Zorgcomplex Klaasje Zevenster wordt vernieuwd

Zorgcentrum Klaasje Zevenster wordt goeddeels gesloopt, herbouwd en uitgebreid. Er komt tweehonderd vierkante meter zorg- en tweeduizend meter commerciële accommodatie (o.a. een restaurant) bij. Het vernieuwde complex krijgt 72 zorgeenheden voor groepsbewoning (met 24 uurs zorg) en 160 aanleunwoningen voor zelfstandige bewoning, waarvan 110 in het dure en 50 in het middeldure segment. Het gebouw, voorheen Brentano geheten, is eigendom van Stichting Brentano Amstelveen (SBA, voorheen Stichting Bejaardenzorg Amstelveen) en Stichting Brentano Steun des Ouderdoms.  B&W zijn akkoord gegaan met een Nota van Uitgangspunten voor de bouw. Daarover kunnen buurtbewoners en anderen zich op 2 maart tijdens een inloopavond laten informaten (19.00 uur in Klaasje Zevenster).

 

De 72 onzelfstandige eenheden komen in 10 groepswoningen met elk zes eenheden voor psychogeriatrische zorg en 12 eenheden bestemd voor somatische cliënten. De nieuwbouw houdt in dat huidige bewoners tijdelijk elders moeten worden ondergebracht. Daarvoor stelt Brentano een sociaal plan op, dat voorziet in gefaseerde herhuisvesting. Er wordt naar gestreefd de bewoners zoveel mogelijk in een voor hen passende woning in het nieuwe complex terug te laten keren. De wensen van de bewoners worden volgens de stichting de komende tijd geïnventariseerd. Het is de bedoeling dat ook wijkbewoners in de toekomst gebruik kunnen maken van de voorzieningen, bijvoorbeeld van het restaurant.

 

Het sinds 1974 bestaande zorgcentrum aan de Klaasje Zevensterstraat biedt op dit moment meervoudige zorg en woonruimte aan 140 bewoners. Daarnaast zijn er 105 aanleunwoningen.

Het ooit als Brentano gebouwde complex aan de Klaasje Zevensterstraat was de voortzetting van het Anmsterdamse zorgtcentrum voor ouderen, voortgekomen uit de wilsbeschikking van Josephus Augustinus Brentano, die in 1824 overleed. Hij bepaalde in zijn testament dat zijn vermogen vrijwel geheel moest worden gebruikt voor huisvesting van rooms katholieke oude mannen. Later ging de daarvoor opgerichte stichting ook vrouwen en echtparen huisvesten. Het complex aan de Klaasje Zevensterstraat had oorspronkelijk ook een duidelijke rooms katholieke identiteit, die door de fusie met de neutrale SBA (Huis aan de Poel en Olmenhof) vrijwel verdween. Er is nog wel een kerkzaal. Of er in het nieuwe gebouw ook een komt is onduidelijk.

 

 

Lees ook:Nieuw Vredeveld fuseert met Brentano
Lees ook:Rotary tijdens NL Doet bij Brentano
Lees ook:Zorgflats K. Zevenster van middelduur naar sociaal
Lees ook:Brentano inventariseert woonwensen voor nieuw complex Klaasje Zevenster
Lees ook:Woontoren Brentano geopend

Eén reactie op “Zorgcomplex Klaasje Zevenster wordt vernieuwd

  1. nel te slaa

    Graag reactie over inschrijving nieuwbouw brentano aanleunwoningen.
    met vriendelijke groet,
    Nel te slaa

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.