets eens wil zeggen dat de betrokkenen ook werkelijk een huis hebben gekregen. Bij het symposium waren vertegenwoordigers van – inclusief enkele gemeenten –  liefst zeventien zich op de een of andere wijze met mantelzorg bezig houdende organisaties aanwezig. Allemaal bobo’s zogezegd, blijkbaar niemand die zelf aan het bed staat. Het project werd weer eens door een extern adviesbureau geleid.

Bij de pilot warenm behalve de gemeente en het plaatselijke Steunpunt Mantelzorg Woongroep Holland en Eugen Haard, Vita Welzijn en Advies, de provincie en het bureau Tafel 33 betrokken. Volgens Koops kwam de simpelste mantelzorg, bijvoorbeeld geregeld de ouders bezoeken om te zien hoe het gaat en wat hun problemen zijn, de laatste decennia flink onder druk te staan. “Familieleden wonen steeds verder uit elkaar, hebben het steeds drukker met eigen bezigheden en laten de zorg voor hun verwanten uit pure noodzaak over aan professionals,” zei Koops. Maar volgens haar is het tijd aan het keren, mede doordat inschakelen van professionele zorg steeds moeilijker wordt. Mantelzorg is volgens Koops bittere noodzaak geworden. Dicht bij elkaar wonen blijkt daarbij gunstig blijkt te werken. “Het Sociaal Cultureel Planbureau heeft bijvoorbeeld uitgezocht dat de geneigdheid mantelzorg te bieden, wordt bevorderd door het wonen op niet meer dan fietsafstand, minder dan vijf kilometer,” aldus Koops.  De gemeente wilde met de pilot mensen die voor hun naasten zorgen ter wille zijn door aan hun woonvraag tegemoet te komen.   Het beschikbaar stellen van tien urgenties is een klein onderdeel van het beleid om als overheid te faciliteren en vraaggericht te werken, voegde ze er aan toe. Het college zoekt mogelijkheden om het beschikbaar stellen van urgenties structureel voort te zetten. Mantelzorgers kunnen in eerste instantie bij het steunpunt Mantelzorg terecht voor informatie en advies, cursussen, lotgenotencontact, belangenbehartiging en hulp bij het invullen van formulieren en/of het overnemen van regeltaken.

Nu vragen in Amstelveen ongeveer duizend mantelzorgers om hulp. Maar dat zijn er volgens Koops nog niet genoeg. Daarom is vorig jaar een huis-aan-huiscampagne gehouden de mantelzorgers in beeld te krijgen. Dat leidde tot een verdubbeling van het aantal dat zich bij het steunpunt meldde. Tijdens het symposium klaagde Leny Borsboom van de mantelzorgersvereniging Mezzo over het volstrekte ambtelijke onbegrip en klankzinnige interpretatie van regeltjes bij allerlei overheden. Zoals de mantelzorgster (overigens niet in Amstelveen) aan wie werd gevraagd wanneer zij dacht dat haar vriend zou overl;ijden….

Lees ook:Speciale woningen voor mantelzorgers
Lees ook:Honderden mantelzorgers meldden zich bij gemeente
Lees ook:Gemeente wil meer mantelzorgers opsporen
Lees ook:Taart met nieuwe naam mantelzorgcentrum
Lees ook:Cadeautje van gemeente voor mantelzorgers

2 reacties op “Pilot woonruimte mantelzorg levert negen urgenties op

 1. frank bikker

  Wat zijn de conclusies? En hadden de kosten van dit gedoe beter niet uitgegeven kunnnen worden aan de mensen die het werk doen.

    /   Beantwoorden  / 
  1. frank bikker

   Sorry , er stonden wel conclusies in het stukje, maar het zijn meer open deuren.

     /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.