Raat wil voorrang jongeren bij woningtoewijzing

Hoewel zij nog altijd het niet of nauwelijks werkende doorstromingsbeleid op de woningmarkt voorstaan en scheefwoners (mensen die daarvoor teveel verdienen) uit sociale huurwoningen willen krijgen, stelt wethouder Herbert Raat van Wonen (VVD) nu toch voor exclusief voor Amstelveense jongeren vijftig woningen per jaar te reserveren. Dat moet corporatie Eigen Haard dan verder regelen.

Het nu bestaande regionale toewijzingssysteem werkt voor geen meter, constateert Raat. Hij heeft in de plaatselijke Huisvestingsverordening een ontsnappingsmogelijkheid ontdekt die in het voordeel van jongeren kan werken. Dat zal menige klagende Amstelvener als muziek in de oren klinken, maar misschien even zoveel inwoners doen constateren dat het voordeel voor de jongeren van 22 tot 32 jaar in het nadeel van iets ouderen (of juist jongeren) werkt. Voor het nu regionaal opgezette systeem van toewijzen, waarbij maar weinig woningen naar Amstelveners mogen gaan, geeft Raat weinig goede woorden over. “Het systeem is er niet op gericht of je een woning nodig hebt, maar hoe lang je ingeschreven staat bij Woningnet. Het gevolg: woningen gaan vooral naar mensen van buiten Amstelveen”, schijft hij op zijn weblog.

Raat bezocht vorige week in Middenhoven de noodgedwongen nog bij zijn ouders op een zolderkamer wonende Stephan Nolte (29). Jongeren hebben geen schijn van kans een van de 400 sociale huurwoningen die jaarlijks in Amstelveen vrij komen te bemachtigen, stelt de wethouder vast. Daarom wil hij in de woonverordening laten vastleggen dat vijftig woningen exclusief naar die doelgroep gaan.

Overspannen 

Hij geeft toe dat de woningmarkt vooral rond en in Amsterdam totaal overspannen is. “Voor elke huis of het nu een villa, rijtjeshuis, flat, koop- of sociale woning is, mensen staan ervoor in de rij. Daarbij komt dat Amstelveen heel populair is, we liggen op een goede locatie, we hebben geweldige voorzieningen en lage lokale lasten.”

Het reguliere systeem van woonruimteverdeling is gebaseerd op inschrijving bij Woningnet en het opbouwen van inschrijfjaren, waarvan jongeren als Nolte er doorgaans te weinig hebben. Die woonruimte gaat eerder naar mensen buiten Amstelveen, die hier nu eenmaal liever wonen dan in minder populaire gebieden in de regio, meldt Raat. “Daarbij komt ook nog dat er te weinig koopwoningen zijn dus veel mensen zitten ‘vast’ in hun sociale woning.”

B&W zijn naar hij zegt positief gestemd over zijn voorstel de experimenteerruimte in de Huisvestingsverordening te benutten voor exclusieve toewijzing aan jongeren. “En ook de directeur Bert Harm van Eigen Haard heeft oog voor de praktijk. Hopelijk is het formeel voor eind juni geregeld.”

 

 

 

 

Lees ook:VVD: ‘Sociale woningbouw lost niets op’
Lees ook:Lijsttrekkker VVD: ‘er zijn al genoeg sociale woningen
Lees ook:VVD: ‘Sociale woningen te vaak afgewezen’
Lees ook:Te weinig woningen voor statushouders
Lees ook:Directeur Nico Nieman weg bij Eigen Haard

18 reacties op “Raat wil voorrang jongeren bij woningtoewijzing

 1. Elsje

  Raat heeft daar gelijk in , maar mensen scheefwoners willen er qua wooncomfort ook wat op vooruit gaan en niet €300,— meer betalen voor hetzelfde.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Odd Fellow

  Leuke foto van Raat. Ik zeg niets……..

    /   Beantwoorden  / 
  1. App

   Vier leuke foto’s van de liberale voorman tegelijkertijd op dit weblog. Het lijkt wel een verkiezingscampagne.

     /   Beantwoorden  / 
  2. 😂

   Die fotograaf krijgt nog een burn out.

     /   Beantwoorden  / 
 3. Frank Bikker

  Wie heeft aan het begin van zijn raadsperiode ook al weer aangekondigd dat hij het percentage soc woningen terug wilde brengen van 32 naar 20%?
  In concreto een 4000 woningen minder dus!

  Juist, dat is de hierboven rechts afgebeelde man, genaamd Raat van de VVD!

  En nu aankomen met 50 kippenhokken voor jongeren. Bekijk de reacties op Amstelveenz . De meerderheid heeft hem door.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Waar, wanneer en hoe heeft wethouder Raat dat volgens jou aangekondigd? Zie graag je onderbouwing tegemoet.

     /   Beantwoorden  / 
  2. Rode Paprika

   Ja het blijft lachen met die plucheplakkers in Amstelveen.
   Overal foto’s van die wethouder. Je krijgt er bijna diarree van.

     /   Beantwoorden  / 
 4. Frank

  Zie Amstelveners 5-8-2015 en opiniestuk raat en bot in het Parool.

    /   Beantwoorden  / 
  1. CeeBee

   Heb het gelezen -uiteraard nadat ik het zelf maar even heb opgezocht- maar het staat er gewoon niet. Ben eigenlijk wel benieuwd wanneer de meerderheid jóu door heeft met je ongefundeerde opninie’s.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Frank

    Lieg ik dan dat het aantal soc.woningen in totaal ongeveer van. een 13.000 moet worden teruggebracht naar een 9000? Ik reken ook mee de woningen die in particuliere handen zijn. Ik zie dan graag jouw berekening tegemoet.

      /   Beantwoorden  / 
   2. Frank Bikker

    @ cb
    Rectificatie
    De cijfers staan genoemd op Amstelveenz 14-8-2015.
    Toch 4000 minder. Hetgeen wel betekent een inkrimping van een 35% van het totale aantal goedkope woningen.

      /   Beantwoorden  / 
    1. CeeBee

     En wederom mag ik zelf op zoek naar de onderbouwing van jouw beweringen. Je zal eens een keer je huiswerk doen nietwaar?

       /   Beantwoorden  / 
 5. F. Wijlens

  In Amsterdam hoor je de SP dan veel over het uitsluiten van mensen van buiten de gemeentegrenzen waar het op sociale woningbouw aankomt.

  Het lijkt mij dat het heel belangrijk is om aan te geven dat de problemen met de sociale woningbouw liggen aan de opzet van de sociale woningbouw. Er is geen doorstroming en dus komen er geen woningen vrij. Maar je hoort, vanuit de politiek, hier helemaal nooit iemand over.

  Althans, wel hoor ik van politici op links dat er meer geld toe moet naar de sociale woningbouw, maar over de opzet hoor ik niks.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Kees

  Op dit moment is het al 4 jaar zo, dat scheefwoners 4 1/2% huurverhoging per jaar betalen en de doelgroep van soc woningen 1 1/2%. Zo komt een groot gedeelte van de soc voorraad in een hoger segment.

  Voor de rest wil men hier een 35% van de voorraad die in bezit is van coöperaties en particuliere eigenaren verkopen of de vrije sector intillen. Vrije sector begint bij 720. Maar daar is niets. Het begint pas weer bij 1000 of 1100. En dat kunnen de meeste scheefwoners weer niet betalen. Gevolg je krijgt buurten waar enkel mensen onderaan de maatschappelijke ladder wonen en buurten waar enkel mensen bovenaan de maatschappelijke ladder wonen. De middenklasse verdwijnt. Dit is een zeer kwalijke ontwikkeling voor een gemeente. Wil men dat?

    /   Beantwoorden  / 
  1. F. Wijlens

   Je zou kunnen denken aan landelijk beleid dat er bv een woonplicht komt zodat woningen alleen door toekomstige bewoners en niet door investeerders worden gekocht, dan heb je minder prijsopdrijving.

   Daarnaast is er eindelijk een begin gemaakt met het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. Deze leidt niet tot meer woningbezit en drijft alleen de prijzen van de woningen en de schulden van de kopers op. Als het dan economisch slecht gaat staat de hele woningmarkt onder water (wordt er dus helemaal niet meer gebouwd) en nu het weer economisch beter gaat knallen de prijzen weer alle kanten uit en dat op een woningmarkt waar sinds het begin van de crisis veel te weinig gebouwd is.

   Ze zouden de HRA veel sneller kunnen afbouwen, dit is ook wat het IMF adviseert, zodat een crisis niet zo een diep dal betekent en wanneer het weer goed gaat de prijzen niet zozeer de pan uitreizen.

   Qua sociale woningbouw zou ik zeggen dat de maandelijkse huur niet zo afhankelijk moet zijn van de lengte van het contract, maw als je 20+ jaar in een sociale woningbouw zit met al die tijd die 1+% huurstijging, dan zit je nu wel voor een prikkie op de eerste rij en als je dan verhuizen moet ga je honderden euro’s meer betalen, dat doe je dan niet en dus heb je geen doorstroming zodat je na 15 jaar op de wachtlijst nog steeds niet in aanmerking komt. Tegelijkertijd zijn er mensen die nu op een minimuminkomen zitten, nu in aanmerking komen en die mogen het volle pond betalen. Dan vraagt de sociale woningbouw aan de mensen met het minste geld de meeste huur, weinig sociaal lijkt mij dat.

     /   Beantwoorden  / 
   1. Kees

    Eigenlijk volkomen met je eens. Men zou dan juist in tijden van economische neergang moeten gaan bouwen. Is dan goedkoper en je hoeft minder mensen een uitkering te geven, maar vanuit de staat heeft men juist het tegengestelde gedaan gedurende de laatste crisis.

      /   Beantwoorden  / 
    1. F. Wijlens

     Het opmerkelijke vind ik dat je helemaal niemand van links hierover hoort. Wat rechts via de HRA heeft gedaan met de koopwoningmarkt heeft links gedaan met de sociale woningbouw. Nota bene een derde van de huurders van de sociale woningbouw heeft een te hoog inkomen en zou nu niet eens in aanmerking komen voor diezelfde woning en betaalt veel minder huur voor dezelfde dan iemand die er nu voor in aanmerking komt.

     Een tijdje geleden was groenlinks bezig met plannetjes voor subsidie voor lokale journalistiek want daar is een gebrek aan. Tja, maar wij hebben al een gesubsidieerde plaatselijke omroep en die is helemaal niet informatief of kritisch. Groenlinks wil er dan meer geld tegen aan gooien, dan krijg je dus méér van hetzelfde.

     Maw, ik heb het idee dat ik door die partijen met al die pr voor het lapje gehouden wordt en dat hun plannen tegelijkertijd voor een verergering van de problemen zorgen. Overigens heb ik er een hekel aan als men mij of anderen naar de mond probeert te praten, mensen zijn niet stom.

       /   Beantwoorden  / 
     1. Kees

      Het klopt wel dat 1/3 scheef woont, maar je geeft geen antwoord op het feit dat deze groep weer geen huren van boven een 1100 kunnen betalen en je moet het ook met me eens zijn dat de koopmarkt ook geheel verpest is door de HA. Uiteindelijk kijken de mensen toch wat ze netto moeten betalen.
      Vele scheefwoners verdienen ook weer te weinig voor de koopmarkt.

        /  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.